Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brzeczenie w głośnikach, słuchawkach...

27 Cze 2009 17:30 8907 17
  • Poziom 9  
    Witam wszystich.
    Mam problem dotyczacy czegos dziwnego, a niestety nikt z moich znajomych nie potrafi mi pomoc.
    Otoz po przeprowadzki do "nowego" mieszkania zauwazylem dziwna rzecz. brzeczenie w glosnikach... System to leciwy wzmacniacz Kenwooda, kolumny glosnikowe to Altusy 110 a reszta niestety cyfrowo tzn komputer stacjonarny i laptop. chodzi o to ze po standardowym podlaczeniu wszystkiego w nowym mieszkaniu jest slychac dziwne brzeczenie glosnikow jakby przebiegal przez nie prad, tzw buczenie. zauwazylem to pierwszy raz. w starym budownictwie wszystko bylo ok, tzn szum pojawial sie przy pozadnym odkreceniu potencjometru ale zadnego buczenia nie bylo. doszedlem do wniosku ze padla mi karta muzyczna, wiec podlaczylem odtwarzacz dvd na ktorym nadal to bylo slychac. Mowie coz.. trudno. Po jakims czasie zainwestowalem w sluchawki HD555 Sennheisera wiec doszedlem do wniosku ze przydalaby sie lepsza karta dzwiekowa. CREATICE 5.1 Surround USB to moj wybor i bylbym zadowolony gdyby nie to ze buczenie na sluchawkach tez jest slyszalne. Po podlaczeniu laptopa do karty USB buczenie ustapilo troche natomiast nie wystepuje wogole podczas pracy na baterii... jest dopiero slyszalne przy mocnym wysterowaniu wzmacniacza. W pracy laptop na zailaniu sieciowym (identycznym podlaczeniu jak w domu) nie wydaje zadnego niepozadanego dzwieku. Czysto bez szumu. Wiec rozumiem ze cos nie tak dzieje sie w mieszkaniu. Coz to moze byc? Czy ktos mialby jakis pomysl?? Wina pradu? czy to mozliwe wogole?? blok jest z 2001 roku...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 27  
    Pierwsze pytanie czy gniazda zasilające są z tzw bolcem .Jeśli tak , to czy w dawnym domu też takie były . Spróbuj też zwykłym przewodem połączyć ze sobą metalowe części zrządzeń tzn. np. wzm z cd i z kompem . Po prostu przewód pod śrubkę z tyłu obudowy . Chodzi mi o to aby wszystkie metalowe obudowy były ze sobą połączone .
  • Poziom 9  
    no wlasnie nie wiem, chodzi o to ze jak jest laptop => karta muzyczna => sluchawki , bez zadnego pradu zmiennego podlaczonego dziala idealnie, natomiast wystarczy ze pomiedzy karte muz i sluchawki podlacze wzmacniacz i juz sluchac buczenie choc cichsze niz przy podlaczeniu zasilacza do laptopa
  • Poziom 27  
    Właśnie o to mi chodzi . Czasem pomaga też odwrócenie wtyczki w gniazdku (choć bardzo rzadko )
  • Poziom 9  
    i jeszcze cos... jak odlaczam modem od aster czasami dzwiek sie poprawia... z tym ze odprocz opcji z gniazdkiem jest jakies inne rozwiazanie?

    Dodano po 6 [minuty]:

    poza tym ciezko odwrocic wtyczke bo jest z uziemieniem
  • Poziom 27  
    Najpierw wypróbuj . Jest to jedną z najczęstszych przyczyn
  • Poziom 9  
    od komputera i laptopa nie odwroce, bo sa z dziurka na uziemienie o ile dobrze kojaze... jedynie co to moge od wzmacniacza....

    Dodano po 2 [minuty]:

    ruszona (odkrecona) wtyczka od wzmacniacza bez nawet zadnego sygnalu nie zmienia nic. buczenie jest slyszalne dosc mocno
  • Poziom 26  
    A sprawdź czy sam wzmacniacz (odłączony kabel od źródła dźwięku) też buczy.
  • Poziom 9  
    sam wzmacniacz jest ok... nawet wysterowany na maxa nie szumi a tym bardziej buczy...

    Dodano po 3 [minuty]:

    czy to dvd czy komputera podlaczony jackiem czy karta muzyczna chinchem efekt jest ten sam... buczenie...

    Dodano po 27 [sekundy]:

    natomiast sam wzmacniacz jest ok
  • Poziom 26  
    A czy kable są ok ? Może kabel sygnałowy podczas przeprowadzki się uszkodził ?
  • Poziom 9  
    mam 2 rozne kable i na obudwoch jest ten sam problem... zreszta laptop z karta jest polaczony kablem USB z karta dzwiekowa a z niej bezposrednio do sluchawek na ktorych jest to samo...
  • Poziom 26  
    To może metodą selekcji wyklucz urządzenie które sieje zakłócenia.. tuner SAT, ewentualnie inne.. odłącz i zobaczysz z czym jest problem, stawiał bym jak koledzy na uziemienie, tyle że ciężko sprawdzić czy jest prawidłowa instalacja. Sprawdź wkrętakiem z neonówką czy na uziemieniu nie ma przypadkiem napięcia.
  • Poziom 17  
    Prawdopodobnie problem występuje na linii przewodów masowych, uziemienia czy tam zerowania. Ja podobny problem mam z laptopem i amplitunerem Technics-na baterii jest ok a jeżeli podepnę zasilacz do laptopa występuje przydźwięk tzw. sieci. Wejście antenowe amplitunera mam podłączone do osiedlowej instalacji antenowej (kablówki). U mnie chodzi o to aby uziemienie zasilacza laptopa nie łączyło się z obudową amplitunera. Dodam że amplituner jest podłączony przewodem dwużyłowym (typowym bez przewodu ochronnego) a więc połączenie to jest "niby" niemożliwe. Okazuje się jednak że łączy się przez wspomnianą wcześniej osiedlową kablówkę. Problem znika po odłączeniu przewodu od gniazda antenowego. Identycznie jest na trzech laptopach. Problem też znika przez podłączenie laptopa przez przedłużacz bez styku ochronnego.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 1  
    witam.

    pierwszy raz jestem na forum wiec z gory sory jesli zrobie cos nie tak

    mam laptop hp dv7 wersja z USA, pol roku wszystko dziala ok. pierwszy raz podlaczylem dzis do niego wzmacniacz Philipd i głosniki Aiwa. Nie znam sie na tym niestety i sam je postanowilem podlaczyc. Gralo wszystko ok i w pewnym momencie komputer przestal wydawać dzwieki, nie ma go w wejsciach ani w glośnikach w laptopie. Nie dzilaja tez dzwieki systemowe. Pocieszam sie ze wylaczajac skype uslyszalem ten dziek wiec mam pytanie. Czy ktos jest w stanie mi powiedziec co moge z tym zrobic?

    z gory dziekuje
  • Poziom 17  
    nie wiem co w Twoim przypadku mogło się zrobić, ale mi przydarzyło się uszkodzenie korektora dźwięku po podłączeniu do niego komputera. W korektorze padły tranzystory (zostały przebite), które wyciszają "stany nieustalone" podczas przełączania funkcji. Objawem były zniekształcenia dźwięku. Obecnie tranzystory wylutowałem i jest ok, nie ma chwilowych wyciszeń ale nie jest źle. Mój korektor to procesor dźwięku Technics SH-GE90. Nie wiem też co było przyczyną takiego uszkodzenia, z pewnością jakieś "dzikie napięcie" między masami i linią sygnałową.
  • Poziom 9  
    mam taki dziwny problem. jakies 2 dni temu z glosnikow z wiezy ktora jest podlaczona do kompa zaczal wydobywac sie dziwny dzwiek cos ala szum z dzialajacego transformatora. stwierdzilem ze powodem tego moze byc jakies przebicie na obudowe kompa. przykladalem neonowke do obudowy to sie swieci, jednak odziwo po odlaczeniu przewodu zasilajacego dalej neonowka wskazuje napiecie. postanowilem wyjac zasilacz i sprawdzac pokolei podzespoly - okazalo sie ze podlaczajac jakikolwiek kabel do kompa czy to zasilanie dysku, karty graf, wentylatorow na radiatorze dzwiek z glosnikow zaczynal sie wydobywac. dodatkowo zaznacze ze zasilacz przy sprawdzaniu byl mechanicznie przelaczony na off. na moje to troche bez sensu. nie rozumiem czemu tak sie dzieje skoro teoretycznie przez zasilacz przelaczony na off nie plynie zaden prad. tak samo dziwne jest to zeby kazdy podzespol w komputerze powodowal przebicie? jedyna mozliwosc zeby dzwiek sie nie wydobywal to odlaczenie kabla zasilajacego. dodatkowo sprawdzalem dzialanie wiezy na innym kablu (jack - 2x chinch) jednak to samo. probowalem tez na netbooku, telefonie i innym kompie (takim bardzo starym). Na tym starszym kompie dzwiek tez sie wydobywal ale wsumie tu sie nie dziwie bo jak z niego kiedys kozystalem to nie raz dotykajac go kopnal mnie prad. na netbooku i tel po podlaczeniu kabla szumu brak dzwiek chodzi poprawnie. dodam rowniez ze jak podlaczylem stare glosniki do kompa to szumu nie bylo... powstaje pytanie o co chodzi? czemu tak sie dzieje? czy wina lezy po stronie kompa, kabla, wiezy?


    jeszcze jedno instalacja elektryczna 3 zylowa z bolcem (probowalem bez bolca ten sam efekt)

    nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale wypisze podstawowe podzespoly kompa:
    -obudowa: ATX COOLER MASTER Elite 330
    -zasilacz: COOLER MASTER Silent Pro M600 RS-600-AMBA-D3 600W

    oraz proc: Intel Core i7, chlodzenie: noctua, plyta: MSI P55-GD65, ram: 2x2GB, grafa: Radeon HD 5870, 2 dyski (1 ssd), dvd.