Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Tosca 303 - trzaski.

zimix 24 Jun 2009 14:59 3634 19
  • #1
    zimix
    Level 10  
    Witam, mam następujący problem, otóż jakiś czas temu moja tosca po włączeniu radia zaczęła szumieć i buczeć w głośnikach. Wymieniłem więc bc 239 na płytce tunera bo trzeszczało jak się go ruszało, ale to nic nie dało. Dziwi mnie to, że dzieje się tak tylko po włączeniu radia a na magnetofonie, czy gramofonie wszystko gra ładnie. Dodam jeszcze, że audycje radiowe są odbierane ale tylko niektóre no i z tym nieprzyjemnym buczeniem i trzeszczeniem. Podejrzewam przedwzmacniacz bo trzeszczy jak ruszam potencjometrem głośności ( nie kręcąc tylko ruszając w górę i w dół ), ale czemu tylko w czasie słuchania radia? Bardzo proszę o pomoc.
  • #2
    LXT
    Level 26  
    Przełącznik źródeł sygnału dobry?
  • #3
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Warto by się przypatrzeć sekcji zasilania tunera czyli stabilizator 15V. A zaczynamy od gniazd bezpiecznikowych które śniedzieją i robią tym cuda. Potencjometr swoją drogą może trzeba wymienić.
  • #4
    sarna
    Level 24  
    Gdyby to był przedwzmacniacz to objawy byłyby słyszalne nie tylko przy słuchaniu radia. Skoro elementy reagują na dotyk to może są jakieś problemy z masą?
  • #5
    zimix
    Level 10  
    Tylko gdzie jest ta sekcja zasilania tunera?
  • #6
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    zimix wrote:
    Tylko gdzie jest ta sekcja zasilania tunera?
    W środku.
    Schemat ściągnij.
  • #8
    zimix
    Level 10  
    Schemat już mam, ale nie mogę tego znaleźć.

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Już się zabieram do pomiarów.
  • #9
    sarna
    Level 24  
    Dlatego dałem ci wycinek z instrukcji serwisowej... to widok ścieżek, ale od strony elementów. Jakbyś patrzał pod słońce. Szukaj po lewej od dużego kondensatora i trochę w dół, powinieneś znaleźć po oznaczeniach elementów
  • #10
    zimix
    Level 10  
    Zmierzyłem, jest 14.5 v
  • #11
    sarna
    Level 24  
    Czy buczenie o którym piszesz to brum sieciowy?
  • #12
    zimix
    Level 10  
    Jakby to określić, to tak jakbyś podłączył magnetofon a na końcu kabla nie byłoby magnetofony tylko dotykałbyś palcem.
  • #13
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Na płytce tunera jest złącze z którego wychodzi kabel ekranowany (sygnał z tunera) może przelutuj te okolice a w szczególności masę. To samo na płytce wzmacniacza w okolicach przełączników źródła sygnału.
  • #14
    zimix
    Level 10  
    Nie to raczej nie to, bo nie reaguje gdy ruszam tymi kablami, a poza tym to nigdy tam nic nie było robione.
  • #15
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Ehhh taka gadka z Tobą...Nie masz ruszać i sprawdzać czy się coś zmienia tylko polutować. Wtedy będzie 100% pewności.
  • #16
    zimix
    Level 10  
    Niestety, polutowałem elementy wokół przełączników i nic.
  • #17
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Z Twoich opisów wynika że ewidentnie brakuje Ci gdzieś masy między wzmacniaczem a wyjściem tunera (skoro jest to w obu kanałach naraz, o ile jest?).
  • #18
    zimix
    Level 10  
    Tak to jest w obu kanałach, zapomniałem dodać, że to zaczęło się dziać po tym jak przeniosłem toscę z drugiego pokoju. ( Może to miało też na to wpływ, mam na myśli wstrząsy ).
  • #19
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Nie wiem co jeszcze Ci poradzić ale na odległość już raczej nic.
    Chyba że serwis?
  • #20
    sarna
    Level 24  
    I jak przeniesiesz z powrotem to przestaje buczeć?