Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Otwieranie bagażnika Focus TDDI

makumbajn 23 Cze 2009 10:16 5213 5
  • #1 23 Cze 2009 10:16
    makumbajn
    Poziom 9  

    Witam nie otwiera mi sie klapa bagażnika z przycisku na desce oraz z przycisku w kluczyku. Najprawdopodobniej padł moduł GEM bo po podpieciu pod aku zamek działa właściwie. Czy jest jakiś sposób na pominieńcie modułu aby klapa nadal otwierała sie tylko z przycisku na desce a moze ktoś zna fachowca lub firme która naprawia moduły GEM. Foka jest z 2003 roku.

    1 5
  • #2 23 Cze 2009 14:40
    Artur h
    Poziom 19  

    U znajomego w prawdzie w fokusie 2 (pewnie jest to samo) przyczyna leżała we wtyczce (w bagażniku lewa strona pod wykładziną).Zbierała się po tej stronie bagażnika wilgoć która spowodowała (śniedż)brak przejścia prądu w pinach wtyczki.

    1
  • #3 23 Cze 2009 15:25
    Jacek79
    spec od auto-elektro

    Pewnie że się da tak zrobić. Bo to raz robiłem?

    0
  • #4 16 Lis 2011 22:54
    arturross
    Poziom 13  

    Podepnę się pod temat. Otóż posiadam focusa 99r. Wysiadając z auta wcisnąłem przycisk tylnej klapy, zamek się otwarł, wysiadłem, otwarłem tylne drzwi by coś wyjąć, podszedłem do tylnej klapy i okazało się że bagażnik już był zamknięty. Wcisnąłem jeszcze raz guzik i w pilocie i na desce. Okazało się że centralny zamek właśnie się popsuł. Wszystkie 4 drzwi działają poprawnie. Gdy otwieram przyciskiem klapę to z prawej strony w miejscu pasażera słyszę dźwięk jakiegoś przekaźnika. Wtyczka przy zamku ma 3 przewody, po sprawdzeniu tylko na jednym jest prąd, jak duszę na pilocie guzik od klapy to niema żadnej reakcji. Ktoś się orientuje co może być przyczynom? Dodam że moja foka to sedan.

    4
  • #5 17 Lis 2011 12:46
    s.q
    Poziom 21  

    Witam, zacznijcie od przewodów w przelotce, klapa- nadwozie.

    0
  • #6 17 Lis 2011 15:16
    arturross
    Poziom 13  

    sprawdziłem przewody, okazało się że w nich tkwi problem. okazało się że jeszcze w niemieckim warsztacie ktoś już tą usterkę robił i lekko robotę spartolił. obecnie central działa. dziękuję za pomoc.

    0