Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tv Elemis 3870 TN MIRA popiskuje przetwornica

zembe 06 Lip 2009 19:43 1982 4
  • #1 06 Lip 2009 19:43
    zembe
    Poziom 20  

    Witam
    Naprawiam ww. sprzęt. Płyta PT92
    Po podłączeniu zasilania przetwornica popiskuje co 3 sekundy. Przetwornica na TDA16846, opory w jej pobliżu sprawdzone i sprawne, wymieniony kondensator 100uF/400V, napięcie na nim to około 330V. Tranzystor wykonawczy przetwornicy to BDK250 również sprawny. Po wtórnej wymienione elektrolity CP16 - 1000uF/50V, CP18 - 47uF/250V, CP11 - 470/25V oraz elektrolit koło trafopowielacza 47/250V.
    HOT - BU508AF sprawny, brak jakichkolwiek napięć po wtórnej stronie przetwornicy tylko podczas "pisku przetwornicy" +B pojawia się 6V. Zamiast Bu podpiąłem żarówkę 40W, ale ciemność. Diody w przetwornicy i koło WN sprawne.
    Proszę o jakieś rady.
    Pozdrawiam

    0 4
  • #2 06 Lip 2009 20:05
    irek19
    Poziom 33  

    CD 27 i CD 18 sprawdziłeś?

    0
  • #3 06 Lip 2009 21:32
    zembe
    Poziom 20  

    CD18 nie mam na płycie - jest tylko na niego miejsce, CD27 podstawiłem i dalej to samo

    Dodano po 51 [minuty]:

    Wylutowałem trafopowielacz. Da rade pilotem włączyć tzn. zapala się zielona dioda, ale po 10 sekundach około zapala się na czerwono - to chyba dobra oznaka, że procesor pracuje poprawnie? wcześniej dioda w ogóle nie świeciła.
    Po wtórnej mam teraz +5V oraz +B 205V, jeszcze jakieś +42V. Żarówka nadal nie świeci. Zamawiać trafopowielacz? O ile dobrze wyczytałem to siedzi tam AT2078/22671 czyli zamiennik HR8553?

    0
  • #4 08 Lip 2009 21:40
    zembe
    Poziom 20  

    Wymieniony trafopowielacz, tv startuje na około 10 sekund - na środku kineskopu pojawia się biały punkt i tv się wyłącza - przechodzi st-by. Powtarza się to dwa razy. Mogę włączać tv ile razy chce,ale zawsze WN wejdzie 2 razy i pojawi się plama - ma ona jakieś 5 cm średnicy i za drugim razem jest kolorowa. Przy kręceniu FOCUS-em i SCREEN-em moge z tej plamki zrobić kwadrat. Co dalej sprawdzać? Pozdrawiam

    Dodano po 57 [minuty]:

    Wymieniłem elektrolity na PK oraz pion TDA 8351. Nadal to samo ;(.

    Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

    Chyba to jest jakaś standardowa usterka, ale ja się z nią nie spotkałem, gdzie szukać przyczyny tego? Przeszukam jeszcze wszystko obok trafa Wn

    Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

    +B w stby mam 205V po wystartowaniu schodzi do 145V i po chwili znów 205V, koło WN wszystkie elementy sprawne.
    Powiedzcie chociaż gdzie szukac.

    Dodano po 44 [minuty]:

    No to chyba mamy winowajcę, czyli TDA6107JF, który siedzi na PK i steruje RGB. Po jego wylutowaniu tv odpala i działa. Widać linie i działa regulacja siatką G2.
    Jutro zakupie to TDA i poinformuje, dzięki za pomoc ;)

    0
  • #5 09 Lip 2009 22:25
    zembe
    Poziom 20  

    No i TDA wymienione, ale nadal to samo;( ręce opadają, gdzie są spece od tv? ;)

    Dodano po 51 [minuty]:

    TV naprawiony, uszkodzony był jeszcze RD12 15 Ohm/2 waty przy trafopowielaczu.
    Temat zamykam
    Pozdrawiam

    0