Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KV-29LS35K przesycenie kolorem czerwonym !!!

Remik_K 21 Maj 2004 09:29 3731 7
  • #1 21 Maj 2004 09:29
    Remik_K
    Poziom 2  

    Mam pytanie dotyczące pewnej usterki, która pojawiła się w moim telewizorze Sony KV29LS35K. Chciałem zapytać, czym może być spowodowane zbyt duże nasycenie kolorem czerwonym, tzn. biały kolor nie jest biały tylko wpada w różowy. Ponadto np. w telegazecie widoczne jest rozmycie (przeciekanie) czerwonego koloru (dobrze widoczne przy czerwonej czcionce na czarnym tle). Czerwony cień pojawia się też przy innych kolorach, w których skład wchodzi składowa koloru czerwonego. Przy bliskim przyglądnięciu się pikselom na ekranie wyraźnie widać, że kolory zielony i niebieski mają charakter punktowy (to znaczy można rozróżnić poszczególne piksele), a kolor czerwony się rozmywa.
    Jaka jest tego przyczyna ? Czy jest jakaś możliwość wyregulowania tego przy pomocy menu serwisowego?
    Telewizor zakupiony w 2001 r. (nie jest już na gwarancji :-(.

    PS. Przepraszam za brak specjalistycznego słownictwa, ale jestem żółtodziobem w tej dziedzinie :-). Jeśli ma ktoś instrukcję serwisową, schemat, bądź inne dane na ten temat to będę wdzięczny za wszelką pomoc, za którą z góry dziękuję.

    0 7
  • #2 21 Maj 2004 09:37
    rtv.service
    Poziom 28  

    Pszyczyno tego napewno jest kineskop, choczaz na 100% niejestem pewien. Proponuje katody zamienicz miejscami to znaczy pszelonczycz rezysyory R do G i naodwrut, napisz co z tego wyniknie...

    0
  • #3 21 Maj 2004 09:50
    Remik_K
    Poziom 2  

    Kurde no to mam problem :-( Bo myślałem że obejdzie się bez grzebania w środku. Prawde mówiąc to byłby mój pierwszy telewizor, który bym miał sam naprawiać (a pojęcie niestety mam o tym niewielkie). Tak, że narazie wstrzymam się z otwieraniem obudowy, bo jeszcze oglądać się da. A jak już się nie da to chyba oddam do serwisu. Chyba, że wcześniej na tyle się podszkole, że sam do niego zajrze. :-) Ale dziękuje za szybką odpowiedź.

    0
  • #4 21 Maj 2004 14:21
    Jankos
    Poziom 18  

    No nistety bez otwierania tV się nie da naprawić .. sprawdź czy są podobne napiecia na wzmacniaczach wizzji na kinolu

    0
  • #5 21 Maj 2004 17:21
    Tomi2
    Poziom 11  

    To nie kineskop, odbiornik wymaga regulacji, nie wykluczone że również będzie trzeba zdjąć obudowę. Telewizor masz porządny, jeżeli nigdy nie naprawiałeś tego rodzaju sprzętu lepiej wezwij Serwisanta z Autoryzowanej Stacji..........

    0
  • #6 21 Maj 2004 20:01
    Remik_K
    Poziom 2  

    No to mnie Tomi2 trochę pocieszyłeś :-).
    Jest jeszcze jedna sprawa. Bo w menu serwisowym w sekcji error przy jednym z błędów wyświetlona jest liczba 1. Przy pozostałych są zera, a zakresy tych parametrów są podane od 0-255. Być może to jest przyczyną tej usterki ? Może nie przyczyną a bardziej skutkiem :-).

    0
  • #7 21 Maj 2004 21:35
    goralandrzej
    Poziom 24  

    Podejrzewam kineskop ale bez pomiarów do niczego nie dojdziesz

    0
  • #8 27 Maj 2004 20:12
    benito48
    Poziom 12  

    Też myślę że to kineskop w tych typach to raczej norma .Przyszedł już na nie czas.

    0
  Szukaj w 5mln produktów