Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Latarka LED ładowana 230VAC beztransformatorowa TIROSS

DoctorX 03 Jul 2009 21:51 7887 2
    DoctorX
    Level 23  
    Witam.
    Panowie i Panie po ostatniej powodzi i ulewach...uległa zniszczeniu latarka ładowana z bezpośrednio z sieci tajwańskiej bodajże marki "Tiross".
    Jest to lampka na czoło czyli czołowa lub "naczolna" jak niektórzy mawiają.
    Wszystko cacy tylko nie ładuje i nie świeci,poratujcie zanim włożę do środka coś zastępczego.Dałem kiedyś za nią sporą kasę a teraz wiem że można taką kupić za około 30zł ale liczy się fakt że jestem bez niej jak bez ręki i po co mam kupować kolejną...OK
    Pan Tajwańczyk włożył do środka 2 tajemnicze elementy nazwane C1 i D1 są to zaiste jakieś tranzystory tym sposobem uznał je za dyskretne...
    Może ktoś ma taką i coś może podpowiedzieć?
    Spalił się w niej rezystor,nie wiem chyba miał 1MΩ był od razu na zasilaniu sieciowym za nim jest C1 i kawałek cewki na rdzeniu dławik jakiś czy coś...do tego spaliła się też zenerka na 9,1V.Elementy wymienione brak akcji...
    Wiem że kiedyś były latarki CCCP ładowane,ale w nich nie było takich elementów jak tranzystory czy coś ,ewentualnie może być jakiś prosty beztrafowy układzik do ładowania aku .Są tam 3 ogniwa bodajże po 1,2V
    ...
    fuutro
    Level 43  
    Jaką mają pojemność? Masz zdjęcie środka i tego układu? Może uda się od ręki problem rozwiązać.
    DoctorX
    Level 23  
    Zdjątko zrobię za około 2 godz nie znam pojemności bo aku są w jednej białej koszulce i nawet ich nie wyjmowałem ze środka bo okablowanie jest ok i nie ruszałem,ale jak to ważne to mogę to zrobić.Latarka świeciła jak podawał producent dobre 24h posiada "2 biegi" i faktycznie świeciła ostro i długo po ładowaniu.
    No i tak to wygląda :
    Podejrzewam że jeden układzik z tranzystorem ogranicza napięcie a drugi ogranicza prąd ładowania,chociaż w instrukcji stoi napisane 'nie ładować dłużej niż 24h".Aha ten rezystor na wej 230VAC co się spalił to w jego miejsce wstawiłem 1MΩ od str druku.
    Latarka LED ładowana 230VAC beztransformatorowa TIROSS]
    BTW
    Bardzo proszę modów (którzy tak szybko i zgrabnie przenieśli temat z działu zasilanie układów do początkujących) o rozwiązanie tego problemu jeśli jest taki błahy taki na "pstryk" do rozwiązania.