Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bufor lampowy działa "połowicznie"

26 Cze 2009 11:49 5413 61
  • Użytkownik usunął konto  
  • TermopastyTermopasty
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    Ponieważ układ jest w pełni symetryczny i "przyzwoicie" opisany - lokalizacja i usunięcie usterki powinny być stosunkowo proste.
    Po ponownym sprawdzeniu poprawności montażu należy porównać napięcia na elektrodach lampy w obu kanałach, a w szczególności na katodach i w punktach połączeń R3 i R4. Porównanie wyników pomiarów (napięcia powinny być oczywiście identyczne) wskaże przyczynę usterki - któryś z elementów (RC) lub ... lampa.
    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdź wartość rezystancji R3.
    Wyjścia układu są "wysokoomowe" można je obciążać np. wejściem wzmacniacza, ale nie bezpośrednio słuchawkami.
    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nieprawidłowe (zbyt wysokie) jest napięcie na katodzie (n.3) -> ta trioda jest zatkana (stąd moja sugestia dot. R3).
    Pozostaje sprawdzić jeszcze wartość R4 (zewrzeć go).
    Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To dziwne :cry:
    Zmierz jeszcze rezystancję bezpośrednio pomiędzy n.3 a masą (przy wyłączonym oczywiście zasilaniu). Jeśli wynosi ona ok. 5,3k, to pozostaje chyba tylko lampa (lub przerwa na podstawce ?).
    Pozdrawiam.
  • TermopastyTermopasty
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeszcze raz, na spokojnie i dokładniej (trochę namieszałem - z pośpiechu :D ).
    Spadek napięcia na R4 ma wynosić ok. 1V, więc przy R4=500Ω oznacza to, że prąd katody ma wynosić Ik=2mA. Spadek napięcia na R3 będzie więc 10V czyli napięcie na n.3 jest prawidłowe :!:
    Natomiast napięcie na n.8 (2,9V) jest za niskie (prąd katody ok. 0,5mA) i to w tej "połówce" należy szukać usterki.
    Nagrzewanie się transformatora jest oczywiście wynikiem wydzielanej w nim mocy (choć jeśli jest przewidziany na 0,8A to parzyć nie powinien).
    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Słuchawek na razie nie podłączaj.
    Jeśli masz drugą lampę - podmień ją, jeśli nie - proponuję zamieniać miejscami rezystory R3 z R3' oraz R4 z R4" (między kanałami) i mierzyć napięcia na katodach (możesz zrobić to samo z R1 i R2 -dla pewności :D ).
    Jeżeli zmiana elementów nie "zamieni miejscami" kanałów : "dobrego" ze "złym", to pozostanie tylko wymiana lampy (chyba, że przy okazji tych zamian odkryjesz np. jakąś pomyłkę montażową :D ).
    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    W punktach, by było prościej.

    1) Ten układ nie napędzi słuchawek i ma święte prawo z nimi nie współpracować. Dopiero mając słuchawki o impedancji liczonej w kiloomach można takie testy uskuteczniać.

    2) Wlutuj podstawkę w płytkę lub skróć te upiorne przewody do minimum.

    3) Przeleć lutownicą wszystkie luty, obejrzyj przerwy między ścieżkami pod lupą.

    4) Pięćdziesiąt razy zobacz, czy odpowiedni element tkwi na odpowiednim miejscu. To się zdarza. Rezystory sprawdzaj miernikiem, kolory bywają mylące.

    5) Co to za transformator, że się grzeje? Chińczyk czy uczciwa Zatra?

    6) Fajnie, żeby R3 i R4 (przede wszystkim ten pierwszy, drugi mniej istotny) miały moc rzędu 0,5-1W. W obu kanałach.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    Nic poważnego stać się nie mogło - wejście odseparowane jest przecież kondensatorem na 63V, Ty podałeś kilka woltów. Podejrzewam, że w wyniku tych machinacji puściło jakieś łączenie lub coś się zwarło. Wyłącz to z gniazdka i przelutuj, nie szczędząc przy tym ni tinolu ni kalafonii. Potem miernik w rękę i sprawdzasz ze schematem, czy wszystko siedzi tam, gdzie powinno.

    Transformator zostaw włączony "luzem" na kilkanaście minut i sprawdź temperaturę. Oczywiście miej na niego oko.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    Chaos, Kolego, chaos widzę. W punktach:

    1) Czy do słuchawek używasz tego samego kabla sygnałowego, który podłączany jest do buforka?
    2) Naucz się lutować. Masz za gorący grot i nie dziwota, że luty do kitu.
    3) Myślnik drugi ewidentnie wynika z niechęci do ujęcia miernika w dłoń.
    4) Dziurka
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    Cytat:
    Kabel od słuchawek jest noaralnym kablem od słuchawek z miedzi beztlenowej.

    Ejć, nie rozumiesz mnie. Powiem inaczej: czy próbowałeś łączyć bufor* z komputerem przy użyciu innego kabla?

    Cytat:
    Prąd pobierany przez układ za transformatorem to jak jeszcze lampa jest zimna 390mA a jak gra 330mA
    Ztego co wiem to sam żarnik powinien tyle pobierać.

    Tak. Albo masz badziewny miernik albo coś naprawdę jest na rzeczy i popsuło się w zasilaczu. Obadaj to.

    * - ten układ to wtórnik katodowy. Inaczej: układ ze wspólną anodą (WA).
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    Cytat:
    poza kondensatorami filtrującymi, bo w sklepie nie mieli innych, więc użyłem takie, jakie w domu były.
    Te kondensatory mają łączną pojemność 147uF zamiast 2000uF

    Przez kondensatory filtrujące rozumiesz C4 i C5? Gdyż C1, C2 i C3 pracują w powielaczu i ich pojemność jest szalenie istotna dla prawidłowego działania tego układu :idea:

    Podaj prądy płynące przez anodę każdej z triod. Najlepiej - schemat z audiotonu wklej do painta i na nim narysuj występujące u ciebie prądy i napięcia.

    To jest tak prymitywny układ, że poza kilkoma typowymi usterkami (zwarcia, zimne luty, błędy w montażu) tam się nie ma co psuć :D
  • Poziom 37  
    RmikiOCK pisales cos ze masz problemy z karta dzwiekową? Miałem podobny przypadek jeden kanal pograł chwilke by po chwili praktycznie ucichnąc i okazala się karta dzwiękowa padnieta. Jeśli chodzi o napięcia sa raczej ok. Przetestuj preamp z innym zródłem dzwieku np z mp3
  • Admin Grupy Retro
    Napięcia w porządeczku, prądy zatem też.
    Popieram sugestię przedpiscy - podłącz to do empetrójki czy innego samograja. Coś musi być skopane, choć niekoniecznie na płytce...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    Cytat:
    Na zdięciach lampka świeci mocniej, a umnie słabej-dla czego?

    Automatyka aparatu najwyraźniej bzikuje.

    Cytat:
    Ale jak muzyka jest przyciszona lub wyłączona, a bufor włączony, wtedy słychać lekkie 'kopanie' w głośniki, które nasila się podczas kręcenia potencjometrem od głośności w głośnikach.

    Odłącz od wtórnika kabel prowadzący do wzmacniacza. Możliwe, że łapie jakieś śmieci.
    Co to za wzmacniacz?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Admin Grupy Retro
    Wtórnik katodowy to poprawna nazwa tego "bufora".
    Wybacz, zboczenie zawodowe.