Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elemis 6330 TMSP, migająca dioda od stand-by

jogutzi 25 Jun 2009 20:54 1170 2
    jogutzi
    Level 2  
    Witam,
    TV po podłączeniu do sieci zachowuje sie jak by był uszkodzony, wskazuje to minimalne miganie diody LED. Czasami minie 5 min i przetwornica zaskakuje i dioda świeci na czerwono i możliwe jest wystartowanie TV. Usunięcie wszystkich modułów (gołe chassis) powoduje że diodka po kilku mrugnięciach na zielono wskakuje na czerwień czyli jest ok. W tej chwili bez modułu fonii jest w stanie wejść w stan czuwania po kilkunastu minutach. Wymieniłem kilka elektrolitów po stronie wtórnej przetwornicy i bez zmian. Dalej ma 'fazę' że jak ma chęć to wskoczy lub nie. W czasie pracy TV działa bez zarzutu, obraz i dźwięk jest bardzo dobry. Gdzie szukać problemu?
    spidigonzo
    Level 19  
    A po pierwotnej 1 i 47 mikro wymieniłeś?
    jogutzi
    Level 2  
    Nie, wymieniłem tylko C818 i C819: 2x 47mikro.
    Po pierwotnej wymieniłem TDA4605-2, ale okazał sie dobry. Kiedyś była jeszcze taka sytuacja że energetycy się zabawili i z 10 razy wyłączali włączali zasilanie. Padł przez to tranzystor końcowy linii, wymieniłem go na S2055N,jest jak na razie nieśmiertelny bo po kolejnych podobnych zabawach nic go nie ruszyło! Za to przetwornica przestała 'zaskakiwać'.
    Przy najbliższej okazji wymienię 1 i 47 po pierwotnej.