Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FSC Esprimo Mobile V5515 i dysk 1TB na USB - komplikacje

krystian333 24 Jun 2009 18:09 1608 6
SterControl
  • #1
    krystian333
    Level 11  
    Witam
    Zakupiłem sobie dysk 1 TB Hitachi DeskStar 7K1000.B http://www.hitachigst.com/portal/site/en/products/deskstar/7K1000.B/
    do tego zakupiłem obudowę na dysk
    link usunąłem, regulamin p. 10.11 [mat_ed]
    Posiadam laptop Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5515

    I teraz tak...

    Po otwarciu nowego dysku poskładałem wszystko i podłączam
    Komunikat że wykryto nowy sprzęt HDT.
    Wszystko ok.
    I następny komunikat
    FSC Esprimo Mobile V5515 i dysk 1TB na USB - komplikacje

    Dysk powinien się ukazać w zarządzanie dyskami, tam powinno się go formatować itd a tu nic.

    Dysk pojechał na gwarancji.

    I przyjechał i okazało się że była źle założona partycja (a ja nic nie ustawiałem)

    Po podłączeniu dysku z gwarancji podłączam w kieszeni, wykrywa i wszystko ok TYLKO MYSZKA NIE DZIAŁA, jak odłączę dysk to mysz działa.

    Mówię ok zrobię z klawiatury, wchodzę w zarządzanie dyskami... Jest więc formatuje tworzę partycję i kopiuje filmy na dysk, wyłączyłem komp 2 x dysk działa mysz nie.

    Na drugi dzień włączam kompa i podłączam dysk mysz nie działa i dysk nie działa, nie ma go w zarządzaniu dyskami nic...

    Na innym Acerze działa dysk i myszka? a na moim znowu komunikat że
    FSC Esprimo Mobile V5515 i dysk 1TB na USB - komplikacje

    Co jest z tym moim laptopem, że nie wykrywa tego dysku, wszystko jest zainstalowane?

    Jak ktoś się zna to proszę o pomoc, jeśli będzie potrzeba to mogę zrobić raport Everestem i umieścić na serwerze aby ktoś mądry mógł zajrzeć co go boli... ja się poddaje.

    Moderated By mat_ed:

    Przeniosłem do odpowiedniego działu. Tytuł wątku, wiadomość - poprawiłem. Nie będę tolerował dalszego niechlujstwa. Posty, niechlujnie napisane, bez uprzedzenia będą lądowały w koszu.

  • SterControl
  • #2
    12345_1
    Level 13  
    może przejściówka nie obsługuje tak dużych dysków proponuje poszukac wsieci danych o przejsciówce
  • SterControl
  • #3
    krystian333
    Level 11  
    12345_1 wrote:
    może przejściówka nie obsługuje tak dużych dysków proponuje poszukać w sieci danych o przejściówce


    Obudowa do dysków zewnętrznych jest specjalnie do tego zakupiona SATA II i transfer do 1,5 TB, poza tym na innym kompie działa normalnie,

    Właśnie sprawdziłem narzędziami do upgrade z Fujitsu Siemens i żaden sterownik nie brakuje, wszystko jest ok...
    Bios w lapku najnowszy ze strony ver. 1.10

    Pomocy !!!! dlaczego działał dobrze przez dwa lub trzy restarty a tera nie działa... Kable od USB sprawdzone i dociśnięte
  • #4
    12345_1
    Level 13  
    zobacz poprawki windows moze windows ma za duzo poprawek lub mu brakuje jakiejs i dlatego wywala blad
  • #5
    krystian333
    Level 11  
    12345_1 wrote:
    zobacz poprawki windows moze windows ma za duzo poprawek lub mu brakuje jakiejs i dlatego wywala blad


    Mam Service Pack 3 może oprócz tego coś jeszcze brakuje ???
  • #6
    12345_1
    Level 13  
    sprawdz na drugim kompie czy tam czegos nie ma i zmien port usb czasem windows glupieje od czestych zmian usb pozdrawiam
  • #7
    krystian333
    Level 11  
    Problem ROZWIĄZANY
    Uszkodzony przewód USB

    Taka prosta sprawa a zostawiłem ją na koniec...
    Tyle nerwów...
    Ale teraz to jest OK

    Dodano po 58 [sekundy]:

    krystian333 wrote:
    Problem ROZWIĄZANY
    Uszkodzony przewód USB

    Taka prosta sprawa a zostawiłem ją na koniec...
    Tyle nerwów...
    Ale teraz to jest OK


    POST DO ZAMKNIĘCIA