Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer sie nie włącza jak podepne kartę Telewizyjną

01 Lip 2009 16:23 1086 13
  • Poziom 13  
    Witam mam pewien problem,otóż gdy podłączam do starego kompa kartę telewizją to komputerr się nie chce włączyć.
    A bez karty działa.
    Jest to karta telewizja AverMedia TV GO 007 plus FM
    Komputer sie nie włącza jak podepne kartę Telewizyjną Komputer sie nie włącza jak podepne kartę Telewizyjną
    A komputer to :
    płyta główna -COMPAQ
    Procesor - Pentium III (na szynie)
    RAM - 3x 128MB
    Karta graf. - Jakiś Matrox 16 MB pamięci
    Dysk - 40 GB
    Zasilacz - 250 W
    Karta Dźwiękowa - AC 97 (nie zintegrowana).
    A na nowym komputerze działa bezproblemowo !
    Nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje i proszę o pomoc !
  • Poziom 26  
    Spróbuj wsadzić kartę do innego złącza PCI. Ewentualnie przeczyścić złącza PCI na płycie głównej.
  • Poziom 13  
    Spisz dane z płyty głównej, bo możliwe, że Compaq coś namieszał i albo wystarczy aktualizacja BIOS'u, albo wcale nie uruchomisz tej karty w tym komputerze.
  • Poziom 13  
    PCI zmieniałem i przeczyszczałem i dalej to samo !
    A co do płyty gł. to dopiero jutro bo komputer jest u siostry a jej nie ma, ewentualnie wieczorem.
  • Poziom 36  
    Odłącz wszystkie inne, zbędne urządzenia (czyt. napęd CD/DVD, stacja dyskietek, dysk) nie tylko z płyty głównej, lecz także z zasilania. A następnie sprawdź czy komputer się odpali z kartą.
  • Poziom 31  
    Za mała moc zasilacza (250W). Zmień zasilacz na taki, który będzie miał więcej mocy (350W się zaleca, ale 300W powinno wystarczyć do tego zestawu).

    Oczywiście podaj markę i model zasilacza ;).

    I odpal kompa metodą "na pająka" (bez zbędnych urządzeń). I podaj wynik odpalania kompa na ten sposób!
  • Poziom 13  
    No to tak spróbuje i zobaczymy cz zaskoczy !
  • Poziom 13  
    Nie sądzę, żeby to była wina zasilacza.
    Jeśli masz taką możliwość włóż inną kartę graficzną.

    Nie chcę wprowadzać Cię w błąd, ale chyba niektóre z tych Compaq'ów potrafiły sygnalizować konkretny problem przy uruchamianiu poprzez mruganie diodą "zasilania".
  • Poziom 13  
    Karetę graficzną próbowałem zmieniać na jakąś Nvidie która miała 128 mb
  • Poziom 15  
    Czy możesz sprawdzić jakiej wersji standartu PCI wymaga ta karta?
  • Poziom 13  
    Prawdopodobnie tak.

    Dodano po 56 [sekundy]:

    Ale wydaje mi się że to nie PCI tylko prawdopodobnie bios.
  • Poziom 15  
    Do czego zmierzam? Karty PCI mają dwa napięcia zasilania 5V i 3.3V. Ze zdjęcia wynika, że jest raczej karta na napięcie 5V lub dziwnie zrobiona uniwersalna. Z tymi ostatnimi mogą być takie problemy jak piszesz - powodują zwarcie między 5V i 3.3 V - płyta powinna być przed tym zabezpieczona i się nie uruchamiać.
    Sprawdź na płycie, czy nie masz jakiejś zworki do napięć na złączu PCI lub jakiegoś ustawienia w BIOSie dotyczącego PCI. Nazwa może być myląca.
  • Poziom 13  
    Rerusso - karta wymaga PCI v2.1. Jednak wciąż nie wiemy jaka płyta główna siedzi w tym Compaq'u.
  • Poziom 13  
    Płytę spisze tylko jak siostra będzie bo jak już mówiłem komputer jest u niej