Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell D430 - ciemność na ekranie po włączeniu

d0than 06 Jul 2009 02:11 2932 11
    d0than
    Level 10  
    Kupilem della d430 na allegro okazalo sie ze ma haslo na biosa... spedzilem 2 dni czytajac jak je sciagnac, az wkoncu zabralem sie do roboty... szukalem eeproma i chyba pomylilem chipy... wiem nie znam sie na tym nie jestem elektrykiem pewnie ktos zaraz napisze po co sie za too brales itp... kawalkiem druta palaczylem 2 nozki ktore zaznaczylem na zdjcieiu laptop sie wylaczyl i poszla iskra pomyslalem ze to musi byc to i haslo sie skasowalo lecz jednak od tej pory pustka na lcd... co to za chip? co moglo sie stac? czy da sie jakos to naprawic? czy zna ktos jakis serwis gdzie dadza sobie z tym rade?

Zdjęcia dodajemy za pomocą przycisku "Dodaj obrazek".
    Post proszę poprawić.
    Zdania rozpoczynamy wielką literą.
    mat_ed
    markovip
    Level 34  
    Hasło do BIOS-u usuwa się odłączając baterię podtrzymującą na płycie głównej na pół godziny. Prawdopodobnie spaliłeś płytę główną. Teraz jak włączasz komputer to zapalają się diody?
    d0than
    Level 10  
    w bateryjke mialem wyciagnieta caly czas... w dellach podobno sie kasuje eepromem. tak diody swieca 1 caly czas a 2 pozostale migaja z jakies 30-40sek i pozniej sie wylacza, mylse ze to musialem trafic na bios karty graficznej ale nie jestem pewien
    d0than
    Level 10  
    Dell D430 - ciemność na ekranie po włączeniu[/url]

czy zna ktoś może jakiś serwis który jest w stanie to naprawić? byłem w jednym i dowiedziałem się że zasilacz procesora jest wysadzony...POMOCY
    piotum
    Level 17  
    Możemy pomyśleć o naprawie jak dostarczysz komputer naszego serwisu. Bez oględzin mało kto sie podejmie naprawy.
    d0than
    Level 10  
    jakiego serwisu? jak się nazywa? bo wysłałem właśnie do jednego do warszawy to napisali mi 500zl netto za wymiane jednego malego zasilacza....to podziekowałem...i odeślą mi go w nastepnym tyg. Napisałem ze byłem w jednym serwisie w katowicach i gość stanowczo powiedział, że jest wysadzony zasilacz procesora tylko powiedział ze zajmie mu to 3tyg i nie byl pewny czy uda mu sie to naprawic...to co tu ogladac?:D nawet zaznaczylem na zdjeciu co wysadziłem więc sprawa jest jasna;)
    trzeba wymienić zasilacz procesora i tyle... zna ktoś taki serwis który się tego podejmie? bo nie chce już wysyłać w ciemno:cry:
    piotum
    Level 17  
    Pierwsze:
    Daj zdjęcie poprawnie (nie powiększa się).
    Drugie:
    Uszkodziłeś zasilacz... zdarza sie, Skąd wiesz czy dalej nie poszło?
    Trzecie:
    ... robocizna na płycie zaczyna się od 150 zł ( oczywiście w zależności od serwisu)... może serwis do którego wysłałeś namierzył jeszcze inne uszkodzenie dla tego 500 zł ( a może jest po prostu drogi :-) )
    Czwarte:
    Kontakt na nasz serwis zawsze wyświetla się pod moimi postami.
    d0than
    Level 10  
    w serwisie w katowicach gosc powiedzial 3 razy mniejsza cene a z tego co wiem to ten serwis w warszawie jest calkiem duza firma, masz racje moglo sie cos innego jeszcze spalic, juz dodaje powiekszajaca sie fotke
    Dell D430 - ciemność na ekranie po włączeniu
    piotum
    Level 17  
    To tranzystor wykonawczy zasilacza. Jak tylko jego wymiana to koszt początkowy (150 zł). Jednak, jak zwarłeś zasilanie do bramki, to czarno widzę kontroler (MAX lub ISL). Kontroler potrafi kosztować nawet 50 $, stąd może cena w warszawskim serwisie.
    d0than
    Level 10  
    jestescie w stanie to zrobic?
    PitD

VIP Meritorious for electroda.pl
    Niezle nabroiłeś.
    A po naprawie dalej będziesz miał hasło.