Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

domofon podłączenie urmet 1331

radifumi 25 Jun 2009 20:55 3001 3
    radifumi
    Level 12  
    Zamontowałem nowy unifon urmet 1331 ,instalacja jest 4 przewodowa,2 przewody białe podłączyłem do styków 9 i 10 zaczep otwiera,pozostałe pomarańczowy i nieb. do styków 1 i CA.Wywołanie jest,jednak po podniesieniu słuchawki nie działa głośnik ani mikrofon -cisza.Jak to podłączyć ,trzeba chyba jakąs zworke robić chyba 9 z 2 bo to zasilanie by poszło na mikrofon,proszę o pomoc?

Dodano po 3 [minuty]:

Symbol domofonu 1131
    waldiber_1
    Level 11  
    Witam. Znajdź kolego masę instalacji. To podstawa. Między masą a mikrofonem powinno być około 8v. Zwarcie tych przewodów przy instalacji cztero przewodowej powinno wyzwolić elektrozaczep. Pozostałe przewody to wywołanie (generator) czyli w unifonie CA, i SU czyli słuchawka unifonu w tym unifonie chyba zacisk 6. Mikrofon to na pewno zacisk 2. No nie wiem czy pomogłem na odległość ale z doświadczenia wiem, że tak niby mało skomplikowane instalacje jak domofon przysparzają często niedoświadczonym instalatorom wielu problemów.
    Pozdrawiam
    radifumi
    Level 12  
    dodam jeszcze że wcześniej był domofon jakiś robiony czarna skrzynka i był włącznik elekttrozaczepu przewody białe i sam głośniczek bez mikrofonu,czyli przewód mikrofonowy może być nie podłączony.
    radifumi
    Level 12  
    Znalazłem masę oraz zasilanie,elektrozaczep działa,zrobiłem zworkę z 9 na 2 mikrofon też jest,wywołanie jest ale po podniesieniu słuchawki nie słyszę nic z dołu,jak naciskam przycisk słuchawki słysze "pykanie" ale jest cisza nie słyszę jak ktoś mówi na dole w głośniku słuchawki.W czym może być problem?