Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dioda nie świeci voice kraft c -238

piotrek25023 03 Jul 2009 21:33 1784 10
    piotrek25023
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z wyżej wymienionym wzmacniaczem voice kraft wiem ze to(sory za wyrażenie)najtańszy szajs na świecie. Kilka dni temu jeszcze chodził a teraz jakby zdechł. Z góry dziękuje za rady. Proszę o szybką odpowiedź.
    pita1988
    Level 28  
    Wymien wzmacniacz...naprawde
    Nie zartuje w tym momencie tylko mowie powaznie
    piotrek25023
    Level 10  
    Nic więcej się nie da?

Dodano po 1 [minuty]:

Chciałem sam zbudować jakiś prosty wzmacniacz samochodowy.Ale nie posiadam żadnego dobrego schematu.
    pita1988
    Level 28  
    Nie opłaca sie robic...
    Na all bardzo tanio mozna kupc naprawde przyzwoity wzmacniacz, uzywke oczywiscie ;)
    piotrek1994
    Level 14  
    Miałem do naprawy 2 takie wzmacniacze najpierw wymień tą diodę prostowniczą na płytce a jeżeli nie ruszy to wymień końcówkę mocy.Tą diodą led się nie sugeruj, ja naprawiłem 2 takie wzmacniacze i działają w tych wzmacniaczach najczęściej to pada.Koszt nie powinien wynieść więcej niż 15 zł
    piotrek25023
    Level 10  
    Dzięki sprawdzę.

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Co się stanie gdy wy lutuje a nie wlutuje diody .Czy będzie działał.
    pita1988
    Level 28  
    Mowisz o budowaniu samodzielnie wzmacniacza a zadajesz takie głupie pytania za przeproszeniem
    r0cq
    Level 15  
    Zależ,y jeśli chodzi ci o diodę prostowniczą to jak sama nazwa mówi nie "wyprostuje" ci prądu czyli nie będzie nic działało , a nawet możesz spalić cały środek.
    piotrek1994
    Level 14  
    Diodę wyciąg z jakiegoś starego zasilacza jak dobrze ją wlutujesz i nie będzie grało to znaczy ze końcówka mocy jest spalona.
    wolek14
    Level 31  
    Dioda prostownicza nie zawsze spełnia rolę prostownika... Czasami działa jak zabezpieczenie przed "cofaniem się prądu" a w przypadku diód zenera jako stabilizatory (ograniczają napięcie), więc trudno powiedzieć co się stanie...
    Z pewnością będzie przerwa w układzie:)

PS. Jedną diodą nawet w najtańszej chińszczyźnie nie prostują prądu...(choć i takie rzeczy się widywało)
    piotrek25023
    Level 10  
    Chciałem wszystkim podziękować za rady i zamknąć ten temat.
    Okazało się ze dioda prostownicza zawiodła.:cry:
    Wczoraj wlutowałem inną diodę i wszystko działa i gra.
    :D