logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser Show Projector: DVD + HDD

DUD3K 24 Cze 2009 04:31 7922 7
REKLAMA
  • Witam!

Jako, że pogoda ostatnio nie dopisuje i deszcze zmusza do siedzenia w domu postanowiłem jakoś ten czas spożytkować. Już kiedyś bawiłem się diodami laserowymi i postanowiłem wrócić do tego ze zdwojoną siła :D Tak oto na przestrzeni dwóch dni ciężkiej pracy powstał ten oto eksperyment. Dioda oczywiście z nagrywarki DVD, odchylanie wiązki na głowicach z HDD. Eksperyment polegał na tym, że wszystko miało być sterowane sygnałem audio. Lewy kanał odchylanie pionowe, prawy poziome. Z muzyki efekty są marne, ale gdy podamy odpowiednio spreparowany sygnał audio otrzymamy różne kształty.

Podzieliłem obrazek na moduły i opiszę do czego służy każdy z nich:

1. Zespół odchylania wiązki
    2. Wzmacniacz / Zasilacz
    3. Zasilacz diody laserowej
    4. Kolimator i mocowanie diody laserowej

Zespół odchylania wiązki.

Do odchylania wiązki wykorzystałem głowice z dysków twardych. Stwierdziłem, że się dobrze do tego nadają, bo działają szybko, cicho i niezawodnie. Lusterka wyciąłem z tarczy dysku twardego. Jako kabelki do podłączenia wykorzystałem przewody ze słuchawek które są elastyczne. Zastosowałem sprężynki które centrują głowice. Jedna głowica jest podłączona do lewego wyjścia wzmacniacza druga do prawego.

Laser Show Projector: DVD + HDD Laser Show Projector: DVD + HDD
    Laser Show Projector: DVD + HDD Laser Show Projector: DVD + HDD

Wzmacniacz / Zasilacz.

Wzmacniacz audio wybebeszyłem ze starych kolumienek komputerowych Genius'a. Ma on około 2*5W i myślę, że nie wymaga dodatkowego komentarza. W tym module znajduje się również transformator + prostownik z filtrem. Transformator niewiadomego pochodzenia, ale posłużył mi już w paru konstrukcjach. Po wyprostowaniu mam około 14VDC.

Laser Show Projector: DVD + HDD Laser Show Projector: DVD + HDD Laser Show Projector: DVD + HDD

Zasilacz diody laserowej.

Zasilacz według schematu zasilacza diody laserowej krążącego tu i ówdzie na elektrodzie. Zasilacz stabilizowany napięciowo i prądowo oparty na stabilizatorach LM7805 i LM317. Prąd regulowany potencjometrem wieloobrotowym.

Laser Show Projector: DVD + HDD Laser Show Projector: DVD + HDD Laser Show Projector: DVD + HDD

Kolimator i mocowanie diody laserowej

System oparty jest na profilu aluminiowym w którym przyklejona jest soczewka ze wskaźnika laserowego z targu. Z tyłu profilu jest płaskownik wygięty w kątownik w którym jest zamocowana dioda laserowa. W tym elemencie są wywiercone otwory do chłodzenia diody. Z boku profilu mamy bloczek alu na którym jest zrealizowana regulacja wysokości i kąta promienia lasera. Z przodu profilu jest zamontowana przysłona redukująca rozproszenie soczewki.

Na diodę obecnie daję 220-230mA. Dużo mocy tracę przez kiepską optykę (soczewka i lusterka). Narazie eksperyment zaliczam do udanych. Zabawa dopiero się zacznie a to urządzonko zostało stworzone właśnie do zabawy :D Napewno będę je udoskonalał.

A oto filmik z efektów jakie udało mi się uzyskać na szybko. Chcę dodać, że u mnie linie są mocne i ciągłe a na filmie wyszły jakieś przerywane.

Pozdrawiam elektrodowiczów :)
    Piotrrr
    O autorze
    DUD3K
    Poziom 19  
    DUD3K napisał 443 postów o ocenie 23, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Świdnica. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 6697712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6697868
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Fajnie wyszło :) Pewnie na razie sterujesz z karty dźwiękowej (?), pokaż jakieś bardziej skomplikowane projekcje bo kółko to najprostsza rzecz :D No i mam dziwne przeczucie że ten ferryt na kablu od diody założony w ten sposób nie daje zupełnie nic :P
  • #4 6699991
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Vonter napisał:
    Na początek gratuluję
    Dzięki :D
    Vonter napisał:
    Pozycjonowanie widzę że zrobiłeś na sprężynkach. Ja zdecydowałem się na magnetyczne.
    Magnetycznie by było najlepiej. Sprężynki wszystko fajnie tylko problem jest taki, że wpadają w rezonanse..
    Vonter napisał:
    Połączenie cewek widzę że również zmieniłeś, dlaczego
    Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie :D Nie lubię taśm, za to lubię kabelki hehehe, stwierdziłem, że skoro w głośnikach stosują takie rozwiązania to czemu nie.
    Vonter napisał:
    Czym generujesz odpowiednie sygnały?
    Programem do robienia muzyki. Magix Music Maker. Tam łatwo zrobić różne przesunięcia fazowe, zmieniać częstotliwości itd. Wszystko ładnie i przejrzyście. Do takiego poziomu zaawansowania na jakim jest obecnie projektor - starcza.
    c4r0 napisał:
    Fajnie wyszło :)
    Dzięki :D
    c4r0 napisał:
    Pewnie na razie sterujesz z karty dźwiękowej
    Tak jest.
    c4r0 napisał:
    pokaż jakieś bardziej skomplikowane projekcje bo kółko to najprostsza rzecz :D
    Masz na filmie później bardziej skomplikowane. Cudów nie zrobisz bo karta dźwiękowa daje tylko sinusoide no i brak wygaszania diody też robi swoje..

Narazie się tym bawię. To ma być do sprawiania mi frajdy i sprawdza się świetnie :) Poziom zaawansowania urządzenia napewno wzrośnie. Następny będzie myślę, że popelscan - już odpowiednie silniczki krokowe mam.
    c4r0 napisał:
    No i mam dziwne przeczucie że ten ferryt na kablu od diody założony w ten sposób nie daje zupełnie nic :P
    Dokładnie :D Takie podejście psychologiczne :D
  • #5 6701714
    Ulan83
    Poziom 13  
    ja proponuje dać przebiegi prostokątne przesunięte o przesuniete w fazie o 180° wtedy powinien wyjść kwadrat i zobaczymy jak będzie dokładnie rysować go chodzi mi o rogi ja tak zawsze testuje popelka najlepszy sposób do ustawień ale jak myśl to tam prędkości rewelacyjnych nie ma sam na galvah home made osiągam ledwie 1700bps.
    Kolego spróbuj podłączyć do popelscana bedziesz wtedy miał możliwość rysowania innych figur a nie tylko przebiegi :D
    a i jeszcze czemu wam na fotkach takie fajne mocne promienie wychodzą a mi tylko ledwo co widać czyżby mój kodak był slaby na światło z diody dvd nawet jak dym dam to słabo wychodzą na fotkach :cry:
  • REKLAMA
  • #6 6701796
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Ulan83 napisał:
    ja proponuje dać przebiegi prostokątne przesunięte o przesuniete w fazie o 180° wtedy powinien wyjść kwadrat
    Oczywiście, że bym dał, jak bym miał :D Narazie nie mam skąd wziąć kwadratowego przebiegu.
    Ulan83 napisał:
    Kolego spróbuj podłączyć do popelscana bedziesz wtedy miał możliwość rysowania innych figur a nie tylko przebiegi :D
    Oczywiście. Ubolewam nad jego wadą - brak możliwości synchronizacji z muzyką.
    Ulan83 napisał:
    a i jeszcze czemu wam na fotkach takie fajne mocne promienie wychodzą a mi tylko ledwo co widać czyżby mój kodak był slaby na światło z diody dvd nawet jak dym dam to słabo wychodzą na fotkach :cry:
    Dwa słowa: Wytwornica Dymu :D i nic więcej.. ewentualnie jakieś dłuższe naświetlanie.
  • REKLAMA
  • #7 6702775
    Ulan83
    Poziom 13  
    jest taki program lasershow co prawda często się wysypuje ale da się za pomaca niego namalowaną figur typu kwadrat zapisać w postaci pliku wav
    Mogę wysłać ci na pocztę go a tu zamieszczam plik wav i jest to kwadrat czas trwania jest krotki o częstotliwości ok 10Hz
    Załączniki:
    • kwadrat.rar (575 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 6706839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy projektora laserowego wykorzystującego diodę laserową z nagrywarki DVD oraz mechanizmy odchylania wiązki laserowej oparte na głowicach z dysku twardego (HDD). Autor zastosował sterowanie odchyleniem wiązki za pomocą sygnału audio – lewy kanał odpowiada za odchylenie pionowe, prawy za poziome. Wykorzystano sprężynki do pozycjonowania głowic, choć pojawiły się sugestie o zastosowaniu magnetycznego pozycjonowania, które eliminuje rezonanse. Sygnały generowane są programem Magix Music Maker, umożliwiającym manipulację fazą i częstotliwością, jednak ograniczeniem jest brak wygaszania diody i możliwość generowania jedynie sinusoidy z karty dźwiękowej. Propozycje ulepszeń obejmują użycie przebiegów prostokątnych przesuniętych w fazie o 180° dla uzyskania kształtów kwadratowych oraz wykorzystanie programów takich jak Lasershow czy Adobe Audition do generowania bardziej złożonych sygnałów audio. Wspomniano także o integracji z urządzeniem Popelscan, które pozwala na rysowanie bardziej skomplikowanych figur, choć z pewnymi ograniczeniami w precyzji sygnału. Wskazano na konieczność stosowania wytwornicy dymu dla lepszej widoczności projekcji laserowej. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące połączeń cewek i wpływu ferrytów na kablach laserów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA