Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Magnetofon M9108 - Problem z rolką dociskową

Książe Radziwił 30 Jun 2009 15:45 3843 8
    Książe Radziwił
    Level 21  
    Niestety z biegiem czasu w moim magnetofonie dźwięk zaczął byc lekko "zamulony" , problemem okazała się rolka dociskowa która prowadzi taśmę są na niej leciutkie luzy , chciałbym to naprawic lecz takiej rolki nie mogę dostac w elektronicznym , musiał bym z jakiegoś demontażu lub zrobic coś żeby grało na starej. Jakieś propozycje ?

Dodam iż udało mi się odrestaurowac ten magnetofon do stanu niemal fabrycznego wymienione wszystkie elektrolity , tranzystory , przewody , paski , silnik 9 V na lewe obroty , potencjometry głowica DX HEAD AIWA ustawione wszystkie peerki regulacyjne przez znajomego elektronika i powiem że dźwięk jest dynamiczny i czysty jak lustro , warto było :) , jedynym defektem jest ta rolka.
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Myślę, że do tego magnetofonu będzie pasowała praktycznie dowolna rolka dociskowa. Istotna jest w zasadzie średnica otworu przez których przechodzi oś rolki. Ostatnio zakładałem do mechanizmu MDS-442 rolkę dociskową z mechanizmu magnetofonu starej mini wieży firmy Sony.

Czy głowica, którą zastosowałeś ma czarną naklejkę ze srebrnym napisem "DX Head Aiwa"? Jeśli tak, to ta głowica trwałością raczej nie grzeszy. Wystarczy jedno przejście taśmy po jej czole i już widać na nim ślad od taśmy.

GM
    Książe Radziwił
    Level 21  
    Tak jak mówisz posiada czarną naklejkę , co powiesz o jej jakości dźwięku ? zobacze bo gdzieś miałem rolkę kiedyś z jakiegoś mds-u diory może będzie pasowac.
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakość dźwięku na początku jest OK. Ale będzie szybko się pogarszać w miarę zużywania czoła głowicy. Tę głowicę zastosowałem tylko raz i wkrótce zamieniłem na ALPS'a.

GM
    Książe Radziwił
    Level 21  
    Gdybym zastosował ALPS-A musiałbym regulowac prądu podkładu itd. a nie posiadam sprzętu który był by w stanie dokonac tych pomiarów i regulacji według serwisówki. Musiałbym znowu koledze elektronikowi dac.
    dybas
    Level 38  
    Kolego, ja za Alpsa dałem kiedyś ćwiartkę pensji. Ale handlarz, który mi to załatwiał zapewniał, że to ostatnia głowica, którą w ten magnetofon wstawiam. Sprawdziło się. I opłaciło. Regulacja nie jest wyrafinowana, i warto to zrobić. Nie wierzę też, aby nie można było zdobyć rolki dociskowej, najlepiej wraz z ramieniem. Niekiedy spotykałem rolki nieco różniące się kształtem (takie beczkowate), które potrafiły niszczyć taśmy.
    michał1201
    Level 18  
    A jaki masz problem z regulacją prądu podkładu? Zwykły miernik wystarczy
    Książe Radziwił
    Level 21  
    Problem z rolką rozwiązałem tymczasowo w taki oto sposób : uciąłem kawałek przeźroczystej taśmy klejącej złożyłem na pół aby warstwy klejące się zlepiły i aby pozostała gładziutka strona żeby nic nie hamowało rolki i wsunąłem z przodu rolki , teraz rolka nie lata ma minimalny luz i muzyka gra czysto , czy są minusy takiego rozwiązania ? - może nie powinienem tak robic ?
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Książe Radziwił wrote:
    kawałek przeźroczystej taśmy klejącej złożyłem na pół aby warstwy klejące się zlepiły i aby pozostała gładziutka strona żeby nic nie hamowało rolki i wsunąłem z przodu rolki , teraz rolka nie lata ma minimalny luz i muzyka gra czysto , czy są minusy takiego rozwiązania ? - może nie powinienem tak robic ?

Rozwiązanie strasznie amatorskie... :(