Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kopiowanie danych z SATa na ATA trwa strasznie długo

Executor 27 Jun 2009 14:10 2243 21
    Executor
    Level 11  
    Jestem świeżo po Formacie. Mam tylko jeden jedyny problem. Mam 2 twardziele, pierwszy ATA (systemowy) drugi SATA i kopiowanie pliku z SATA na ATA trwa strasznie długo (1GB trwa 8minut). Gdy kopiuje pliki pomiędzy partycjami w obrębie jednego twardziela (Ata podzielony na 2 partycje) to kopiowanie 1gb trwa nieco ponad 1minute.

Mógłby ktoś powiedzieć w czym problem?
    Doradzono mi bym zainstalował sterowniki (moja płyta główna to Gygabyte GA-8I915P Duo) i podsunięto mi dużo linków do Matrix Storage Manager, ale nieważne w jakiej wersji próbuje je zainstalować to zawsze wyskakuje mi error "Twój komputer nie spełnia minimalnych wymagań do zainstalowania oprogramowania"

Być może problem tkwi w tym że wszystkie ustawienia w biosie mi się zrestartowały. Tak samo Primary Master Slave, secondary Master i Slave -> No Device.

Są też ustawienia w biosie "On-Chip Sata Mode" - zmieniłem z Auto na enhanced i podczas startu systemu koło zegara wyświetliła mi się ikona nowego sprzętu (ale żadne okienko mi nie wyskoczyło) i po chwili zgasło.

Twardego Mam Samsunga SP2504C
    OS Windows XP Home SP 3

EDIT:

Daje też config płyty:

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-8I915P Duo
    Mostek północny (Northbridge) Intel Grantsdale i915P
    Mostek południowy (Southbridge) Intel 82801FB ICH6
    User removed account
    User removed account  
    Executor
    Level 11  
    najciekawsze jest to że przed formatem (czyli 2 dni temu) z sata na ata kopiowało w miare normalnie (700mb = 35sekund)
    User removed account
    User removed account  
    Mery84
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dyski w trybie DMA pracują? Sprawdź w menedżerze urządzeń. Jeśli nie to zainstaluj poprawnie sterowniki do chipsetu. Jeśli instalowałeś to usuń kontrolery IDE z menedżera urządzeń i po restarcie niech same wrócą.
    Executor
    Level 11  
    nie za bardzo się tam znam w tym menadżerze urządzeń ale

Urządzanie główne
    typ transferu: Dma jeżeli dostępne (do wyboru jeszcze "Tylko PIO")
    aktualny typ transferu: Ultra DMa tryb 5

Urządzenie podrzędne
    Typ transferu: Dma jeżeli dostępne (do wyboru jeszcze "Tylko PIO")
    aktualny typ transferu: PIO

System mam na ATA więc chyba ATA to głowne a podrzędne to problemowy SATA
    tzok
    Moderator of Cars
    Na ATA masz zapewne dysk (urz. główne) i napęd optyczny (urz. podrzędne), ta płyta ma tylko jeden kanał PATA, więc są razem (to nie najszczęśliwsze połączenie).

Sterowniki to:
    INF Update Utility
    Joker.
    Level 31  
    I dla pewności możesz sprawdić sobie Programem HDTune Transfer dysku.
    Executor
    Level 11  
    Zainstalowałem toto, zrestartowałem kompa.

W międzyczasie zerknąłem też dobiosu. Nie wiem czy to coś da ale:

IDE Channel 0 Master HL-DT-ST DVD RAM GSA
    IDE Channel 0 Slave TSSTcorpCD/DVDW SH-W
    IDE Channel 2 Master ST380817AS (Systemowy ATA)
    IDE Channel 2 Slave Samsung SP2504C (problematyczny SATA)
    IDE Channel 3 Master None
    IDE Channel 3 Slave None
    User removed account
    User removed account  
    Executor
    Level 11  
    ale nie zapominaj że 3 dni temu przed formatem wszystko było w porządku jeśli chodzi o kopiowanie. Więc albo brakuje jakichś sterów, albo coś źle ustawione jest w biosie.
    User removed account
    User removed account  
    Executor
    Level 11  
    Powodem formatowania było usunięcie pliku NTDL z c:/ przez co system nie chciał się uruchomić ;)

Przez te 3 dni nic nie było robione jeśli chodzi o hardware więc problemy typu źle podpięte kable - odpadają

Dodano po 3 [minuty]:

Executor wrote:
    Powodem formatowania było usunięcie pliku NTDL z c:/ przez co system nie chciał się uruchomić ;)

Przez te 3 dni nic nie było robione jeśli chodzi o hardware więc problemy typu źle podpięte kable - odpadają

EDIT: W PIO jest któryś z napędów - TSST

EDIT2: Sprawdziłem sata HdTune, Smartem, Everestem i DiscMonitor - wszystko działa ok choć w HDTune Raw Read Error Rate mam failed (w pozostałych wszystko ok. Health: 87%)

EDIT3: To w takim razie nie jest ATA tylko sata, ale co to zmienia skoro ja mam problemy z Samsungiem?
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Executor
    Level 11  
    Tak ale:

System miałem i mam cały czas na bezproblemowym seagacie - a usunięcie NTDL to był mój błąd (miałem jakieś 200 plików "wirusów" na c:\ o różnych rozszerzeniach (.cmd .inf .exe .dll) min. słynny autorun.inf)

A Problem mam z drugim dyskiem NIE-Systemowym który po formacie strasznie wolno działa ;P
    Executor
    Level 11  
    Zrobiłem test prędkości HDtunem dla bezproblemowego seagate'a = 58mb/s

Dla samsunga w ogóle nie chciało się uruchomić (jakiś read error)
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    Executor
    Level 11  
    Nie. Myślałem że pełne drivery są na krążku dołączonym do płyty głównej.
    Executor
    Level 11  
    udało mi się rozwiązać ten problem. To jednak ten felerny dysk był w PIO. Wystarczyło odinstalować urządzenie i zrebootować system ;)