Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

D- link zwiekszenie zasiegu WI-FI

Prz3masS 01 Jul 2009 11:30 5218 4
    Prz3masS
    Level 10  
    Witam , czy po wymianie anteny w "D-linku" takim jak ten item663373584_d_link_adsl2_wireless_g_router_dsl_2640b_2640
    uzyskam wiekszy zasieg WI FI ? jesli tak to jaka antena musi byc ? ;)

Zamiast linku do Allegro można podać symbol, każdy zainteresowany znajdzie go w Google.
    Gusioo.
    Prz3masS
    Level 10  
    chce zwiekszyc zasieg w kolo domu , gdy jestem na dworze zasieg jest minimalny a router stoji za sciana, tak samo w domu gdy przechodze do pokoju dalej zasieg rowzniej spada na minimalny co idzie za tym wolniejszy internet.

Proszę poprawić post. Można skorzystać z przycisku "Pisownia".
    Gusioo.
    Kolek
    Level 25  
    To coś jest nie tak z routerem albo masz bardzo grube ściany. Spróbuj odkręcić od routera antenę i sprawdź czy zasięg spadnie jeszcze bardziej, jeśli nie spadnie to może znaczyć że antena w środku routera nie jest podłączona do płyty(widziałem parę razy takie rzeczy). Jeśli zmiana anteny to na jakąś dookólną o większym zysku - około 10dB ale ja osobiście nie kupowałbym z serwisów aukcyjnych. Lepiej najpierw przetestować bo przy antenie 4dB ktoś może napisać 8.
    Foton
    Level 11  
    Na Allegro jest wiele anten do routerów poprawiających zasięg. Kiedy używasz większej anteny - ma ona przeważnie lepszą sprawność niż krótka i to zarówno pod względem odbiorczym, jak i nadawczym. Cudów oczywiście spodziewać się nie należy, bo na tak wysokich częstotkiwościach każda przeszkoda stojąca na drodze anteny tłumi sygnał znacznie, ale myślę, że zwiększenie zasięgu o jakieś 30-50% po zamontowaniu większej, ale ciągle dookólnej anteny będzie możliwe, bo nie mówimy tu chyba o zamontowaniu anteny zewnętrznej - kierunkowej. Przy takiej, w jednym kierunku odległość wzrośnie nawet kilkukrotnie.