Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofon dynamiczny a karta dzwiekowa.

piti5555 22 Jun 2009 22:58 9745 9
    piti5555
    Level 11  
    Witam , mam takie pytanko , mam nadzieje ze w dobrym dziale pisze.

Posiadam mikrofon dynamiczny azusa dm-525
    # Typ: Dynamiczny
    # Impedancja: 600 Ohm
    # Czułość: 74dB
    # Pasmo przenoszenia: 60 - 15.000 Hz

I moje pytanie jest następujące podłączając go do komputer który posiada kartę dźwiękowa C-Media AC 97 , dźwięk nagrywany przez mikrofon jest dobrze słyszalny,dość wyraźnie, a przeważnie po podbiciu boost + 20 db , ale boje się o karte czy ona to wszystko pociagnie ? jest to zla karta ? jest zagrozenie ze moze sie spalic , dodam ze karta jest zintegrowana.Prosze o odpowiedz , z gory dziekuje.Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Jeszcze jedno zeby dzwiek byl jeszcze lepszy co trzeba zrobic ? slyszalem o jakims przedwzmacniaczu ale jestem w tych sprawach zielony , i co z kartą dzwiekową moge ją spalic , tak podlaczajac jak teraz ten mikrofon w gniazdo z tylu komputera mikrofonowe ?
    Lj_E-gain
    Conditionally unlocked
    hehehe ... pierwszę słysze że karta dźwiękowa może się spalić od zwykłego mikrofonu ... nic się nie stanie :) ... gniazdo mikrofonowe masz po to by tam podłączyć mikrofon :] ... a jak korzystał byś z mixera to musiał byś się wpiąć w Aux In :)
    SzokalML
    Level 36  
    Spalenie karty raczej jest niemożliwe, natomiast faktycznie, podłączając mikrofon dynamiczny MUSISZ włączyć boost, bo inaczej nic nie będzie słychać (albo zastosować przedwzmacniacz).

Najlepszym wyjściem byłoby zakupić mały mikser, ale to są pewne koszty i jeśli zadowala cię dźwięk z boostem, to nie ma sensu.
    piti5555
    Level 11  
    dzieki wielkie za odpowiedz , no wlasnie bardzo mnie to dziwi trzemu dzwiek bez przedwzmacniacza czy miksera jest tak dobry , przeciez nawet i mikrofon nie jest ani jakis mega super i karta tym bardziej , ale wyobrazam sobie jaki by byl po zakupieniu miksera np :) dziekuje jeszcze raz ,
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Spalenie karty raczej nie w chodzi w grę, bardziej martwił bym się o mikrofon. Gniazdo mikrofonowe w komputerze daje napięcie stałe (zwane BIAS) do zasilenia mikrofonów elektretowych, co wpływa raczej niekorzystnie na mikrofony dynamiczne. Prąd stały płynący przez cewkę w polu magnetycznym, powoduje wychylenie membrany. Może mikrofonu nie spali, ale na dźwięk to raczej pozytywnie nie wpływa.
    piti5555
    Level 11  
    Witam ponownie , a jeszcze miałbym takie pytania :D

Czy osłona PopKiller również nadaje się do mikrofonu dynamicznego,nie ma to różnicy czy pojemnościowy czy dynamiczny? jestem początkujący, i nie znam się za bardzo.

I jeszcze jedno , jeśli chciałbym zakupić przedwzmacniacz to jak to wygląda z podłączeniem do komputera i z narażeniem na uszkodzenie mikrofonu czy karty?
    SzokalML
    Level 36  
    Bo jeśli podłączysz do wejścia mikrofonowego i włączysz boost to przedwzmacniacz mikrofonowy może tego nie wytrzymać.

Drobna zmiana mojej wypowiedzi: niekoniecznie musisz włączać boost podłączając do wejścia mikrofonowego karty dynamiczny mikrofon. Zależy co nagrywasz. W sumie to zależy dużo od poziomu sygnału.

Jak nagrywałem piec gitarowy, czy wokalistę o silnym głosie, to nawet obyło się bez (karta SB live).
    jadrob
    Level 1  
    WITAM. Zakupiłemm mikrofon dynamiczny VIVANCO DM60, i chcę go podłączyć do komputera. Po włożeniu do gniazda mikrofonu nic się nie dzieje. Czy potrzebny jest jest jakiś sterownik do niego? Pytam, bo chcę zrobić dzieciakom frajdę, i chcę odpalić im na komputerze karaoke. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak to zrobić?
    SzokalML
    Level 36  
    Żadne sterowniki nie są potrzebne.

A gdzie włączyć - zależy od systemu. w windows XP i starszych:

Regulacja głośności na pasku zadań albo akcesoria > rozrywka > regulacja głośności

i tam powinno być odtwarzanie dla mikrofonu. Jeśli nie ma trzeba wejść we właściwości i zaznaczyć mikrofon. i podgłośnić. Jeśli mikrofon będzie za cicho,
    to włączyć opcję sterowniki zaawansowane, wtedy przy mikrofonie pojawi się okienko "zaawansowane" gdzie będzie można włączyć "zwiększenie wydajności mikrofonu" lub podobnie brzmiące.

Tu mówię o standardowej regulacji głośności w windowsach. W zależności od modelu karty mogą być dodatkowe "mixery" które sterują pracą karty.