Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell Latitude C840 - nie uruchamia się

HZ10 27 Cze 2009 19:49 1986 8
  • #1 27 Cze 2009 19:49
    HZ10
    Poziom 14  

    Witam.
    Po około tygodniu włączyłem laptopa, wystartował lecz przy ładowaniu systemu zresetował się. Po ponownym włączeniu, system załadował się i nagle wszystko stanęło. Działała tylko myszka. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu, zapalają się 3 zielone diody pod przyciskiem "i" i laptop się wyłącza. Jakieś sugestie, pomysły co go boli?

    Pozdrawiam


    Moderowany przez mat_ed:

    Pierwsza sugestia: zapoznaj się z zasadami polskiej pisowni. Kolejnych postów, poprawiał nie będę.

    0 8
  • #2 27 Cze 2009 21:23
    PitD

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najpierw sprawdź pamięci i gniazda.

    0
  • #3 27 Cze 2009 22:53
    elektryk1e
    Poziom 22  

    wyczysc piny procka i gniazdo procka. i tak jak kolega wyzej wspomnial pamieci.

    0
  • #4 28 Cze 2009 12:08
    HZ10
    Poziom 14  

    Procek wymyty, gniazdo przepłukane to samo z pamięciami i dalej nie żyje :cry: Nie jestem pewien ale kiedyś jak wyjąłem pamięci to objaw chyba był ten sam. Dobrze pamiętam?

    0
  • #5 29 Cze 2009 07:23
    PitD

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wobec tego sprawdź piny gniazda pamięci oraz luty. Często ulegają uszkodzeniu a luty puszczają.

    0
  • #6 29 Cze 2009 13:34
    HZ10
    Poziom 14  

    Piny przelutowałem profilaktycznie choć zimnych lutów nie było widać. Czy jest możliwość aby dwie kości pamięci umarły jednocześnie? Może jakiś kontroler?

    0
  • #7 30 Cze 2009 09:27
    PitD

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Procesor i pamięci sprawdzałeś?

    0
  • #8 30 Cze 2009 09:42
    HZ10
    Poziom 14  

    Dziś udało mi się podstawić pamięci ale dalej jest martwy, procesora nie mam skąd podstawić. Umówiłem się dziś ze sklepem w którym go kupiłem, mówią że naprawią, dam znać co z tego wyszło. Na razie dziękuje za podpowiedzi :please:

    0
  • #9 30 Cze 2009 17:52
    elektryk1e
    Poziom 22  

    Jesli masz karte sieciową BROADCOMA na BGA sprobuj ja dobrze wygrzac, niech plywa.

    0