Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS A3H - jak otworzyć obudowę od zasilacza?

guzek7 23 Jun 2009 14:05 11087 11
    guzek7
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam notebooka ASUS A3H.
    Pękł mi kabel zasilający po stronie komputera. Chciałem go skrócić i podłączyć do zasilacza od nowa.

Problem polega na tym, że nie wiem jak otworzyć zasilacz.

Zasilacz jest marki Delta Electronics i jest markowym zasilaczem ASUS dawanym w komplecie przez producenta.

Podważanie śrubokrętem sprawia, że unosi się tylko część obudowy, nie widzę zatrzasków. Boję się aby nie połamać wnętrzności.

Proszę o pomoc.
    globus
    Level 24  
    Smiało podnoś , podwazaj, naginaj, wiekszość znich sa klejone wiec nie ma sposobu na ich estetyczne otwarcie
    Alfax
    Level 28  
    Większość tego typu zasilaczy jest klejona. Innym sposobem na otwarcie (wielokrotnie sprawdzonym z dobrym skutkiem) jest ściskanie obudowy w imadle :-) Zasilacz trzeba włożyć w imadło, ale tak by w szczękach siedziała tylko połowa obudowy, do linii złożenia. Następnie ściskamy imadło, na wyczucie i powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask pękającego plastiku. Powtarzamy procedurę wkładając zasilacz z każdej strony w imadło.
    Krzysiu22
    Level 15  
    Wsadź go do zamrażalnika i schłodź jak się da, ten klej kruszeje w nikiej temp i łatwo puszcza po lekkiej interwencji śrubokrętem, pozdro i powodzenia
    skaktus
    Level 37  
    Klejone ? Ja tam w życiu kleju nie widziałem. Zasilacze są zgrzewane ultradźwiękami, nie klejone. Klej musi schnąć, więc firmy to omijają i zgrzewają obie obudowy.

Tak samo jest w bateriach itp.
    globus
    Level 24  
    na jedno wychodzi, to typ obudowy o takim właśnie zamykaniu.
    guzek7
    Level 10  
    Czyli chłodzenie nie ma sensu przy zgrzewanej obudowie?
    GPScenter
    Level 14  
    Ma sens. Sprawdzony i jedyny estetyczny sposób ;)
    skaktus
    Level 37  
    globus wrote:

Jedno i to samo ? Mylisz się i to bardzo. Klej to klej, a tutaj masz roztapianie plastiku i potem jego zgrzewanie. O ile przy kleju można go częściowo rozerwać, to przy zgrzanej obudowie w 99% wypadków dochodzi do rozerwania obudowy.
    guzek7
    Level 10  
    I tego właśnie się obawiam. Jeśli układ jest przykręcony do jednej z części obudowy a ta pęknie podczas otwierania, najprawdopodobniej dojdzie do uszkodzenia układu. Jeśli zasilacz nie jest w środku skręcany (płytka zasilacza nie jest przytwierdzona na obudowy) mógłbym śmiało demolować obudowę. ;]
    globus
    Level 24  
    skaktus wrote:
    globus wrote:

Jedno i to samo ? Mylisz się i to bardzo. Klej to klej...

Mimo to nadal mówimy o obudowie nierozbieralnej
    skaktus
    Level 37  
    guzek7 wrote:
    I tego właśnie się obawiam. Jeśli układ jest przykręcony do jednej z części obudowy a ta pęknie podczas otwierania, najprawdopodobniej dojdzie do uszkodzenia układu. Jeśli zasilacz nie jest w środku skręcany (płytka zasilacza nie jest przytwierdzona na obudowy) mógłbym śmiało demolować obudowę. ;]

Układy rzadko kiedy sa przykręcane lub wręcz nigdy. Zazwyczaj są umiejscowione na 4 prowadnicach.

Jeśli masz odwagę, bierz do ręki dremel-a, i małą tarcza powoli rozcinaj obudowę.