Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TDA 2003 - muzyka z mp3 - krótkie trzymanie na baterii

MalinaDJ 03 Lip 2009 00:36 1176 12
  • #1 03 Lip 2009 00:36
    MalinaDJ
    Poziom 14  

    Witam
    Mój problem polega na tym,gdy puszczam muzykę z mp'3 na tda 2003 wyświetlacz mryga w rytm muzyki i mp3 wyraźnie mniej wytrzymuje na baterii, a na amplitunerze jest ok, ten problem w ogóle nie występuje.W czym leży problem? W złej budowie wzmacniacza, może się gdzieś pomyliłem? Dodam że w układzie zamiast rezystora 1 ohm zastosowalem 3 ohm czy ma to na to wpływ?

    0 12
  • Pomocny post
    #2 03 Lip 2009 00:42
    artis666
    Poziom 26  

    Może spróbuj odseparować wejście wzmacniacza od źródła za pomocą kondensatora ?

    0
  • #3 03 Lip 2009 00:47
    MalinaDJ
    Poziom 14  

    Jakiej wielkości,gdzie i w jaki sposób go wrzucić?
    Sory za tyle pytań :D

    0
  • Pomocny post
    #4 03 Lip 2009 00:59
    motojuza
    Poziom 17  

    1 uF powinno wystarczyć -tylko nie elektrolit.
    Szeregowo pomiędzy wejście wzmacniacza a twoje mp3

    0
  • #5 03 Lip 2009 01:04
    MalinaDJ
    Poziom 14  

    Obojętnie czy do plusa czy minusa?

    0
  • #6 03 Lip 2009 01:18
    artis666
    Poziom 26  

    Nie. Masy zostawiasz razem, na przewodzie plusowym (sygnałowym) montujesz kondensator. Nie elektrolityczny, więc dowolnie, nie ma polaryzacji.

    0
  • #7 03 Lip 2009 01:22
    MalinaDJ
    Poziom 14  

    Mam go zamontować przed potencjometrem?
    I pytanie czy we wtyczce jack 3.5mm uchwyt na środku to plus, a ten dłuższy , na skraju wtyczki to minus?

    0
  • #8 03 Lip 2009 01:40
    motojuza
    Poziom 17  

    tak przed potencjometrem.
    Co do jacka- jeśli jest to przewód zasilający to zwykle jest podłączony tak jak piszesz. Jednak może się zdarzyć,że będzie odwrotnie.

    0
  • #9 03 Lip 2009 01:43
    artis666
    Poziom 26  

    Hmm, kolego poczekaj. Co to masz za Jacka, z 2 biegunami ?? To to masz kolego złe, ten wtyk jest mono, i robi Ci zwarcie w odtwarzaczu. To by wyjaśniało szybkie rozładowywanie baterii, niestety jest to nie bezpieczne dla źródeł dźwięku. Napisz dokładnie co to masz za wtyk.

    0
  • #10 03 Lip 2009 10:33
    MalinaDJ
    Poziom 14  

    Dokładnie, to jest wtyczka mono i tutaj kolega chyba ma rację bo gdy wzmacniacz jest wyłączony, a mp3 gra i podłączam tylko wtyczkę to wyświetlacz mryga, problemu przy starej wtyczce raczej nie zauważyłem.
    Mam dokładnie taką:
    TDA 2003 - muzyka z mp3 - krótkie trzymanie na baterii
    Drugą od lewej czyli 3,5 mm mono
    A tutaj dokładne zdjęcie mojej wtyczki i wtyków:
    TDA 2003 - muzyka z mp3 - krótkie trzymanie na baterii
    Sory że rozmazane
    Czyli mam wymienić na wtyczkę stereo?

    0
  • #11 03 Lip 2009 12:01
    gonzalo
    Poziom 31  

    Wymień wtyk na stereo i powinno być ok.

    0
  • #12 03 Lip 2009 12:52
    artis666
    Poziom 26  

    Problem praktycznie rozwiązany. Wymień wtyk na stereo, kondensator jest w tym momencie zbędny.

    0
  • #13 03 Lip 2009 16:58
    MalinaDJ
    Poziom 14  

    Dziękuję za pomoc.Po wymianie problem zanikł :D.
    Pozdrawiam

    0