Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

mirekk36 30 Cze 2009 23:38 142005 615
  • #61 30 Cze 2009 23:38
    12345_1
    Poziom 13  

    a jak będzie z suwakiem ?? bo denerwuje mnie ze jak maximalizuje okno to nie widze tego z opcjami avrd.. wiec lepiej chuba zeby bylo na dole :)

    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • TermoPasty.pl
  • #62 30 Cze 2009 23:42
    mirekk36
    Poziom 42  

    12345_1 --> hmmm a jak byśmy zrobili, żeby można było załączać - że to dodatkowe okienko ma być "zawsze na wierzchu" ??? to byłoby ok??? bo nie ukrywam, że tak łatwiej już teraz było mi to przerobić niż - znowu rozszerzać formę główną.

  • #63 30 Cze 2009 23:43
    12345_1
    Poziom 13  

    ale wtedy np przy ustawieniu fuse bitow musze przesowac okno bo nie widze wszystkich

  • #64 30 Cze 2009 23:57
    mirekk36
    Poziom 42  

    12345_1 -> ok zobacz jednak teraz jak to jest - można łatwo je przypinać zawsze na wierzchu albo odpinać.

    Gdyby było na dole formy jak kiedyś to i tak byś nie widział przy ustawianiu fusebitów. Teraz możesz sobie np poustawiać fuski i włączyć bądź wyłączyć na wierzch to okno.

    no ono musi być jakoś widoczne - może w niedalekiej przyszłości pomyślę nad tym jeszcze troszkę

    sssij jeszcze raz program z załącznika

  • #65 01 Lip 2009 00:13
    12345_1
    Poziom 13  

    no działa nie jest to nawet takie wkurzające teraz czekam na wersję uzepełnioną i wtedy będę robił testy :)

  • TermoPasty.pl
  • #66 01 Lip 2009 00:34
    acid12
    Poziom 21  

    co do wartości pola PORT, to poza COM, LPT, USB i moim nieszczęsnym avrdoper z innymi się nie spotkałem.

    co mi się jeszcze rzuca po oczach, to że wypisujesz wszystkie COMy od 1..12, ja u siebie używam (VS2008, pewnie cos podobnego da sie zrobić w Delphi)

    Code:
    string[] ports = System.IO.Ports.SerialPort.GetPortNames();
    
                foreach (string port in ports)
                {
                    this.cbComport.Items.Add(port);
                }

    skróca to listę i ułatwia wybór. mam listę tylko portów COM obecnych w systemie (włącznie z wirtualnymi, emulowanymi)

    nie pamiętam czy pisałeś czy działa już wyszukiwanie flash.hex i eeprom.hex (mnie nie działało w wersji którą ściągnąłem) ale zmieniłbym SET->BROWSE żeby przeglądać w poszukiwaniu pliku. A wiadomo, że jak się pliku szukało to chce się go dodać do linii komend, wyczyszczenie pola textowego powodowałoby usunięcie opcji z linii komend.

    Rozumiem że przyjąłeś, że kodowanie musi być w HEX czy chcesz dać możliwość zmiany/wyboru kodowania??

    Te guziki Read/Write/Verify jednak by się przydały.
    moze jakas opcja czy .hex'y czy fusy a jak fusy to przechodzi do zakładki 'Fuse Manual' po poprawnym odczytaniu.

    Trochę brakuje miejsca, ale może zamiast pola textowego command-line, jakis rich-text, i emulowana konsola, z wszystkimi komunikatami wypluwanymi przez avrdude,
    np przy nie udanej komunikacji
    Cytat:
    avrdude.exe: avrdoper_open(): Device not found.

    albo
    Cytat:
    avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
    avrdude.exe: stk500v2_command(): command failed
    avrdude.exe: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status
    avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.

    avrdude.exe done. Thank you.


    Te komunikaty są pomocne w analizie tego co się dzieje ze sterownikiem. chyba każdy sie spotkał z sytuacja, że programator pod USB czasami 'znikał' i trzeba było reconnect, bez tych komunikatów ... jedynie pozostają jakieś message-boxy, alerty, ale tak chyba prościej.

    według mnie ta górna forma jest zbędna,
    jeżeli ktoś chce skopiowac/widziec opcje FUSów to ma możliwość skopiowania ich z zakladki 'Program device'
    opcja always on top ... albo jest zawsze always on top nad kazdym oknem otwartym w windows ... albo to nie jest prawdziwe always on top.

    czekam z niecierpliwością na zakładkę Fuse Simple, tam będzie ciekawie ;)

    jeszcze jedno, przy uruchomieniu programu opcje wyboru fusów SPIEN i RSTDISBL sa wyłączone, bardzo dobry pomysł, ale przydałoby sie np po najechaniu na to pole (wiersz), pojawienie dymka z podpowiedzią, że aktywacji trzeba szukać w zakładce settings, nie każdy na to wpadnie odrazu i będzie szukał.

    No i jakas informacja "About Program" / "About Author" / "Help" / "Full Version" gdzie co i jak szukać, może byc wszystko razem na jakiejś osobnej formie po kliknięciu w logo czy coś

  • #67 02 Lip 2009 02:08
    mirekk36
    Poziom 42  

    no koledzy - zapraszam do testowania kolejnej roboczej wersji w której tym razem są już takie rzeczy (głównie jeśli chodzi o współpracę z avrdude):

    Cytat:
    - oczywiście zrobione ładnie autowykrywanie dostępnych portów COM ale i LPT1

    - na razie wszystkie operacje na plikach typu IntelHex
    - możliwość odczytywania z procka pamięci FLASH, EEPROM i FUSEBITÓW
    - możliwość zapisywania do procka pamięci FLASH, EEPROM i FUSEBITÓW
    (przez dowolny programator i port)

    - gdy wpisujemy nazwy plików albo je kasujemy to automatycznie odpowiednio odświeża się Command Line

    - zapamiętywania ostatnio wybranych opcji
    - możliwość załączenia sobie w zakładce settings - widoku konsoli AVRDUDE po wykonaniu zadania (do analizy ew błędów - ale i tak większość ich jest mniej więcej sygnalizowana nawet bez konsoli)

    - możliwość wyboru zmiany dowolnej zakładki po wczytaniu sygnatury procka

    - zrobione są hinty(podpowiedzi) gdy się najedzie na zablokowane do zmian fusebity (tak aby było wiadomo gdzie kliknąć aby jednak móc dokonać tej zmiany)

    - jeśli wybierzemy "ptaszka" Fusebit i ptaszka "read" to fusebity są nie tylko zapisywane do plików ale i od razu do AVR calculatora !!! - działa extra ;)

    - dzięki temu, że możemy sprawdzić sygnaturę swojego procka przed dokonywaniem na nim operacji z fuskami - to program "sam wie" - które fusebity odczytywać lub zapisywać - bo widzicie, że nie ma takiego rozbicia na Low, High i Extended - i dobrze - tak jest dużo wygodniej i szybciej ;)

    ..... generalnie ważnym klawiszem w tej zakładce jest "Check connected AVR" ! - to dzięki niemu rozpoznajemy jaki mamy podpięty procek do AVR Calculatora-Programatora ;) - działa bezbłędnie dla wszystkich procków

    - Nie ma jeszcze - zrobionej zakładki :

    - Fuse Simple
    - Lock Bits

    i na pewno jeszcze wyjdzie w tym co jest troszkę rzeczy do przerobienia.

    można zassać już nowszą wersję z pierwszego załącznika ;)

    - jak coś to czekam na nowe / kolejne propozycje do programu

    pozdrawiam

  • #68 02 Lip 2009 15:18
    krystii
    Poziom 16  

    Dwie małe uwagi...

    W zakładce Program device, gdy uzyjemy "Check connected AVR" i wystąpi problem z odczytem sygnatury procka to informacja o tym zachodzi aż pod kontrolke ComboBox i nie widać całej informacji o błędzie (Device signature: AVRDUDE: error! (not (...)).

    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    Druga jest taka, iż jak pierw wybierzemy plik do zapisu FLASH i/lub EEPROM i po czym klikniemy przycisk "Check connected" AVR to czyści się linia komend "AVRDUDE command line". I aby były w niej z powrotem poprawne wartości, wymagane jest odznaczenie i powtórne zaznaczenie CheckButton'ów "read/write"
    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

  • #69 02 Lip 2009 15:53
    mirekk36
    Poziom 42  

    krystii -> proszę pobrać już nowszą wersję, w niej rozwiązany jest pierwszy problem. Odnośnie też pierwszego problemu - można w nowszej wersji w zakładce SETTINGS zaptaszkować sobie opcję aby w przypadku błędów połączenia - pokazwyała się konsola AVRDUDE albo żeby zawsze się pokazywała żeby można było przeanalizować co jest nie tak

    odnośnie drugiego zgłoszonego problemu - to hmmm są miejsca, które czyszczą linię komend - ale zawsze po jej lewej stronie jest klawisz SET - którym można ją odświeżyć bez przeklikiwania innych ptaszków. A ta linia musi być czasem kasowana - żeby nie powstały błędy

    więc pamiętaj - mały klawisz z napisem "set" po lewej

  • #70 02 Lip 2009 20:01
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    bardzo pożyteczny program
    Mam pytanie, skąd pobrać avr dude pod windows. Chcę aby programik współpracował z STk 200/300 pod LPT.
    I jeszcze zapytanie do autora -czy pełna wersja będzie płatna i kiedy się ukaże

  • #71 02 Lip 2009 21:04
    kranzio
    Poziom 25  

    Program bardzo dobry. Podwójne kliknięcie w AVRDUDE arguments w mkAVR Calculator nie zaznacza całej linii tylko od spacji do spacji.

  • #72 02 Lip 2009 21:34
    acid12
    Poziom 21  

    piotrva napisał:
    bardzo pożyteczny program
    Mam pytanie, skąd pobrać avr dude pod windows. Chcę aby programik współpracował z STk 200/300 pod LPT.
    I jeszcze zapytanie do autora -czy pełna wersja będzie płatna i kiedy się ukaże

    avrdude najlepiej poprać razem z winavr Link

    mirekk36 napisał:
    ...głównie jeśli chodzi o współpracę z avrdude...

    ładnie sie program rozwija :)
    powiedz mi tylko, jaką ścieżkę przyjąłeś do pliku avrdude.exe, bo ja sobie mogę ten plik trzymać gdziekolwiek na dysku :)

  • #73 02 Lip 2009 21:59
    krystii
    Poziom 16  

    Dobra by była możliwość ustawienia ścieżki do avrdude w zakładce Settings. A także okienko z AVRDUDE arguments po najechaniu nad główne okno programu mogłoby wskakiwać w formatkę nad kontrolkę StatusBar (dla tych użytkowników co mają większą rozdzielczość ekranu i nie lubią dużej liczby otwartych okien na pulpicie).

  • #74 02 Lip 2009 22:22
    Kamil 1
    Poziom 16  

    Witam

    Projekt bardzo dobry. Moim zdaniem można by stworzyć wersję PL. Ale to nie ja decyduję :wink: Do tego programu można by dodać jeszcze opisy wyprowadzeń mikrokontrolerów aby podczas programowania nie grzebać w necie. No i jeszcze nazwy procków mogłyby być poukładane w kolejności alfabetycznej gdyż ATMega 8 jest o parę pozycji niżej od ATMegi 10.

    Pozdrawiam

  • #75 02 Lip 2009 22:26
    acid12
    Poziom 21  

    Kamil 1 napisał:
    Witam

    Projekt bardzo dobry. Moim zdaniem można by stworzyć wersję PL. Ale to nie ja decyduję :wink: Do tego programu można by dodać jeszcze opisy wyprowadzeń mikrokontrolerów aby podczas programowania nie grzebać w necie. No i jeszcze nazwy procków mogłyby być poukładane w kolejności alfabetycznej gdyż ATMega 8 jest o parę pozycji niżej od ATMegi 10.

    Pozdrawiam

    nie zgodze się co do opisu wyprowadzeń, trzebaby to robic do kazdego mikrokontrolera a to jest lekka przesada,
    a nazwy są poukładane alfabetycznie tyle ze bąbelkowo ;)
    xxx10 jest przed xxx8 bo 1 jest przed 8 ;) a nie dlatego ze niby 10 przed 8 :) z tegoż samego powodu port COM10, COM11 jest przed COM3 czy COM4 ;)

  • #76 02 Lip 2009 22:57
    mirekk36
    Poziom 42  

    piotrva --> avrdude pod windows można np pobrać stąd: Link

    albo zawsze możesz sobie w gogla wpisać WinAVR - i zassać z dowolnej strony ten pakiet. Po instalacji w katalogu bin - będziesz miał avrdude.exe pod windows . Co więcej - po instalacji tego pakietu będzie on dostępny z każdego folderu bez podawania ścieżki

    - UWAGA!!! trzecia możliwość PROSZĘ POBRAĆ sobie NAJNOWSZĄ WERSJĘ i:

    1. jeśli nie masz nigdzie w swoim systemie avrdude.exe to przy próbie zrobienia czegokolwiek z programatorem pojawi się najpierw pytanie:

    Cytat:
    "Missing avrdude.exe ! Do You want install AVRDUDE now ?"


    jeśli odpowiesz na nie twierdząco - to zostaniesz poproszony o wskazanie folderu gdzie ma być zainstalowany tenże avrdude (najnowsza wersja pod windows na dzisiaj) i po kłopocie ;)

    2. jeśli masz już zainstalowane avrdude i nie chcesz aby program "mkAVR Calculator" instalował go ponownie, to na powyższe pytanie opdowiadasz przecząco i pojawi się kolejne pytanie:

    Cytat:
    "Can You give any path to your location with AVRDUDE ?"


    jeśli odpowiesz na nie twierdząco - i będzie tam avrdude.exe to wszystko pójdzie dobrze

    jeśli i tu zanegujesz - to zobaczysz błąd ;)

    ------------------------------------


    kranzio --> problem podwójnego kliknięcia, który zgłaszałeś już jest naprawiony ;)


    acid12 --> odnośnie ścieżki do pliku przeczytaj powyżej o trzeciej możliwości

    krystii --> no już myślę nad tą możliwością "dokowania" tego okienka z argumentami na formie głównej - tak jak proponujesz

    Kamil 1 ---> o wersji PL już pisałem kilka razy - przykro mi ale nie będę tłumaczył opisów fusebitów na polski. Ale rozumiem, że przydałaby się może polska wersja np zakładki programatora itp - hmmmm nad tym będę myślał w niedalekiej przyszłości - jeśli będzie wielu zainteresowanych

  • #77 02 Lip 2009 23:24
    Brutus_gsm
    Poziom 25  

    Ja bym to pytanie zmienił na trochę bardziej intuicyjne

    Cytat:
    "Can You give any path to your location with AVRDUDE ?"
    Bo musiałem kilkaktronie je przeczytać, aby zrozumieć o co chodzi ;p

  • #78 02 Lip 2009 23:29
    krystii
    Poziom 16  

    Dobry opis fusebitów można znaleść pod tym linkiem. Co do dokowania to fajnie by było że jak już raz się zadokuje te okienko to żeby przy ponownym uruchomieniu programu było dalej zadokowane.

  • #79 02 Lip 2009 23:39
    mirekk36
    Poziom 42  

    Brutus_gsm napisał:
    Ja bym to pytanie zmienił na trochę bardziej intuicyjne
    Cytat:
    "Can You give any path to your location with AVRDUDE ?"
    Bo musiałem kilkaktronie je przeczytać, aby zrozumieć o co chodzi ;p


    bardzo cenna uwaga - ale mogę prosić o jakąś propozycję ? ;) takiego pytania, które wg ciebie będzie ok? (bo sam wiem, że jak się pisze soft to na gorąco wszystko się programiście wydaje jasne - dopiero później życie to weryfikuje - więc z chęcią usłyszałbym czasem propozycje zmian niż tylko krótką informację , że coś jest nie tak)

    krystii napisał:
    Dobry opis fusebitów można znaleść pod tym linkiem. Co do dokowania to fajnie by było że jak już raz się zadokuje te okienko to żeby przy ponownym uruchomieniu programu było dalej zadokowane.


    różnych opisów fusów to i ja widziałem i mam sporo ale niestety nie w tym rzecz kolego. Wytłumaczę to jeszcze raz pokrótce:

    1. ja nie wpisuję "ręcznie" w programie tej całej opisówki fusebitów
    2. cała opisówka jest wprost zasysana z gotowych, wyprodukowanych przez firmę Atmel plików XML. Ja nawet nie zastanawiam się nad tym co jest w tych opisach z punktu widzenia pisania kodu.
    3. Aby móc mieć polskie opisy fusebitów w takim przypadku - trzeba by było:
    - wziąć sobie kilkadziesiąt plików XML
    - każdy z nich z osobna przetłumaczyć
    - podesłać mi takie przetłumaczone pliki
    - wtedy ja je "wszyję" do programu i będzie polska wersja opisu fisików ;)

  • #80 02 Lip 2009 23:50
    acid12
    Poziom 21  

    mirekk36 napisał:
    Brutus_gsm napisał:
    Ja bym to pytanie zmienił na trochę bardziej intuicyjne
    Cytat:
    "Can You give any path to your location with AVRDUDE ?"
    Bo musiałem kilkaktronie je przeczytać, aby zrozumieć o co chodzi ;p


    bardzo cenna uwaga - ale mogę prosić o jakąś propozycję ? ;) takiego pytania, które wg ciebie będzie ok? (bo sam wiem, że jak się pisze soft to na gorąco wszystko się programiście wydaje jasne - dopiero później życie to weryfikuje - więc z chęcią usłyszałbym czasem propozycje zmian niż tylko krótką informację , że coś jest nie tak)


    wystarczy zwykłe "Browse (for) / give / choose avrdude.exe location"
    OK i anuluj zamiast tak, nie.

    To można dać wszystko na 1 formie:

    Informacje ze niemożna znaleźć avrdude.exe i pozniej 3 guziki,
    INSTALL, BROWSE, CANCEL i po kłopocie

  • #81 02 Lip 2009 23:53
    Brutus_gsm
    Poziom 25  

    "Do you want to set AVRdude path now?"

    Lub coś w tym stylu wydaje mi się bardziej odpowiednie ;) Ale może niech inni się także wypowiedzą ;)

    A i jeszcze denerwuje mnie troche jedna rzecz. Przed odczytaniej czegos z procka, zaznaczam ptaszek "flash file" albo "eeprom file" i wyskakuje okienko do podania pliku. Jest to dobre rozwiązanie, gdy nie mam tego pliku wpisanego, ale gdy go już wybiorę, to okienko nie powinno wyskakiwać przy ponownym odznaczeniu i zaznaczeniu.

    Po prostu jeśli w polu flash file jest cos wpisane, to po zaznaczeniu ptaszka flash file nie powinno pojawiać się okno wyboru pliku. Mozna je samemu wywowal przez ten button z trzema kropkami ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    acid12 bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie. Nawet tak bym wolał ;)

    A no i te wiadomości w prawym dolnym rogu, np "Load part defaults" powinny być moim zdaniem w czasie przeszłym ;)

  • #82 03 Lip 2009 00:57
    mirekk36
    Poziom 42  

    fakt kolega acid12 miał rację - tak chyba będzie najlepiej?

    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    ... ale jeśli chodzi o czasy przeszłe, przyszłe itp ;) to tu będę wymiękał (bo nie znam aż na tyle dobrze angielskiego, żeby wszystko bezbłędnie napisać) - więc proponuję może jak zwykle - od razu konkretną propozycję zmiany

  • #83 03 Lip 2009 01:35
    acid12
    Poziom 21  

    jeżeli chodzi o translacje na język angielski to chętnie pomogę :) po prostu spisz wszystkie komunikaty/teksty po polsku do pliku i wyślij ;)

    btw, w ten sposób bardzo wygodnie robi się aplikacje wielojęzykowe

    na początku programu robisz ładowanie tekstów do tablicy lang[], w zaleznosci od jakiejś flagi.
    Jak flaga = EN to wczytujesz z lang_eng.txt, w petli kolejne wersy do kolejnych adresów tablicy.

    Później w kodzie jak zmienisz flagę na pl, to ponownie wczytasz z lang_pl.txt
    (ewentualne ponownie uruchomienie aplikacji bo tak najprościej się resetuje wszystkie komponenty)
    w programie zamiast na sztywno tekstu, dajesz zmienną ... =lang[23], gdzie 23 wers w
    pliku lang_eng tj "Hello"
    pliku lang_pl tj "Witam"

    myślę ze koncepcja dobrze znana wszystkim :) no i jest możliwość rozbudowy o kolejne języki w bardzo prosty sposób.

    Myślę że opisy fusów mogą spokojnie zostać po angielsku, ale cały interfejs użytkownika już może podlegać zmianie.
    Jest to tez dobre, bo jak najdzie ochota na kosmetyczne zmiany jakiegoś komunikatu to otwierasz plik konfiguracyjny i zmieniasz, a nie grzebiesz w kodzie :)

    Tylko trzeba pamiętać który numerek do czego ;)

    ew zamiast numerowania wersów, można w plikach konfiguracyjnych zrobic np
    lang[welcome] = "witam"
    lang[miss_avrdude] = "gdzie Ty masz AVRDUDE?!"
    itd, a w programie używasz juz tylko lang[miss_avrdude] :)


    BTW, w czym robisz takie super ikonki, zarówno ikony główne (bootloader, avrCalc) jak i wszystkie ikony w programach ??

    odkryłem kolejną ciekawostkę bo trudno to nazwać błędem ;)
    przy podłączonym drugim monitorze, forma główna otwiera się na nr2, a te małe okienko na nr1 :D:D

  • #84 03 Lip 2009 01:44
    mirekk36
    Poziom 42  

    chcieli koledzy ładnego sortowania wszystkich dostępnych portów COM - to proszę już jest ;) zrobiłem to w końcu bo mnie to też zawsze wkurzało ale nie było wystarczającej motywacji żeby tylko dla siebie jakieś tam zadawnione procedury przerabiać ;)

    acid12 --> taaak ta koncepcja wersji językowych jest mi tak ogólnie znana ale jeszcze nigdy się w to nie bawiłem a przez to zwykle coraz bardziej podchodzę do tematu jak "do jeża" ;) ...... no ale może i tym razem czas się przełamać i to zrobić w końcu ;) chyba się za to pod naporem twojej inwencji zabiorę tym bardziej, że jak sam mówisz możesz wspomóc ew tłumaczeniem na angielski. Tak więc wkrótce na ten temat dam znać.

    .... w czym robię ikonki? a to już kombinacje za pomocą kilku programów - podstawa to Photoshop a dodatkowo "Axialis IconWorkshop". To narzędzia - natomiast zasysam zwykle sporo różnych ikonek z netu a później je przerabiam na swoją modłę żeby ktoś mi nie zarzucił, że łamię czyjeś prawa autorskie ;) - a i tak zwykle jeśli chodzi o pierwowzory to korzystam z jakichś icon-packów typu free.

  • #85 03 Lip 2009 16:25
    Kamil 1
    Poziom 16  

    mirekk36 napisał:

    Kamil 1 ---> o wersji PL już pisałem kilka razy - przykro mi ale nie będę tłumaczył opisów fusebitów na polski. Ale rozumiem, że przydałaby się może polska wersja np zakładki programatora itp - hmmmm nad tym będę myślał w niedalekiej przyszłości - jeśli będzie wielu zainteresowanych


    Ale mnie nie chodzi o fuse bity tylko o całą resztę tzn. "settnigs" zmienić na "Opcje"; "read from AVR" - "doczyt programu z AVR"; itd

  • #86 03 Lip 2009 16:54
    mirekk36
    Poziom 42  

    kolego acid12 ---> jeśli nawet ten program będzie kiedyś komercyjny - to wiesz już co ci się należy? jeśli będziesz zainteresowany? - oczywiście Full Version ;) strasznie mnie zmotywowałeś do zrobienia wersji językowej, że szok! Masz u mnie poza tym DUŻE Piwo - jeśli będziesz przejazdem w Szczecinie ;)

    Kamil 1 - proszę pobrać najnowszą wersję ;) - mam nadzieję, że teraz już ty i zwolennicy polskiej wersji językowej będą zadowoleni?

    UWAGA! - polska i angielska wersja językowa. Jeśli ktoś ma Windows PL - to automatycznie zobaczy po polsku a jeśli Windows EN to zobaczy po angielsku

    (ważne - teraz razem z plikem exe występuje mały folder o nazwie "locale" - proszę nie kasować jego zawartości ani nie zmieniać struktury, ma po prostu być wgrany tam gdzie plik exe aby działała wersja polska) .... aha oczywiście na podstawie tego folderu można sobie robić dowolne tłumaczenia w tym także na inne języki ;)

    proszę o opinie i dalsze uwagi, życzenia ;)

  • #87 03 Lip 2009 17:23
    krystii
    Poziom 16  

    Nie przetłumaczono "Error!" :) w StatusBarze w błędzie "Error! AVRDUDE - urządzenie nie gotowe" i "Error! błędnie wykonane polecenie. Czy tak ma być :)?! Program bardzo dobry. A co z dokowaniem? będzie, czy porzuciłeś pomysł?

  • #88 03 Lip 2009 17:27
    mirekk36
    Poziom 42  

    krystii --> na razie tak musi zostać bo to słówko Error - jest też jako pewnego rodzaju zmienna od której coś zależy - ale już pracuję nad tym aby to zmienić - bo teraz przy różnych wersjach językowych muszę już nieco inaczej podchodzić w pewnych aspektach do tworzenia programu. Więc za jakiś czas będzie poprawka całości zapewne a przy okazji garść nowych rzeczy ;)

  • #89 03 Lip 2009 17:55
    PiotrEtenM500
    Poziom 19  

    Cześć.

    Na początek kilka słów pochwały za zapał chęci i to, ze poświęcasz tyle uwagi aplikacji, słuchając przy tym opinii przyszłych userów. I tu chyba mogę zakończyć pochwały. Przeanalizuj co i kto pisze i jakie są uwagi, bardzo łatwo zauważyć ze uwagi i życzenia przedstawiają osoby, które bez tej aplikacji potrafią ustawić fusy używając „Dudka”. Analogicznie rzecz biorąc oglądając tą aplikacje można stwierdzić, że nie jest ona przeznaczona dla masowego „programisty” AVR'ów. Stworzony przez Ciebie kombajn można traktować jako ciekawostkę. Bo by się nim posłużyć trzeba nadal wiedzieć jak ustawić fusy. Pamiętaj że 99% AVRowców, nie potrafi właściwie napisac programu, odczytać DataShita, a Ty serwujesz coś w czym pogubi się nawet znawca. Więc komu chcesz to sprzedawać, kto ma być nabywcą. Nie kupi go, ktoś kto pisze program do zapalania diod, nie kupi ten co steruje silnikiem, a reszta „zaawansowanych” potrafi bez tej aplikacji odczytać shita i ustawić fusy. Jeśli ma to być program dla wszystkich powinien takim być, a nie jest, więc tworzysz sztukę dla sztuki. Program dla masowego odbiorcy ma być intuicyjny prosty, bez konieczności zaglądania do dokumentacji zwłaszcza jeśli chodzi o ustawiania AVR. Czy nie prościej jest zrobić to tak jak dla kobiety w biurze? Czyli komputer się pyta i daje wybór A lub B. w tym wypadku powinno być tak:

    Krok 1:
    Wybór uC

    Krok 2:

    Wybór rezonatora wewnętrzny/zewnętrzny

    Krok 3:

    - wybór częstotliwości rezonatora

    Krok 4:

    tu szereg innych funkcji ale nie koniecznie „potrzebnych”...

    Krok X: zapisz


    więc masz 3 zakładki i po programowaniu, nie potrzeba więcej wiedzy!!!
    Czwarta to zapis

    Poczytaj co ludzie na forum chcą ustawiać w większości przypadków. Chcą jedynie podłączyć zewnętrzny kwarc najczęściej 4Mhz, 8Mhz, 16Mhz....

    a przecież można to zrobić naciskając jeno combo, prawda?

    Na przykład mam ATMEGA8 i chce posłużyć się zewnętrznym kwarcem 16Mhz więc wybieram rodzaj uC, zewnętrzny rezonator 16Mhz i resztę robi aplikacja, powiedz po co śmiertelnikowi pozostała wiedza skoro i tak z niej nie korzysta. Jak widać masz bardzo rozległą wiedzę ale nie potrafisz jej sprzedać, chwalisz się tylko nią, ale niewielu ludziom pomożesz, a reszty nie nauczysz!!!
    więc pomyśl nad filozofią całości aplikacji i nie utrudniaj, pomagaj skoro chcesz to robić.
    Jak na razie to Ty tylko powielasz data shita, z którego nie wynika nic dla kogoś kto się nie zna, a ten co się zna nie potrzebuje Twojej aplikacji

  • #90 03 Lip 2009 17:59
    acid12
    Poziom 21  

    nie przeczytales chyba całego tematu, te mozliwosci o ktorych piszesz beda w zakladce "SIMPLE FUSE" ;)