Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP 2200 Laser Jet Miga pomarańczowa dioda

control85 25 Jun 2009 11:49 3286 5
phoenixcontact
    control85
    Level 10  
    Witam

Mam problem z drukarka HP 2200 LaserJet, otóż drukarka rusza, zaczynają migać diody, każda pokolei, zębatki zaczynają pracować, jest pełen rozruch drukarki, nagle słychać kliknięcie z prawej strony, i zaczyna migać pomarańczowa dioda, sprawdzalem toner (kręci się, wymieniałem na drugi) wymieniłem fuser, wymieniłem zębatki i dalej nic nie trybi. Ciągle mruga ta dioda, sprawdziłem wszystkie czujniki, są sprawne, wszystkie klapy zamknięte, konserwowałem drukarke, smarowałem zębatki. Jak narazie brak skutku. Ktoś miał podobny problem ? Albo wie jak go rozwiązać ?
  • phoenixcontact
    mmcinek
    Level 17  
    Sprawdź lustro poligonowe.
  • phoenixcontact
    salmon
    Moderator of Networks, Internet
    Na awarię lustra to drukarka inaczej by zamrugała :)
    Cztery przypadkim gdy miga pomarańczowa dioda to:
    - otwarta pokrywa
    - brak cartridge z tonerem
    - zacięcie wewnątrz maszyny
    - brak papieru

Skoro wszystko pozamykane, toner jest, zacięcia nie ma, to któraś flaga czujnika nie siedzi na miejscu albo zacięta.
    control85
    Level 10  
    Toner jest na miejscu, klapa przednia zamknięta, papier jest, w środku brak zacięcia papieru. Flaga czujka ? tego nie rozumiem, gdzie to jest ? w okolicach czego mam szukać ?
    salmon
    Moderator of Networks, Internet
    np. jak wyciągniesz kasetę, to obok rolki podającej powinien wystawać taki ruchomy plastikowy element, który jednym końcem opada w kasetę na papier a drugim przesłania światło w czujniku optycznym. To jest flaga czujnika obecności papieru w kasecie. Jest jecze kilka innych podobnych - przy rejestracji, wyjściu papieru z utrwalacza, wejściu do duplexu, w duplexie. Może flaga nie siedzi na miejscu/coś blokuje któryś czujnik. A właśnie, w duplexie nie masz kartki zaciętej przypadkiem (chociaż chyba z zaciętą w duplexie to maszyna się powinna podnieść) ?
    control85
    Level 10  
    sprawdziłem wszystkie flagi, wszystko jest na miejscu i wydaje sie, że jest poprawnie. Problem dalej nie znika, szukam przyczyny dalej, jak ktoś ma pomysł to czekam na odpowiedź