Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

mirekk36 28 Cze 2009 15:16 142053 615
  • AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    Witam,

    Chciałbym przedstawić, prosty, wygodny i poręczny program, który spełnia zadania:

    1. kalkulator FuseBit dla procesorów serii AVR
    2. programator (graficzna nakładka AVRDUDE)
    3. Wersja angielska i polska

    4. Opisy fusków przetłumaczone na j.polski + małe objaśnienia do fusebitów

    5. Można programować procki za pomocą AVRDUDE, które taktowane są choćby kwarcem zegarkowym - i nie trzeba "ręcznie" przestawiać zworki Slow SCK w programatorze aby zaprogramować procesor - teraz robi się to programowo wprost z tego programu ;)



    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    obecnie program:

    1. obsługuje ogromną większość procesorów AVR (bez Xmega na razie)
    2. pokazuje fusebity w 2 kartach w dwóch różnych stylach
    3. wylicza wartości HEX fusebitów LOW, HIGH oraz EXTENDED
    4. formuje linię argumentów dla AVRDUDE
    5. umożliwia dowolne konfiguracje fusebitów
    6. po wybraniu procka pokazuje domyślnie ustawione fusebity
    7. zapamiętuje wybrany procesor tak aby ukazał się po ponownym
    włączeniu
    8. blokuje przypadkową możliwość przeprogramowania tak ważnych Fusków jak: SPIEN czy RSTDISBL - po których zwykle procek jest zablokowany

    8. MOŻNA już wpisać "z ręki" wartości poszczególnych bajtów LOW, HIGH i EXTENDED w postaci Hexadecymalnej - i po wciśnięciu klawisza "set" - zobaczymy w sposób wizualny te ustawienia

    9. MOŻNA już kliknąć klawisz "Check connected AVR" na zakładce "Program- device" - jeśli mamy podłączony programator i program sprawdzi jaki procek jest podłączony - po czym wyświetli jego domyślne fusebity i zwizualizuje. Aby wczytać fusebity tego procka będzie trzeba zaznaczyć ptaszek "Fuse bits" oraz użyć klawisza 'EXECUTE"





    10. Potrafi sam zainstalować na PC - program AVRDUDE wraz z giveio - jeśli go nie mamy (lub umożliwia wskazanie ścieżki do już zainstalowanego jeśli okaże się, że go sam nie wykryje)



    poniżej program w załączniku, czekam więc na informacje zwrotne jak to u was działa i czy się sprawdza?

    uwaga - niestety - plik jest nieco tłusty nawet po skompresowaniu - ale nie dam rady już go bardziej odchudzić :(

    pozdrawiam

    AKTUALIZACJA:

    obecnie po wielu aktualizacjach - jeśli chodzi o nowe funkcje programu:

    Cytat:
    - oczywiście zrobione ładnie autowykrywanie dostępnych portów COM ale i LPT1

    - na razie wszystkie operacje na plikach typu IntelHex
    - możliwość odczytywania z procka pamięci FLASH, EEPROM i FUSEBITÓW
    - możliwość zapisywania do procka pamięci FLASH, EEPROM i FUSEBITÓW
    (przez dowolny programator i port)

    - gdy wpisujemy nazwy plików albo je kasujemy to automatycznie odpowiednio odświeża się Command Line

    - zapamiętywania ostatnio wybranych opcji
    - możliwość załączenia sobie w zakładce settings - widoku konsoli AVRDUDE po wykonaniu zadania (do analizy ew błędów - ale i tak większość ich jest mniej więcej sygnalizowana nawet bez konsoli)

    - możliwość wyboru zmiany dowolnej zakładki po wczytaniu sygnatury procka

    - zrobione są hinty(podpowiedzi) gdy się najedzie na zablokowane do zmian fusebity (tak aby było wiadomo gdzie kliknąć aby jednak móc dokonać tej zmiany)

    - jeśli wybierzemy "ptaszka" Fusebit i ptaszka "read" to fusebity są nie tylko zapisywane do plików ale i od razu do AVR calculatora !!! - działa extra

    - dzięki temu, że możemy sprawdzić sygnaturę swojego procka przed dokonywaniem na nim operacji z fuskami - to program "sam wie" - które fusebity odczytywać lub zapisywać - bo widzicie, że nie ma takiego rozbicia na Low, High i Extended - i dobrze - tak jest dużo wygodniej i szybciej


    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
  • TermoPasty.pl
  • #2 28 Cze 2009 17:22
    skaktus
    Poziom 37  

    Dobra robota, jednak zrobił bym wersję w języku polskim...tak dla rodaków

  • #3 28 Cze 2009 17:39
    zbyrek
    Poziom 23  

    Zapowiada się ciekawie, jednak brakuje mi w nim jednej rzeczy. Konkretnie pokazywania ustawień fusebitów według wartości hex, jest jedynie w druga stronę, i jeszcze jedno. Na dole jest napisane demo cyz to oznacza, że powstanie płatna wersja?

  • TermoPasty.pl
  • #4 28 Cze 2009 17:40
    wojtek2112
    Poziom 12  

    Witam! Świetny projekt , gratuluję. Jednak dla przyspieszenia edukacji szczególnie młodych adeptów sztuki programowania mikrokontrolerów AVR słabiej znających język angielski oraz problemy i aspekty z tym związane popieram post kolegi skaktus.Pozdrawiam.

  • #5 28 Cze 2009 18:49
    mirekk36
    Poziom 42  

    skaktus, wojtek2112
    --> koledzy - świadomie zrezygnowałem w tym przypadku z polskiej wersji jezykowej - bo nie za wiele musiałbym tam się nawpisywać tłumaczeń odnośnie opisu pola COMBOBOX czy pola argumentów AVRDUDE. Reszta to na żywca wzięte opisy angielskie z plików, przecież nie będę bawił się w specjalne tłumaczenie treści opisów fusebitów, które są oryginalnie wzięte wprost z plików ATMEL'a

    zbyrek2 --> już wkrótce będzie ta możliwość - właśnie nad nią pracuję ;)

    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

    zbyrek2 ---> ustawienia Fusków w obie strony już zrobione - trza tylko zassać ponownie plik z załącznika ;) działa fajnie

  • #6 28 Cze 2009 19:05
    zbyrek
    Poziom 23  

    Wielkie dzięki. Teraz w tym programie już niczego do szczęścia nie brakuje. Póki co błędów nie zauważyłem. Gratulacje.
    Co do tłumaczenia na polski to nie widzę w tym sensu ponieważ, w większości helpów, na stronach, w przykładach fusebity są w języku angielskim, a reszta jest wręcz intuicyjna.

  • #7 28 Cze 2009 19:17
    OldSkull
    Poziom 27  

    AVR8 Burn-O-Mat pozwala na ustawianie fusebitów. Czy w nim też sa błędy? Bo jeśli nie, to tak w sumie nie do końca potrzebnie sie trudziłeś.
    Działania samej aplikacji nie ocenę, gdyż załącznik zniknął.

  • #8 28 Cze 2009 19:21
    zbyrek
    Poziom 23  

    OldSkull napisał:
    AVR8 Burn-O-Mat pozwala na ustawianie fusebitów. Czy w nim też sa błędy? Bo jeśli nie, to tak w sumie nie do końca potrzebnie sie trudziłeś.
    Działania samej aplikacji nie ocenę, gdyż załącznik zniknął.


    Załącznik nie zniknął. Jest w pierwszym poście. AVR8 Burn-O-Mat nie testowałem, ale póki co mkAVR Calculator nie pokazał żadnego błędu, i wszystko dobrze przeliczył.

  • #9 28 Cze 2009 19:23
    mirekk36
    Poziom 42  

    OldSkull --> popraw mnie jeśli się mylę ale zdaje się, że ten program o którym wspominasz stworzony został pierwotnie dla linuxa - prawda???

    udało mi się wprawdzie jakiś czas temu w ramach prób róznych takich kalkulatorów zassać tego AVR Burn-O-Mat'a zdaje się w wersji dla Windows ale miałem same problemy żeby go jakoś skonfigurować żeby w ogóle cośkolwiek działał, potem okazało się, że jest bardzo mało intuicyjny a interfejs użytkownika jeśli chodzi (nie o wygląd) jest wg mnie oczywiście bardzi kiepski

    nie wspomnę już o tym, że brak takiego widoku fusebitów jak w pierwszej zakładce mojego programu czy jak w Bascomie - przyprawia mnie o dreszcze ;)

    wolę z rozwijanej listy wybrać sobie ładnie pewne ustawienia i już - zamiast kombinować z bitami - wtedy o wiele łatwiej o pomyłkę.

    oczywiście - dla kogoś kto programuje po 100 procków na godzinę to nie problem ale jak ktoś jest początkujący albo zabiera się za ustawianie fusebitów raz na jakiś czas - to sam wiesz jak to bywa

    ...... aha załącznik nie zniknął - może trafiłeś na moment jak wgrywałem na serwer elektrody jeszcze nieco uaktualnioną wersję

  • #10 28 Cze 2009 19:28
    guuciek
    Poziom 14  

    Witam. Zauważyłem jeszcze jednego małego buga , nie działa link do strony atnel.pl obok loga. Może i nieistotne ale jednak bug :p. Poza tym program super.

  • #11 28 Cze 2009 19:32
    mirekk36
    Poziom 42  

    guuciek ---> ooo matko z córką ;) z mojego punktu widzenia dostrzegłeś niesamowicie drastycznego BUG'a - wielkie dzięki - przypomnij się w swoim czasie - należy ci się FULL version za taką zasługę ;) ( o ile będzie to dla ciebie przydatne narzędzie? )

    pozdrawiam

  • #12 28 Cze 2009 19:38
    OldSkull
    Poziom 27  

    @mirekk: nie bardzo widze problem, można bardziej kompaktowo:
    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
    lub bardziej czytelnie:
    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude
    Zauważyłem a to pewną wadę, mianowicie mała liczba obsługiwanych procków:
    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    Burnomat działa pod windowsem, gdyż jest w javie. Z instalacją nie miałem problemu, chociaz pamietam, że jak rok temu chciałem instalowac to coś tam było nie tak.

    Załącznij już dziala - wtedy mi akurat pokazało, ż został skasowany. Programik rzeczywiście fajny, jak jeszcze zrobisz, że po wyłączeniu zapamiętuje ostatnie ustawienia i przy włączaniu je wczytuje, to juz w ogóle będzie fajnie. Niestety na engbedded kiedyś tak było (zapisywało w adresie strony) a teraz każdorazowo trzeba na nowo wszystko wklepywać :(

  • #13 28 Cze 2009 19:38
    zbyrek
    Poziom 23  

    Tak z ciekawości. Czym będzie się różnić wersja FULL?

  • #14 28 Cze 2009 19:39
    enemyhilator
    Poziom 15  

    Szkoda, że program przy starcie łączy się z internetem od razu - sprawdza aktualną datę. Wystarczy zablokować połączenie i .... i program się przedawnia. Na ile czasu działania ustawiona jest ta wersja (darmowa).

  • #15 28 Cze 2009 19:54
    mirekk36
    Poziom 42  

    OldSkull napisał:
    ..... jak jeszcze zrobisz, że po wyłączeniu zapamiętuje ostatnie ustawienia i przy włączaniu je wczytuje, to juz w ogóle będzie fajnie. Niestety na engbedded kiedyś tak było (zapisywało w adresie strony) a teraz każdorazowo trzeba na nowo wszystko wklepywać :(


    bardzo cenna uwaga ..... już się robi ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    zbyrek2 napisał:
    Tak z ciekawości. Czym będzie się różnić wersja FULL?


    hmmm .... i'm working on it ;) (pracuję i myślę nad tym co z tym dalej będzie)

    enemyhilator -> proszę na razie korzystać z tego co jest i nie próbować zmieniać daty w kompie ok? poza tym - tak masz rację - bez połączenia z internetem i bez sprawdzenia poprawnego czasu i daty - wersja demo się deaktywuje - jak na razie.

  • #16 28 Cze 2009 19:55
    zbyrek
    Poziom 23  

    Po pewnym uruchomieniu pokazał się błąd:
    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    I program nie wystartował...

  • #17 28 Cze 2009 20:04
    mirekk36
    Poziom 42  

    zbyrek2 ---> również się przypomnij w swoim czasie - jeśli będziesz potrzebował to masz FULL verison ;)

    tymczasem zassaj nowy załącznik i sprawdź czy teraz wszystko chula ?

  • #18 28 Cze 2009 20:07
    zbyrek
    Poziom 23  

    Teraz śmiga, aż miło. :wink:

    Ps. Na stronie zrobiłeś małą literówkę i zamiast "AVR Calculator" masz "VR Calculator", oraz w opisie mkBootLOAD AVR zamiast "obsłudze" jest "osbłudze", może nie są to wielkie błędy, ale lepiej poprawić, bo jakiś klient może być "uczulony" pod tym względem, i uzna firmę za mało profesjonalną. :wink:

    Pozdrawiam.

  • #19 28 Cze 2009 20:13
    szeri88
    Poziom 14  

    Witaj, jeśli chodzi o literówki to popraw opis programu na stronie "wartoći".

    Pozdrawiam i Gratuluję wiedzy

  • #21 28 Cze 2009 21:36
    mirekk36
    Poziom 42  

    OldSkull napisał:
    jak jeszcze zrobisz, że po wyłączeniu zapamiętuje ostatnie ustawienia i przy włączaniu je wczytuje, to juz w ogóle będzie fajnie. Niestety na engbedded kiedyś tak było (zapisywało w adresie strony) a teraz każdorazowo trzeba na nowo wszystko wklepywać :(


    - zrobione - zassaj tylko na nowo program ;)


    Szaflik napisał:
    Do współpracy z AVR Dude polecam takie GUI:
    http://www.khazama.com/project/programmer/
    jak dla mnie rewelka ;)


    nie żebym chwalił swoje ale, na prawdę wolałbym włączyć Bascoma i stary programator STK200 niż używać tego programu o którym wspomniałeś.

    poza tym
    - to jakiś instaler typu *.msi
    - brak deinstalacji - trzeba wiedzieć, że można to usunąć z "Dodaj usuń programy"
    - interfejs ustawiania fusebitów - sorry ale makabryczny
    - niestety nie pokazuje domyślnie ustawionych fusebitów, w związku z czym łatwo o tragedię dla początkującego - bo np zapomni ustawić fuse-bitu - SPIEN !!! - i klapa (jednak pokazywanie domyślnych jest BAAARDZO istotne, wg mnie oczywiście)

  • #22 28 Cze 2009 22:32
    Szaflik
    Poziom 20  

    Wszystko co wymieniłeś jest prawdą - jednak jak dla mnie ma on podstawową zaletę - łatwa współpraca z programatorem USBasp ;) na ustawianie fuse bitów nie narzekam - co za problem wybrać opcje z rozwijalnej listy ? :)

    Co do domyślnych ustawień - jest taka opcja - "Default" ;)

    Co do twojego programu - dodaj wspołpracę z avrdude i będzie naprawde uniwersalna aplikacja ;)

  • #23 28 Cze 2009 22:41
    mirekk36
    Poziom 42  

    Szaflik napisał:

    Co do twojego programu - dodaj wspołpracę z avrdude i będzie naprawde uniwersalna aplikacja ;)


    ... jak widzisz już na podstawie kilku postów dodałem kilka właściwości do programu, teraz pracuję właśnie nad tą możliwością współpracy z AVRDude - tzn możliwością od razu programowania. Jak się tylko ukaże jakaś wersja do użytku to ją też tu wrzucę

  • #24 28 Cze 2009 23:54
    tiggerek1982
    Poziom 14  

    Witam Mirek . Ja także dziękuje za kolejny przydatny program (zaraz po bootloader ) :D to co mnie zastanawia:

    1. Do kiedy to demo działa ( jeśli sprawdza datę z netu )

    2. Istniała by możliwość stworzenia kilku profili zaraz po przyciskach (fuse features i fuse -manual) tak by można było stworzyć kilka ustawień fusebitów ( niektórzy często mają jeden jakiś standardowy kwarc do konkretnej atmegi i nie musieli by zastanawiać się czy i tym razem dobrze to ustawili :| ) -coś w roli małej ściągawki :D

    3. Obsługa programatora to bardzo miła opcja

    4. Może by i dodać zdjęcia z wyprowadzeniami przy ustawianiu fusebits dla danej atmegi ( niby niewiele ale na pewno zapominalskim pomoże- w tym i mi :| )

    5.czasami mam taki błąd jak chciałem przejść na zakładkę (fuse- manual)

    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude

    ja wracam do dalszego testowania :)

    pozdrawiam
    Krystian

  • #25 29 Cze 2009 00:22
    shadow0013
    Poziom 34  

    Jako osoba sporadycznie programująca procesory nie wzgardziłbym osobnym przyciskiem do przywrócenia fabrycznych ustawień procesora (wykasowania zmian) i szkoda że zrezygnowałeś z opisów w ojczystym języku.

  • #26 29 Cze 2009 00:36
    mirekk36
    Poziom 42  

    shadow0013 napisał:
    Jako osoba sporadycznie programująca procesory nie wzgardziłbym osobnym przyciskiem do przywrócenia fabrycznych ustawień procesora (wykasowania zmian) i szkoda że zrezygnowałeś z opisów w ojczystym języku.


    - ależ masz możliwość przywrócenia zmian, które wprowadzasz - wystarczy rozwinąć listę i ponownie kliknąć w ten sam procek - to spowoduje znowu ustawienie Fusebitów w sposób fabryczny (domyślny)

    - jeszcze raz dodam odnośnie wersji językowej - bo nikt kto o to pyta nie prezyzuje - chodzi ci o tłumaczenie opisów fusebitów ???? czy o tłumaczenie na polski kilku opisów na formatce programu jak np:

    Cytat:
    [ Select AVR part ]
    Fuse - features
    Fuse - manual
    AVRDUDE arguments
    ( double click to select all )


    czy

    Cytat:
    If you find any bugs in the user interface or the fuse database, please report them


    przecież ja tam w zasadzie, żadnych innych tekstów nie wpisywałem.

    jeszcze raz powiem, że opisy fusebitów są zasysane z ogromnych plików definicyjnych XML firmy ATMEL. Jeśli miałbyś ochotę - to spróbuj przetłumaczyć je wszystkie ładnie na polski a potem prześlij je do mnie - obiecuję, że je wtedy wstawię do programu. Tylko uważaj - bo edytując "ręcznie" takie duże pliki XML - bardzo łatwo je uszkodzić a wtedy kicha z przydatności w programie i nie tylko

    tiggerek1982 -->

    1. nie wiem jeszcze - i nie wiem jeszcze czy będzie to wersja OpenSource czy Komercyjna - a jak komercyjna to i tak za grosze żeby się chociaż na ścierczki do wycierania potu z czoła zwróciło ;) - zobaczymy

    2. to może być dobry pomysł - pomyślę nad tym, tzn chodzi ci o dodatkową zakładkę w której można byłoby trzymać jakby screenshoty swoich ulubionych ustawień tak? dla danego procka? to się chyba wiąże z punktem 4.

    3. no tak - nad tym powoli pracuję

    5. zassij sobie kolejną - nowszą już wersję (wrzuciłem) - bo wywaliłem z niej kilka może nie potrzebnych wodotrysków a to one chyba czasem powodują takie "kwiatki" bardzo dobrze, że tego screenshota podesłałeś z numerem błędu

    pozdrówka

  • #27 29 Cze 2009 09:31
    el-electriko
    Poziom 2  

    Dla AVRDUDE jest jeszcze dostępna jeszcze jedna nakładka graficzna z zintegrowanym kalkulatorkiem fusebitów: SinaProg 1.3.5.6 - AVRProg GUI for AVRDUDE 5.6. Nie maiłem okazji skorzystać z tego programu w boju. Na pierwszy rzut oka wydaje się trochę mniej rozbudowany ale może komuś się spodoba.

  • #28 29 Cze 2009 10:13
    mirekk36
    Poziom 42  

    el-electriko -> w ramach poszukiwań takich nakładek zanim sam zrobiłem - to też to zassałem - ale ustawianie fusebitów pozostawia wiele wiele do życzenia. A sam program jest nawet fajnie zrobiony.

  • #29 29 Cze 2009 10:52
    OldSkull
    Poziom 27  

    Program zapamiętuje ostatniego procka, ale statnich fusów już nie.

    Jeśli chodzi o programowanie z poziomu programu to można to dość łatwo zrobić. W każdym razie w C++ jest komenda system("polecenie konsoli") wywołujące polecenie konsoli. Mimo iż wg opisu argumentem moze być tylko const, to argumentem moze być zmienna, w którą poprzez sklejanie ciągów znaków mozemy ułożyć pełną komendę. W delphi powinno byc coś analogicznego.

  • #30 29 Cze 2009 11:07
    mirekk36
    Poziom 42  

    OldSkull napisał:
    Program zapamiętuje ostatniego procka, ale statnich fusów już nie.


    teraz program zapamiętuje ostatnio wybranego procka i po jego wczytaniu pokazuje domyślne fusebity

    a tobie chodziło o zapamiętywanie tych ustawień fusków które były zrobione tak? hmmm ok taka opcja też się pojawi

    a odnośnie programowania procka za pomocą avrdude - to pewnie że nie problem - jak pisałem już to robię - pokazuję poniżej już wstępny screenshot roboczy z "pola walki" ;)

    dodam też - widać już zakładkę - do ustawień lock-bitów ;)

    AVR fuse Calculator i programator graficzny z avrdude