Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PRALKA AMICA PA4560A nie działa po zwarciu

pop3 02 Jul 2009 15:08 1468 4
    pop3
    Level 13  
    W pralce j/w robiony był elektrozawór ,
    problem był z ciągłym pobieraniem wody./na płycie sterujacej byl upalony styk,/
    Przy składaniu elektrozaworu omyłkowo go odwrócono i w chwili załaczenia nastąpiło zwarcie.
    Uszkodził sie tyrystor /czwarty od strony pokrela programatora/ i najprawdopodobnie rezystory 10kOM i 330 om.
    Czy jeżeli te elementy wylutowałem to po podaniu zasilania powinna sie zapalić dioda ,że zasilanie jest/bo w tej chwili pralka jest calkowicie martwa a zasilanie do płyty dochodzi/.
    Co może byc przyczyna braku zasilania.

Bardzo proszę o rade i pomoc.
    bolo51
    Level 17  
    Czytam i nie rozumiem. Czwarty triak od pokrętła to zawór przesterowania,a nie elektrozawór.Prawdopodobnie zwarł zawór przesterowania i uszkodziło procesor.W takim przypadku żadna dioda się nie zapali a procesor się będzie mocno grzał .Zawór nie da się odwrotne podłączyć . Elektrozawór zresztą też.
    pop3
    Level 13  
    Przepraszam za tresc niejasna .
    Uszkodzony jest czwarty tyrystor na płycie patrzac od pokrętła.
    Pisząc o zamianie miałem na myśli cewki na elektrozaworze.
    Procesor się nie grzeje.Natomiast grzeje sie trafo.
    Jest obnizone napięcie za teafem.
    Własnie sprawdziłem 7905 jest sprawny,teraz szukam tyrystora /chyba/ BTB.
    Prosze o ile jest to mozliwe odalsze sugestie jeżele nie był by to procek.
    bolo51
    Level 17  
    Elektrozawór to drugi triak patrząc od pokrętła.Wliczając btp12 to trzeci.Jeśli nie grzeje procesor to dobrze.Spr.diody prostownicze i stabilizator .Na nóżce pierwszej ma być około 17v ,a wyjściu tj 3-ciej 5v.Pomiaru dokonywać względem środkowej nóżki l7805.
    pop3
    Level 13  
    Uszkodzony był procesor.
    Temat zamykam.