Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elektryzator nie działa przetwornica.

26 Cze 2009 11:03 3036 13
  • Poziom 14  
    Witam ,
    posiadam pastuch spółdzielni pracy z Wrocławia nie wiem jaki typ.
    Ma uszkodzoną przetwornice .Jest zrobiona na dwóch tranzystorach chyba pnp (nie idzie zmierzyć ,ale tak wynika z układu)które są podłączone do uzwojeń transformatora. Ma ktoś taki schemat.Jest to bardzo stary pastuch.
  • Poziom 18  
    A jest tam jakiś opis, jaki to model? Jakim napięciem zasilany?
  • Poziom 14  
    Napięcie 6v tranzystory germanowe 2 w przetwornicy i transformatorek,dwa opory po 1,5k .Pisze na nim spółdzielnia pracy radiotechnika Wrocław. Reszta zamazana.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    To ja wiem że germanowe . Są na 100% uszkodzone nie wiem jakie to bo nie idzie odczytać . Próbuje różnych kombinacji i nic. Potrzebuje schemat.
    Uzwojenie maja po 1,4k po pierwotnej ,do tych uzwojeń są podłączone te tranzystorki b,k emiter wspólny i do "-".
  • Poziom 18  
    O ile dobrze pamiętam to tranzystory TG042
  • Poziom 14  
    Nie mam takich ,wstawiam bc313.
  • Poziom 18  
    Rraczej nie pójdzie BC313 to krzemowy
  • Poziom 14  
    Jakiś schemat multiwibratora na trafie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Powinien odpalić na bc313.Chyba że transformatorek padł.
  • Poziom 14  
    Przetwornica ruszyła na bc313 .
  • Poziom 14  
    Witam ,
    nie grzeją się .Multiwibrator zrobiony na dwóch uzwojeniach transformatora i dwa rezystory po 1,5k zasilanie 6v.