Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD Panasonic TX-32LE60P chassis GLP21 - nie działa po burzy

03 Jul 2009 23:59 4454 3
  • Level 21  
    Witam,
    LCD po burzy, martwy. Uszkodzona przetwornica zbudowana na układzie F9222L. Po wymianie układu, przetwornica wystartowała z prawidłowymi napięciami. Po uruchomieniu odbiornika sterowanie pilotem i OSD prawidłowe, natomiast brak możliwości złapania sygnału poprzez gniazdo antenowe. Na ekranie tylko śnieżenie. Na kanałach gdzie powinna być złapana stacja śnieżenie zanika a obraz robi się ciemny.
    Przy podaniu sygnału na eurozłącze obraz prawidłowy lecz brak dźwięku w głośnikach jak i w słuchawkach.
    Wykonałem poniższy test odbiornika według serwisówki i wynika z niego iż ogólnie jest ok.

    LCD Panasonic TX-32LE60P chassis GLP21 - nie działa po burzy

    Podejrzewam jednak o uszkodzenie procesor sygnałowy.
    Poniżej zamieszczam link do serwisówki tego chassis.

    http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/42062/...X-32LX60P,%20%20TX-26LX60F,%20TX-32LX60F.html

    Proszę o sugestie
  • Level 21  
    Po włączeniu odbiornika po przeprowadzonym powyższym teście na ekranie pojawiło się menu o wyborze kraju. Wybrałem kraj, podłączyłem antenę i włączyłem ponownie przeszukiwanie kanałów. Okazało się że wyłapuje stacje jak i również pojawił się dźwięk po zaprogramowaniu znalezionych stacji. (podczas testu odbiornika prawdopodobnie następuje inicjalizacja pamięci).
    Pozostawiłem odbiornik do testowania.
    Radość nie trwała zbyt długo. Po około pół godzinnej pracy odbiornik zaczął się wyłączać oraz obraz zaczął skakać do góry. Stwierdziłem iż napięcie z przetwornicy zmienia się np. w obwodzie 24V zmienia się od 24 do 19V. Podejrzewam iż to nie koniec problemów z tym odbiornikiem. Muszę sprawdzić dokładnie jeszcze raz przetwornicę na układzie F9222L. Układ w ASWO kosztował 26zł ale i widziałem również w ofercie te układy za 98 jaki i 155zł. A może winę ponosi TL431?
  • Level 21  
    Przetwornica na 100% sprawna.
    Po wykonaniu ponownego testu odbiornika, wyłączeniu i włączeniu włącznikiem sieciowym pojawia się menu instalacyjne w którym bez problemu można zaprogramować wszystkie znalezione stacje. Po zakończeniu i wyjściu z menu instalacyjnego odbiornik działa prawidłowo. Wszystko do momentu wyłączenia np. pilotem do stanu czuwania. Po ponownym włączeniu objaw taki sam jak opisany w pierwszym poście.
    Czyżby to był problem z pamięcią atmel 24C32AN? W teście pamięć E2 jest OK.
  • Level 21  
    Oddałem go klientowi w takim stanie. Nienaprawiony do końca.