Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hotpoint Ariston - opinie

sefko1 06 Jul 2009 23:20 188069 40
    sefko1
    Level 2  
    W najbliższym czasie musze dokonać wyboru sprzętu do mojej nowej kuchni (lodówka, zmywarka, piekarnik, płyta gazowa, okap) - wszystko pod zabudowę. Do tej pory w domu mam 12-letni sprzęt Boscha i nie miałem z nim większych problemów. Teraz zastanawiam sie co najlepiej kupić i zaciekawiła mnie ofertą firmy Ariston, a konkretnie jej modele Hotpoint. Są w rozsądnej cenie, jeśli spojrzeć na na liczbę funkcji to górują nad praktycznie każdym konkurentem w danej klasie cenowej. Tylko tak naprawdę nie wiem jak jest z ich jakością. Jak czyta się opinie na różnych forach, to raczej nikt nie poleca marki Ariston (nie wiem jak ma sie do niej seria Hotpoint). Czy naprawdę jest to tak słaba marka? Jak ma sie ona to chociażby polecanego Elektroluxa? Celowo nie wspominam o Boschu,Siemensie bo to inna półka cenowa.
    Osobiście wybrałem takie produkty:
    http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/ariston-experience-fz-1032-c-1-ix.bhtml
    http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/hotpoint-ariston-lft-3214-hx-ha.bhtml
    http://www.euro.com.pl/lodowki-do-zabudowy/dane-techniczne-ariston-bcb-313-a-we-i.bhtml#content_3c
    Dobrze zrobiłem, czy raczej szukać czegos innych marek?
    Budżet jest ograniczony.
    Dziękuje i pozdrawiam.
    grzegorzhel1
    Level 16  
    Witam na produkty aristona i hotpointa można wykupić sobie 5 letnią gwarancję producenta za 179 zł i spać spokojnie , polecam . Pozdrawiam .
    sefko1
    Level 2  
    Ale gdzie wykupić - u producenta? Bo chyba nie masz na mysli tego pseudoubezpieczenia w euro rtv agd. Jakiś link do tej oferty?
    raton laveur
    Level 19  
    grzegorzhel1 wrote:
    na produkty aristona i hotpointa można wykupić sobie 5 letnią gwarancję producenta za 179 zł i spać spokojnie , polecam .
    I co kilka miesiecy wzywac serwis i czekac tygodniami az sie pojawi i naprawi, a wmiedzyczasie zmywac recznie? Nie nazwalbym tego spokojnym snem, a jesli bedzie padac lodowka, czy plyta, to jeszcze gorzej :twisted:
    Produkty Electroluxa psuja sie jednak rzadziej niz Aristona. Wloskie AGD tylko ladnie wygladaja (no czyms trzeba klienta zachecic), odradzam wloszczyzne.
    Sefko1, a czy brales pod uwage Gorenje? Relacje ceny do jakosci ma dobra, i jakosciowo od Aristona lepsze moim zdaniem.
    sefko1
    Level 2  
    W sumie zapomniałem o Gorenje. Miałem taka lodówkę zaraz po studiach i bez problemu chodziła 6 lat. Potem ją sprzedałem. Niestety produkty tej marki są mniej dostępne w sklepach. Może macie jakieś ciekawe propozycje tej firmy.
    Pozdrawiam.
    grzegorzhel1
    Level 16  
    Witam w każdej karcie gwarancyjnej aristona jest dokładnie opisana procedura przedłużenia do 5 lat , wpłata na poczcie 179 zł i przysyłają do domu . Pozdrawiam .
    jankurt
    Level 12  
    Witam
    Chcę dorzucić kilka uwag na temat marki albo pralki ARISTON.
    Jestem od 10 miesięcy użytkownikiem Pralki HOTPOINT - ARISTON AQSF 109. Do zakupu namówiła mnie siostra która używa ARISTONA już 15 lat. W momencie zakupu czyli 15 lat temu była to w Polsce istna egzotyka.
    15 lat intensywnej pracy ( wychowane 3 dzieci ) czasami 2 razy dziennie pranie. BILANS - 0 usterek do dzisiaj jak siedzę przy pralce (umieszczona w kuchni ) to nie słyszę jak pracuje jest tak cicha. Moja pralka jest również bardzo cicha gdyby nie przelewająca się woda w pralce to miałbym wrażenie że nie pracuje. Dlatego (odpukać ) jestem z niej bardzo zadowolony.
    santera
    Level 12  
    Dołączam się do pozytywów na temat aristona. Są to niezwykle solidnie wykonane sprzęta (a przynajmniej pralka), dlatego przez swą masywność w wyglądzie, lepiej sprawdza się w większych mieszkaniach. Nie wiem, jak wygląda sprawa z częściami, ale na szczęście, pralka często się nie psuje, tzn jeszcze od 3 lat siostrze nie zdążyła się zepsuć :) Pierze solidnie i ma dużo funkcji.
    kaltron
    Level 17  
    Omijać z daleka!!! - ten sprzęt tylko ładnie wygląda.
    Skoro jest taki świetny to czemu zmienili nazwę z Ariston na Hotpoint Ariston?? Indesit group kupił Hotpointa już ponad dziesięć lat temu, nazwę wykorzystali dopiero teraz, bo marka Ariston wystarczająco się zkaszaniła.
    marvin2007
    Level 11  
    Lodówki z tej firmy z daleka omijać!
    Model MBA 3832 psuje się, wypala się elektronika.
    pawelira
    Level 16  
    jankurt wrote:
    .... używa ARISTONA już 15 lat............15 lat intensywnej pracy ( wychowane 3 dzieci ) czasami 2 razy dziennie pranie. BILANS - 0 usterek do dzisiaj.......

Nie porównuj sprzętu z przed lat z tym produkowanym teraz bo to nie ma najmniejszego sensu.
    riv11
    Level 11  
    Post powyżej napisany w 2009. Ja kupiłem w 2009 r zmywarkę INDESIT (ARISTON) IDE 45 i działa bezawaryjnie. Więc chyba dzisiejszy sprzęt też może być bezawaryjny, przynajmniej ARISTON-INDESIT. A moja pralka ARISTON AT 84 ma już 10 lat i też bezawaryjna.
    elektroman81
    Level 1  
    kaltron wrote:
    Omijać z daleka!!! - ten sprzęt tylko ładnie wygląda.
    Skoro jest taki świetny to czemu zmienili nazwę z Ariston na Hotpoint Ariston?? Indesit group kupił Hotpointa już ponad dziesięć lat temu, nazwę wykorzystali dopiero teraz, bo marka Ariston wystarczająco się zkaszaniła.

Jak czytam sfrustrowanych właścicieli świetnego boscha, który się rozpada ma 4 funkcje w cenie normalnych urządzeń AGD i do tego kosztuje około tysiąc PLN więcej, to zaczynam wam współczuć!

Jeśli nie macie doświadczenia we własnym zakresie, to się nie wypowiadajcie. Ja posiadam sprzęt powyższej marki i nigdy więcej go nie zakupie. Pomijam fakt, że wygląda jak produkt wykonany 30 lat temu, to jeszcze z wytrzymałości czy funkcjonalności, to tylko legenda została!!!

Oczywiście zgadzam się z opinią, nie porównuj 10 lat temu do produktu teraźniejszego.

Ariston - wyśmiany, włoski, tandetny i czego tu jeszcze nie wyczytałem, chodzi, mrozi kilka lat i z miłą chęcią zakupie ponownie.

bije na łeb i szyje, producenta szlifierek wkrętarek i innych pił.

pozdro
    Anonymous
    Anonymous  
    OuTLaW_
    Level 11  
    O Hotpoincie rowniez moge sie wypowiedziec tylko pozytywnie.
    Czesc sprzetu mam od jakichs 2 lat ... czesc wymienialem miesiac temu.
    Ostatni nabytek to zmywarka, ktora wymienil kolega wyzej:
    TUTAJ
    Jestem naprawde zadowolony z jakosci mycia i kultury pracy.
    slawek.l
    Level 10  
    Zapytam się przy okazji tematu o zmywarkę: Hotpoint-Ariston ELTF 11M121 C EU czy warta jest zakupu. Mam cały sprzęt aristona a dzisiaj padła zmywarka (10 lat mycia).
    slawek.l
    Level 10  
    Kupiona, używana od 2 tygodni, jak na razie to bajka, cichutka, super myje.Beke miałem ze sprzedawcy który oferował Boscha jakiś super silence 49dB ta ma 41.
    kraval
    Level 12  
    slawek.l
    w jaki sposób Twoja zmywarka sygnalizuje pozostały czas /zakończenie pracy ?
    slawek.l
    Level 10  
    Zakończenie sygnalizuje dzwiękami, oraz "mruganie" wyświetlacza po zakonczonym cyklu.
    widmo82
    Level 12  
    Ile dałeś za 11h121eu ?? Teraz cięzko ją kupić za 1450zł (laczny koszt zakupu). Zastanawiam się nad LFTA+ 41164A - dość dobrze wypadła w tescie fundacji pro-test. (jak cos to posiadam wglad do tego testu). W zeszlym tygodniu byla w Saturnie za 999zl a normalnie na ceneo jest za 1200zl. Byla porównywana do Bosch SMI-50M75EP i mimo iż Bosch deklarowany byl jako cichszy, eksperci ocenili go jako glośniejszy sprzet w cenie 1600zł - Bosch delikatnie energooszczedniejszy, ale wg. mnie lepiej kupic gwarancję 5lat Hotpoina u producenta za 199zl a od marca 299zl.
    mlodzik1993
    Level 10  
    Kolego mógłbym prosić o ten test z prostestu? Ktoś w rodzinie stoi przed zakupem nowej zmywarki i te informacje mogą być dla niego pomocne;)
    bmserwis
    Level 36  
    Wystarczy wykupić dostęp za kilka zł.
    kuba64
    Level 11  
    Właśnie muszę zakupić pralkę i zastanawiam się nad producentem, a ponieważ w swoich poszukiwaniach trafiłem na ten wątek postanowiłem przestrzec ewentualnych amatorów włoskich produktów. Moja obecna pralka (ariston) jeszcze w okresie gwarancyjnym zaczęła rdzewieć, niestety gwarancja nie obejmuje tego typu uszkodzeń. Przed zakupem proponuję sprawdzić warunki gwarancji i obowiązkowo dostępność i ceny części zamiennych.
    widmo82
    Level 12  
    Gwarancji może nie, ale niezgodności towaru z umową juz tak. A umowa (ustawa) jest taka ze produkt ma być wolny od wad przez 24 mc
    dzamnik
    Level 11  
    w każdym bądź razie nie kupujecie BEKO
    lodówka miała być A+ 480KWh/rok
    a jest kiła 700 KWh/rok
    oszukują na energooszczędności a zaznaczam że używana zgodnie z instrukcją na programie EKO
    serwis uznał że jest wszystko w porządku
    godne pożałowania
    widmo82
    Level 12  
    W czym problem? Czytałeś dla jakich warunków jest to zużycie? Lodówka pełna czy pusta itp.
    Przemeek1988
    Level 22  
    Kolega widmo82 ma racje. Śmieszy mnie zawsze jak Polak chce kupić jak najtaniej i chce mieć sprzęt ,który będzie darmowy w utrzymaniu. Tak się nie da. Parametry są z reguły podawane w warunkach laboratoryjnych i w zależności od sposobu eksploatacji urządzenia będą się wahać w jedną lub w drugą stronę. Może pralka też nie powinna pobierać wody ale ma dobrze prać bo jest pralką...? Ludzie ,to jest sprzęt ,robiony tylko przez ludzi!!!!

P.S. zużycie energii w lodówce zależy od tego jak często ją otwierasz, jak często dokładasz do niej towaru i jaka temperatura panuje w pomieszczeniu w którym jest ustawiona.
    widmo82
    Level 12  
    Minęło już 1.5 roku od kiedy mam zmywarkę HotPointa i sobie ją chwalę. Jest cicha. Czy domywa? Wszystko zależy od tego jak ustawi się naczynia, jak bardzo sa zabrudzone, przypalone. Czy zostawia smugi? Jak mam wsypaną sól i nabłyszczacz to jest OK. Trochę wlasnie mnie irytuje, że jak wstawiam czyste szkło to nie moge zwiększyć ilość dozowanego nabłyszczacza (model ltf 11h132).
    Uzywam głównie jednego programu tzn. pierwszego. ECO :)
    Daniel 2004
    Level 12  
    Panowie, mam dylemat jeśli chodzi o wybór kuchni wolnostojącej.

Ogólnie dość wiele czytałem pochlebstw na temat Elektroluxów, choć głównym zarzutem względem ich kuchni jest to, że piekarnik ma kompletnie rozkalibrowany regulację temperatury. Czyli prawdopodobnie problem wygląda tak, że ustawimy na przykład 150 stopni pokrętłem, a w praktyce będzie albo 130 albo 170.

Temat jednak dotyczy produktów Hotpoint-Ariston zatem mam pytanie.

Czy wybrać:

Hotpoint-Ariston HT5GM4AF C (OW) EE

czy

Elektrolux EKK54550OX

Czy ktoś miał do czynienia z tymi kuchniami?