Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie załącza sie klimatyzacja w astrze III

pcpawel 29 Cze 2009 20:03 2395 7
  • #1 29 Cze 2009 20:03
    pcpawel
    Poziom 9  

    Witam wszystkich. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczek OPLA ASTRY III. Kiedy kupowałem autko wszytko było w porządku, ale z czasem doszedłem do wniosku, że chyba mam mało środka chłodzącego i postanowiłem nabić klimę. Po nabiciu okazało się, że pompa od klimy wogóle nie startuje (nie ma tego charakterystycznego stuknięcia jak na początku, kiedy ją kupiłem). Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, od klimy i są ok. Proszę o pomoc o jakieś sugestie, czego to może być wina. Mile widziane byłby przede wszystkim rady, w jaki sposób i co sprawdzić samemu bez wizyty u jakiegoś elektromechanika.

    0 7
  • #2 29 Cze 2009 20:18
    Michu10
    Poziom 32  

    Sprawdzić szczelność układu, ilość czynnika, presostat, okablowanie

    0
  • #3 29 Cze 2009 22:34
    pcpawel
    Poziom 9  

    Szczelność jest w porządku a czynnika jest pod dostatkiem ponieważ był on ostatnio dobijany

    0
  • #4 30 Cze 2009 09:41
    przem27
    Poziom 29  

    Jeśli dobijany to może ktoś za dużo "dobił"??
    Który rok auta, manualna czy automatyczna?

    pozdr

    0
  • #5 30 Cze 2009 17:53
    pcpawel
    Poziom 9  

    Rocznik 2004, klimatyzacja jest manualna a ilość nabitego środka zgadza się z podaną wartością na tabliczce znamionowej pod maską

    0
  • #6 01 Lip 2009 15:33
    przem27
    Poziom 29  

    No to kolejna rzecz to czy po włączeniu klimy pojawia się napięcie na sprzęgle kompresora i czy nie na przykład tylko na chwilę, jeśli sprzęgło prawidłowo się załącza to trzeba by sprawdzić ciśnienia...
    pozdr

    0
  • #7 01 Lip 2009 18:58
    pcpawel
    Poziom 9  

    Sprawdziłem napięcia i w chwili załączenia klimatyzacji pompa dostaje sygnał o wartości ok 14.4V. Wygląda na to że to coś z pompą. Pierwsze co warto byłoby sprawdzić to pewnie sprzęgło magnetyczne, tak? Pytanie tylko dotyczy tego czy jak zdemontuje pompę czy będę musiał nabijać jeszcze raz klime?

    0