Mam pytano dotyczące rtęci, a mianowicie, jak usunąc rtęć z plasikowej powierzchni, juz próbowalem wszystkimi srodkami chemicznymi ktore mam w domu ale nic nie pomaga plamy nadal zostają.
chłopie, chcesz się zabić? Rtęć jest bandycko niebezpieczna i toksyczna. Jak Ci "dobrze" pójdzie to skazisz całą chałupę. Nie wiem, czy nie udać się do jakieś zaprzyjaźnionego sanepidu celem uzyskana pomocy.
Całej chalupy raczej nie skaze bo nie ma tej rteci az tak duzo, po prostu jest to ilosc z termometra, jest ona wyschnieta tylko nie wiem czym to usunac, bo mam tym ubrudzony monitor (to tylko takie czerwone plamki na obudowie), takze nie ma az tak zle.
Jeśli plamy są zaschnięte to co miało wyparować już wyparowało. A poza tym bez zbytniej paniki z tą toksycznością rtęci chyba, że se ją będziesz wdychał jak Butapren.
z opisu wynika że monior został pochlapany rtęcia i zostały na nim czerwone plamy ponieważ rtęc jest ok 13 razy cięższa od wody to pewnie spadła sobie gdzieś a pozotałe czerwone plamy to efekt reakcji z plastikiem (rtęć jest srebrzysta) ich usunięcie moze okazac sie niemożliwe bu uległa zmianie struktura plastiku
Witam panikarzy bojących się rtęci.
Muszę wam powiedzieć że do dnia dzisiejszego w stomatologii stosuje się wypełnienia czyli plomby z takzwanego amalgamatu. Dla tych którzy nie wiedzą co to jest to powiem że jest to stop rtęci i kilku innych metali. Plombę robi się mieszając sproszkowane metale , których głównym składnikiem jest srebro z płynną rtęcią i taką mieszaninę zanim zastygnie wkłada się za przeproszeniem w gębę. Jak dotychczas nikt od tego nie umarł ani się nie zatruł. Jak wcześniej wspomniałem rtęć tworzy amalgamaty i byćmoże na powierzchni monitora powstały takie związki . Można je usunąć jedynie mechanicznie.
Te plamy to tlenek rtęci (HgO), jest to substancja krystaliczna barwy żółtej lub czerwonej. Trudno rozpuszczalna w wodzie, nierozpuszczalna w alkoholu, eterze i alkaliach. Ogrzewana powyżej 400oC rozkłada się na rtęć i tlen. Trucizna!!!
Znajduje zastosowanie jako katalizator w syntezach organicznych, pigment, środek antyseptyczny (do odkażania skóry i błon śluzowych) oraz przeciwpasożytniczy.
Te plamy to tlenek rtęci (HgO), jest to substancja krystaliczna barwy żółtej lub czerwonej. ......Znajduje zastosowanie jako ...., środek antyseptyczny (do odkażania skóry i błon śluzowych) oraz przeciwpasożytniczy.
i do kupienia w aptece jako mercurochrome,antiseptine,merbrominum lub stellachrome i błyskawicznie goi i wysusza trudno gojące rany (ropiejące) kolor zależy od producenta czerwony czasami fioletowy Te cholerstwo naprawde ciężko zmyć i fajnie świeci w ultrafiolecie (chyba że CIF co nierysuje powieżchni)
A w akwarystyce środek leczący większość chorób ryb akwariowych - wlewa się czerwone(niebieskie) a woda po chwili jest zielona.
I to wszystko TLENEK RTĘCI !!!
a dawniej rtęcią srebrzyli - rozpuszczano srebrne wiury w rtęci , a potem pakułami wcierali to w przedmiot srebrzony, i tą metodą srebrzenia wytrzymują setki lat , a teraźniejszą metodą galwaniczną szybko schodzi.