Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputerowy termometr DS1820!

gulson 25 Jan 2012 15:58 383620 685
    labo
    Level 13  
    Mam pytanie odno¶nie Lampomittari. ¦wietny program, ale... jak przenie¶æ ustawienia programu na inny komputer? Nadpisanie katalogu TSa z ProgramFiles nic nie daje. Jaki¶ export i import rejestru, czy co?

Niestety nie wygoogla³em jak przenosiæ ustawienia.
  • Computer ControlsComputer Controls
    ziempiotr
    Level 17  
    Witam czy mogê zastosowaæ zamiast diody BAT85 diodê 1N5819? (1A40V)
    Viszna
    Level 12  
    Witam!
    Szanowni Koledzy i Kole¿anki szukam programu do obs³ugi DS'a który dzia³a pod CMD czyli z tzw. linii komend, czy kto¶ z Was siê z takim spotka³?
    Najlepiej jak przy uruchamianiu by siê podawa³o parametry w stylu:
    program.exe [nr portu COM] [ID czujnika]
    a w odpowiedzi otrzymywa³o by siê wynik pomiaru -te¿ oczywi¶cie w okienku CMD

Potrzebny mi jest taki gdy¿ chcia³bym go wywo³ywaæ z mojej aplikacji.

Ew. je¿eli Kto¶ by³by w stanie co¶ takiego napisaæ to proszê o info na priv z propozycj± ceny jak± bym musia³ zap³aciæ.

Program MUSI dzia³aæ pod Windows XP.

P.S.
    Nie chcê korzystaæ z programów, które zrzucaj± wynik do pliku tekstowego, gdy¿ komp, na którym bêdzie to wszystko uruchomione zamiast dysku bêdzie mia³ kartê CF i trzeba zminimalizowaæ do minimum operacje zapisu/odczytu karty ze wzglêdu na prêdko¶æ dzia³ania oraz trwa³o¶æ karty.

pozdrawiam
    Piotr
  • Computer ControlsComputer Controls
    sslusarczyk
    Level 1  
    Mam problem z czujnikami DS18B20, znacie programu który obs³uguje DDE i który obs³uguje minimum 3 czujniki dallasa ? Jest program minitermo ale jest przeznaczony tylko dla jednego czujnika.
    grzybek71
    Level 12  
    Witam.
    Zaczynam zabawê z ds18b20, jak na razie jeden czujnik ds pod³±czony pod com, wszystko dzia³a ³adnie przez jak±¶ godzinê po tym czasie odczyt 0.0657..C, po restarcie com odczyt wraca do normy.

OS Win 7 32, Win XP
    Program DS1820 ze strony meteo.2o.pl
    kliksiu
    Level 1  
    Panowie i Panie je¶li jaka¶ tu siê znajduje :)

Mam pro¶bê i nie zamierzam owijaæ w bawe³nê.
    Zajmujê siê zupe³nie inn± bran¿± i elektronika to dla mnie czarna magia.

Do kontrolowania temperatury w pomieszczeniu fermentacyjnym (browarnictwo na skalê laboratoryjn±) Potrzebujê termometru z mo¿liwo¶ci± archiwizacji.

Czy kto¶ z was zechcia³ by podj±æ siê wykonania takowego po kosztach dla mnie ?
    Oferty proszê na pw :) - oczywi¶cie nie za darmo :)
    Chêtnie odwdziêczê siê te¿ dobrym piwkiem jak ju¿ powstanie :))

Pozdrawiam Jarek
    grzybek71
    Level 12  
    W temacie masz schemat bardzo prostego termometru z archiwizacj± danych kwestia softu, ja korzystam z gotowego softu maxitermo, dzia³a, jest intuicyjny, ma mo¿liwo¶æ zapisu temperatur z prawie nie ograniczonej ilo¶ci czujników ds 18b20 (testy na 60 czujników i 40 m przewodu ) do pliku txt z czêstotliwo¶ci± co 10 min.
    Wykres historii temperatur itp.
    Samodzielne wykonanie takiego termometru to groszowe sprawy, gotowy uk³ad widzia³em na allegro za jakie¶ 40 pln http://allegro.pl/adapter-com-cyfrowy-termometr-ds18b20-i3507345997.html bez czujników, czujniki dostêpne po 3-5 pln http://allegro.pl/art-ds18b20-to92-ds-termometr-cyfrowy-ds18b20-i3458362227.html.
    Szukaj pod ds 18b20
    intel1000
    Level 12  
    kliksiu - sterownik do warzenia Boleckiego ma opcje podpiêcia do pcta i rysowania wykresów temperatur.
    stach2005
    Level 12  
    Mam pytanie do obeznanych w temacie,chodzi mi o to czy jest jaki¶ czujnik którym mo¿na zmierzyæ temperaturê w granicach do +300 stopni Celcjusza i by dzia³a³ z opisanym w tym temacie interfejsem.

Jestem na etapie budowy i monta¿u tego interfejsu z zastosowaniem pomiaru temperatury w obiegu centralnego ogrzewania i pomiaru temperatury spalin w czopuchu pieca.
    Problem wi±¿e siê z pomiarem spalin bo tu mo¿e byæ temperatura do 300stopni a nawet wiêcej.
    stach2005
    Level 12  
    Zrobi³em w sumie dwa interfejsy obydwa dzia³aj± ale czujka wskazuje minimaln± temperaturê 24 stopnie Celcjusza,w ni¿szej temperaturze np. jak j± wystawiê za okno wy¶wietla B/D i to bez wzglêdu jakiego programu u¿ywam.
    Co mo¿e byæ tego przyczyn±???

Edit. Drugi czujnik zaczyna pokazywaæ temperaturê dopiero od 36.5 oC.
    pietrek345
    Level 15  
    witam wszystkich :)
    stach2005 wrote:
    Zrobi³em w sumie dwa interfejsy obydwa dzia³aj± ale czujka wskazuje minimaln± temperaturê 24 stopnie Celcjusza,w ni¿szej temperaturze np. jak j± wystawiê za okno wy¶wietla B/D i to bez wzglêdu jakiego programu u¿ywam.
    Co mo¿e byæ tego przyczyn±???

Edit. Drugi czujnik zaczyna pokazywaæ temperaturê dopiero od 36.5 oC.
    jak masz ustawione prêdko¶ci? 750ms i transmisja relaxed?

Ja mam inne pytanie, próbowa³ kto¶ odpaliæ wizualizacjê w Lämpömittari?
    Chodzi o co¶ takiego jak jest na stronie producenta, tylko ¿e grafika w³asna.
    Komputerowy termometr DS1820!

Fajnie by to wygl±da³o, piec, wymiennik, grzejniki, ale jak to nanie¶æ na grafikê?
    bobi70
    Level 14  
    Witam.
    Mam do kolegów pytanie, jako laik elektroniczny.
    Wykorzystujê w swojej pracy Program Lampomitari i LogTemp do pomiaru temperatury. Magistrala 1-Wire 2 przewodowa. Adapter... jaki¶ tam kupiony kiedy¶ na A*...... .
    Jeden z czujników Dallasa zacz±³ fixowaæ. Pokazywa³ temperaturê 1500st.
    Kupi³em zestaw 10 czujek. Z elementem DS1820.
    I tu zonk....
    Lampomittari nie widzi ani jednego z nowych czujników.
    LogTemp pokazuje - b³±d odczytu i podaje kod czujki. Wiêc jakby j± wykrywa³.

Czujniki pod³±czone do Raspberry jako 3 oddzielne przewody - dzia³aj± bez problemu.
    Gdzie mo¿e byæ problem. Jak mu zaradziæ?
    bobi70
    Level 14  
    oczywi¶cie niczego nie jestem pewien.
    kupi³em je jako 18b20. tak samo jak wszystkie poprzednie jak s±dzê.
    wymiana czujek lub rozbudowa to nie pierwszy raz. zawsze wszystko gra³o.
    fakt u¿y³em symbolu DS1820. ale my¶lê o 18B20
    markovip
    Level 34  
    Do pod³±czenia tylu czujników potrzebne s± 3 przewody. Mi przy dwóch przewodach Lampomitari czasami wariowa³ z 5cioma czujnikami.
    bobi70
    Level 14  
    markovip wrote:
    Do pod³±czenia tylu czujników potrzebne s± 3 przewody. Mi przy dwóch przewodach Lampomitari czasami wariowa³ z 5cioma czujnikami.

Ja nie mam TYLU. 10 kupi³em na zapas lub rozwojowo. Realnie wykorzystujê 4 czujki na ok 100m kabla. Jedna z 4 czujek zwariowa³a - zosta³a wymieniona na now±. Ale nowa po prostu nie dzia³a w tym uk³adzie.
    Podstawi³em identyczn± ale z dawnego zakupu - wszystko jest OK.
    artega7
    Level 8  
    Móg³by kto¶ wrzuciæ na forum program do mierzenia temperatury - Lampomittari. Przeszuka³em Internet i nie mogê go nigdzie znale¼æ.
    bobi70
    Level 14  
    Witam.
    Poszukam. Powinienem mieæ p³ytkê + PL
    artega7
    Level 8  
    bobi70 wrote:
    Witam.
    Poszukam. Powinienem mieæ p³ytkê + PL

By³bym bardzo wdziêczny :)
    bobi70
    Level 14  
    Niestety. Mój CD jest w tzw dobrym miejscu.
    Ale znalaz³em w sieci. Nawet na elektrodzie.
    Nie wiem co jest w zawarto¶ci.
    Je¶li brak PL to na pewno jestem w stanie wys³aæ.
    Link
    artega7
    Level 8  
    bobi70 wrote:
    Niestety. Mój CD jest w tzw dobrym miejscu.
    Ale znalaz³em w sieci. Nawet na elektrodzie.
    Nie wiem co jest w zawarto¶ci.
    Je¶li brak PL to na pewno jestem w stanie wys³aæ.
    Link

Program dzia³a, ale nie ma wersji PL.
    Dziêki za pomoc, przeszuka³em Internet, ale wszystkie linki do programu by³y nieaktywne.

Mam jeszcze problem z samym uk³adem. Zmontowa³em go wed³ug standardowego schematu i podpi±³em do komputera przy pomocy przej¶ciówki USB - RS232, ale na termometr jest podawane za niskie napiêcie, tylko 2,5V. Na wyj¶ciu z przej¶ciówki jest 5,6V. Nie wiem jakim cudem, ale raz pokaza³o mi siê na czujniku napiêcie 6V.
    Nie mam pojêcia gdzie jest problem. Sprawdzi³em wszystko dok³adnie.
    bobi70
    Level 14  
    PL pode¶lê ci.
    Napisz na priv do mnie.

Czego¶ tu nie rozumiem.
    Na wyj¶ciu z przej¶ciówki masz prawie 6V, na czujnik podawane jest 2,5. ???

Je¶li to rozumieæ dos³ownie, to masz gigantyczny spadek napiêcia na przewodzie?
    Jaka jest d³ugo¶æ?
    Jednak u mnie na 4-5 czujkach przy paso¿ytniczym zasilaniu z RS232 i d³ugo¶ci 1Wire ok 100m wszystko hasa OK.

Je¶li d³ugo¶æ przewodu jest za du¿a, przewód s³abej jako¶ci, co mo¿e mieæ wp³yw na jako¶æ magistrali, warto zastanowiæ siê nad adapterem 3 przewodowym z dodatkowym zasilaniem magistrali
    artega7
    Level 8  
    Napiêcie 2,5V mam na wyj¶ciu z mojego zrobionego uk³adu, nie przy samym czujniku. Wiêc problem jest z moim zrobionym uk³adem.
    Wszystkie ³±czenia sprawdzi³em, kierunek diod równie¿ i nie wiem co jest nie tak.
    Moje elementy:
    Ddioda Zenera na napiêcie 3,9V, 0,5W
    dioda Zenera na napiêcie 6,2V, 0,5W
    dioda Schottky, BAT85; 0,2A
    rezytor 1,5kΩ 0,5W;