Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niebieski obraz w TV INGELEN HB71/100 BADEN28BCTL3 (Ch.20.2)

MG139 27 Jun 2009 20:23 5576 5
  • #1
    MG139
    Level 10  
    Witam szanownych kolegów. Mam problem z tv 100Hz jak w temacie(chassis BEKO 20.2, procek SDA5450, pamięć 24c16), a mianowicie po załączeniu startuje po czym pojawia się tylko niebieskie tło jakby nie było sygnału z anteny mimo iż ta jest podłączona. Fonii oczywiście brak, OSD i menu prawidłowe, po podkręceniu S2 jaśniejsze tło z widocznymi powrotami. Podanie sygnału przez którekolwiek EURO nic nie zmienia-ciągle niebieski ekran. Napięcia B+, 5V, 12V, oraz +-15V prawidłowe. Podmieniłem pamięć 24c16 ze wsadem z bazy ale dalej to samo. Napięcia na końcówkach RGB prawidłowe. Zamiana całych wzmacniaczy wizyjnych wskazuje na uszkodzenie w dekoderze. Wydaje mi się, że coś może być uszkodzone w module cyfrowym. Nie zawsze po włączeniu jest niebieski ekran - czasem pojawia się ciemno szary, nie wiem od czego to zależy. Po przełączeniu tv ze standby do stanu pracy dioda led miga 13 razy, to chyba jakiś kod błędu. Proszę kolegów o pomoc w odczytaniu tego kodu, może ktoś z was ma instrukcję serwisową lub dostęp do bazy serwisowej systemu EURAS bo wyczytałem, że do tego tv mają takie coś jak Led flashing codes. Proszę o pomoc i poradę.
  • #2
    bogred
    Moderator of TV
    Na początek warto przelutować złącza modułu cyfrowego, zdarzają się tam zimne luty.
  • #3
    MG139
    Level 10  
    styki modułu cyfrowego zostały przelutowane, ale nie przyniosło to żadnego rezultatu


    Proszę nie zapominać o zasadach pisowni - p.15 regulaminu. [Mirek Z.]
  • #4
    Mirek Z.
    Moderator
    Brak sygnałów również z Euro wskazuje na VDP. Na początek może tylko dobrze przelutuj. Ale za bardzo nie licz na szczęście...
  • #5
    MG139
    Level 10  
    Przelutowałem układ ale nic nie pomogło. Zwracam się ponownie z prośbą o rozszyfrowanie kodu mrugającej diody standby, która to po włączeniu mruga 13 razy.
  • #6
    MG139
    Level 10  
    Przyczyną usterki był TDA6920.