Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nie działa elektryka drzwi w VW Passacie B-4 z 94 r.

Staszek49 06 Jul 2009 21:55 1239 2
    Staszek49
    Level 35  
    Ostatnio coraz częściej nie działa mi elektryka przednich szyb ( tył korbki). Sprawdziłem przewody w drzwiach - wg mnie nie ma popękanych przewodów. Sprawne są też wyłączniki szyb. Czasem działały obie szyby, lecz nie można ich było zamknąć i trzeba było długo czekać i włączać co chwilę. Bywało i tak, że obie szyby mogłem opuszczać i podnosić tylko włącznikiem od kierowcy. Sprawdziłem też prowadnice szyb i wg mnie są dobre, o czym świadczy fakt, że w czasie, gdy uda się opuścić szyby, to bez problemu poruszają się. Z uwagi na to, iż z wypowiedzi wielu internautów wynika, że w aucie tym z 94 r. przyczyną opisanej nieprawności może być uszkodzony moduł komfortu lub elektronika przy silniku szyb mam wątpliwości, gdzie ostatecznie szukać tej usterki - bardzo proszę o rzetelną informację, za co z góry dziękuję.
    wieczorem
    Level 11  
    Sprawdź silniczki na krotko może w nich jest problem, później instalacje i na końcu moduł.
    Staszek49
    Level 35  
    Dzięki za informację, jednak mam obawy, aby coś nie uszkodzić, bądź niepotrzebnie rozbierać. Proszę o praktyczne rady, czy po zdjęciu tapicerki drzwi muszę demontować szybę, czy da się oddzielić od mechanizmu podnoszenia "część elektryczną" tj. silnik i ewentualny "sterownik", w których należy spodziewać się usterki.
    Chodzi mi w szczególności o podzespoły, w których najczęściej występują tzw. zimne luty i gdzie ich szukać w B-4 tzw. "przejściówce". Dane te będą mi przydatne, gdyż muszę się liczyć z czasem i zmieniającą się aurą - usterkę będę usuwał pod blokiem.
    Dodaję, że np. dzisiaj nie udało mi się opuścić szyb z przodu, czasem było słychać tylko "klikanie" z okolicy drzwi.