Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

100 m kabla i napiecie 1V

21 Maj 2004 16:13 2241 25
  • Poziom 24  
    Witam :)

    Mam pewien problem gdy rozwiniemy kabel dł ok 80m i podłączę do niego miernik to pojawia mi się napięcie 1V przez co póżniej mam przepięcia w hubach i wszystko.

    Jak mogę się pozbyć tego napięcia z kabla??

    Czy te sławne protectnet-y coś mi tu dadzą ?? ( chodzi mi o te ukł z diodami i transilami) czy może jest coś ciekawszego.

    Jesio jedno pytanko gdzie to urządzonko się zapina?? (na wejściu do huba??)
  • Computer Controls
  • Poziom 14  
    dziwne zjawisko pierwszy raz sie z tym spotkalem a co to jest za typ kabla ile ma Z podaj wiecej szczegółow
  • Poziom 26  
    Napisz jaki to kabel, jakiej kategorii, gdzie go rozwijasz, w jakim miejscu, czy jest powieszony czy polozony, czy nie ma (jak ktos juz napisal) zrodel pola elektromagnetycznego, opisz dokladniej jak podlaczasz miernik i do ktorych zyl, czy siec mimo to dziala? Kiedy pojawiaja sie przepiecia?
  • Computer Controls
  • Poziom 12  
    8O A jakie jest to napięcie? stałe czy zmienne? Coś co "chwyta" ten osiemdziesięciometrowy kabel proponuje podejrzeć np. oscyloskopem. Z odczytu wskazań miernika raczej trudno wywnioskować co to może być. A jaki masz miernik, wychyłowy czy cyferkowy? Odpowiedz na pytania cortez_'a. Pozdrowienia
  • Poziom 27  
    Jeżeli było to mierzone cyfrówką to pomiar może być błędny mierniki szczególnie te najtańsze czasem dostają chopla , pomierz analogiem . A tak w ogóle to czy przypadkiem nie położyłeś kabla obok kabli energetycznych ? Z tego wiem np. kable telefoniczne kładzie się 1m od energetyki .Są też odpowiednie odległości jakie trzeba zacować przy krzyrzowaniu się kabli .Jeśli rzeczywiście masz te 1V prawdopodobnie kabelek leci obok energetyki i masz transformator.Poza tym po to wymyślono kable ekranowane
  • Poziom 23  
    a można wiedzieć jaki miernik przykładałeś do kabla ??? może omomierz albo tester ciągłości kabli, jeśli omomierz to napisz na jakiem zakresie.
  • Poziom 24  
    Skrętka kat.5 NVP64 WP1 to wszystko co z niego odczytałem.

    Kablel powieszony jest ok 170 cm pod linią prądową.

    Napięcie mierzyłem całkiem nie złym miernikiem cyfrowym.
    Pożyczyłem go od znajomego elektronika i bardzo gosobie chwalił.

    po podłączeniu obojętnie do których kalbi wskazuje mi napięcie.

    Hub w naszej sieci nie wytrzyma więcej niż 2 tyg.
  • Poziom 23  
    Heroses napisał:

    Napięcie mierzyłem całkiem nie złym miernikiem cyfrowym.
    Pożyczyłem go od znajomego elektronika i bardzo gosobie chwalił.


    no tak to fajnuie że dobry, ale mi chodzilo na co miałeś ten multimetr ustawiony??? że jak go przytykasz to masz napięcie na kablach 1V
  • Specjalista elektryk
    cześć

    piszesz 170cm od przewodu - jakie napięcie jest w tym przewodzie - tzn co to za linia ?? niskie, średnie ??? bo nie wierze, że przy takiej odległości może zaindukować się takie napięcie, tym bardziej, jeżeli jest to tylko 220V. jak kladzie się sieci komputerowe, to w jednej listwie idą razem i skrętka i zasilanie 220V - także kilka cm od siebie.
    może raczej szukaj problemu w różnicy potencjałów między poszczególnymi kompami.
  • Tłumacz Redaktor
    moze załozenie koralików ferrytowych na kabel pomoze?
  • Poziom 24  
    Linia niskiego napięcia.

    Miernik ustawiony na nap zmienne.

    Różnica potencjałów między kompami to raczej nie bo kabel odłączony po obu końcach wskazuje takie napięcie.
  • Specjalista elektryk
    ok rozumiem - - pisałeś o paleniu się sprzętu - to miałem na myśli - różnica właśnie potencjałów na tych urządzeniach (czyli w czasie podłączonego przewodu)- chociaż wiem, że ten problem bardziej dotyczy ekranowanych przewodów. ten 1V - to faktycznie może być błędny(fałszywy) odczyt, osobiście próbowałbym z jednej i z drugiej strony pozakładać ups-y na urządzenia sieciowe
    nasi sąsiedzi ze SM po założeniu sieci(przedtem nie) mieli problem z mrugającymi monitorami - winna była także sieć 220V - a raczej różnica w potencjałach pomiędzy poszczególnymi kompami

    nic więcej nie przychodzi mi do głowy
  • Poziom 11  
    Heroses napisał:
    Witam :)

    Mam pewien problem gdy rozwiniemy kabel dł ok 80m i podłączę do niego miernik to pojawia mi się napięcie 1V przez co póżniej mam przepięcia w hubach i wszystko.

    Jak mogę się pozbyć tego napięcia z kabla??

    Czy te sławne protectnet-y coś mi tu dadzą ?? ( chodzi mi o te ukł z diodami i transilami) czy może jest coś ciekawszego.

    Jesio jedno pytanko gdzie to urządzonko się zapina?? (na wejściu do huba??)
    Witam, mialem taki sam problem, skrętka biegla w podobnej odleglosci nad przewodami (oswietlenie uliczne),tez bylo napiecie , gdy zblizala sie burza to na wtyczce od karty sieciowej zaczely przeskakiwac iskry, odkąd uciekłem kablem w ziemie problemy sie skończyly. :)
  • Poziom 12  
    Ja proponuję wymienić kabel na jakiś z zewnętrznym ekranem, FTP lub nawet STP i na obu końcach ekrany zewnętrzne podłączyć do uziemienia.
  • Poziom 19  
    proponuję ewentualne uziemić jedną stronę kabla STP
    uziemienie 2 stron może tylko pogorszyć sytuację

    pozdrawiam

    ps. napięcie pasożytnicze może pochodzić nie tylko z instalacji energetycznej , także silniki , maszyny indukcyjne, nadajniki WCz.

    pozdrawiam
  • Poziom 34  
    menka napisał:
    bo nie wierze, że przy takiej odległości może zaindukować się takie napięcie, tym bardziej, jeżeli jest to tylko 220V.


    A co to za różnica czy 220V czy 220kV - wyindukowane napięcie zależy od przepływającego prądu przez przewód a nie napięcia w nim - chyba się pare lekcji elektrotechniki opuściło :D

    Asqard napisał:
    gdy zblizala się burza to na wtyczce od karty sieciowej zaczely przeskakiwac iskry.

    Mój znajomy ma radiostację na 2m - u niego nie trzeba było burzy - pokazywał mi jak odcinek 60m kabla antenowego elektryzuje się od padającego śniegu - przeskok iskry na ok. 1,5cm (ciągły), a czasem odskoki nawet na kilkanaście cm do jakiejś blaszki w pobliżu. Na to jest chyba tylko jedna rada - połączyć koniec przewodu przez rezystory (wartość musi odpowiadać impedancji falowej kabla) do ziemi.

    :arrow: Heroses
    Napisz mi czy to napięcie 1V było mierzone pomiędzy dwoma końcami tej samej żyły, czy też dwóch różnych żył nie połączonych ze sobą...
  • Poziom 42  
    Świr napisał:
    A co to za różnica czy 220V czy 220kV - wyindukowane napięcie zależy od przepływającego prądu przez przewód a nie napięcia w nim - chyba się pare lekcji elektrotechniki opuściło :D
    Niby tak, ale w liniach wysokiego napięcia z reguły płynie niższy prąd oraz są montowane na wyższych słupach.
  • Poziom 20  
    Nie bardzo trybię o co chodzi. Czy przeszkadza napięcie mierzone czy padanie hubów? Może należy z tym żyć? Pokochać, jak nie można inaczej?
    Nie wierzę w cud napięcia występującego pomiędzy żyłami pary skrętkowej nie łączonego nigdzie kabla. Napięcia wytępujące względem ziemi mogą być wysokie i uszkadzać sprzęt. Telefoniści też to mają.
    Są systemy optoizolujące, takie, co przenoszą treści nie łącząc galwanicznie obwodów (sam produkuję takie klocki dla systemów dystrybucji video po skrętkach i parach telefonicznych). Problem jest do opanowania po dokładnym opomiarowaniu i analizie wyników. Jeżeli na rozwartej parze jest napięcie, to tylko W.CZ. (jak bardzo W.CZ.?) Może mały kondensatorek? Ścina pasmo, ale może ochroni?
    Pozdrawiam
  • Poziom 34  
    elektryk napisał:
    Niby tak, ale w liniach wysokiego napięcia z reguły płynie niższy prąd oraz są montowane na wyższych słupach.


    Fakt faktem - po to są budowane na wyższe napięcia, żeby był mniejszy prąd logiczne :), ale widziałej jak linia 15kV biegła sobie w rurze po ścianie budynku 8O - średnio co 10m były tabliczki (UWAGA - WYSOKIE NAPIĘCIE W KABLU 15kV).


    adam_mk napisał:
    Nie wierzę w cud napięcia występującego pomiędzy żyłami pary skrętkowej nie łączonego nigdzie kabla.


    Z tym się zgadzam i właśnie próbuje to ustalić...
    I zgadzam się z całą napisaną przez ciebie resztą :)
  • Poziom 24  
    Podczas mowy o potencjałach napięcia przemyślałem sprawę i okazało się że kompy do których idą kable z mojego huba sa podłączone do innego obwodu ( inna sieć, nie mały wspólnej lini energetycznej) może to dlatego wciąż pali mi huba??
  • Specjalista elektryk
    Witaj

    właśnie o to mi się rozchodziło kilka postów wyżej, nie jestem fachowcem w dziedzinie sieci komputerowych - pracuje w TV kablowej - problemy takie rozwiązujemy specjalnymi separatorami - tak jak kolega wyżej pisał - które galwanicznie odseparują linie. Zakładałem jakiś czas temu UPS (do kompa od monitoringu), który miał także wejście i wyjście do sieci komputerowej - czyli podejrzewam, że miał opcje chronienia także sieci komputerowych (nie wnikałem w instrukcje) skoro istnieje taki ups, to muszą także być tańsze i prostsze urządzenia służące temu celowi. Proponuje wejść w kontakt z kolegą wyżej "adam_mk"
    - z tego co pisze - to własnie się on tym zajmuje.
    pozdrawiam
  • Poziom 34  
    Te gniazdka w UPS nie separują obwodu - jedynie ochraniają przed przepięciami. Najlepszym rozwiązaniem do separacji galwanicznej obwodu są konwertery światłowodowe. Ja tak oddzielam drugiego switcha który jest zasilany z innej fazy. Konwertery już nie są drogie - za 70zł na allegro można kupić parę, a chyba z 30zł kosztuje sam światłowód. A separacja jest piorunoodporna :)
  • Poziom 26  
    a nie dałoby się takiego separatora zrobic samemu we własnym zakresie na jakis optoelementach?
  • Poziom 28  
    We własnym zakresie da się, jednak jest to nieopłacalne - w sieci 100Mbps masz sygnał dochodzący do okolic 300MHz w zależności od urządzeń. Przy tej częstotliwości jest za dużo problemów do rozwiązania co pociąga za sobą koszty, a musi to być rozwiązanie już na starcie produkcyjne.