Jestem tu po raz pierwszy zatem kłaniam się Państwu nisko.
Problem
Postanowiłem podłączyć komputer do wzmacniacza. Niby nic wielkiego. Niestety — poległem. Sygnał z karty dźwiękowej jest tak słaby, że brakuje mi wzmocnienia na skali. „Na ucho” oceniam, że jest co najmniej 2/3 słabszy niż sygnał radiowy. Dodatkowo, słyszę szumy oraz coś w rodzaju… bulgotania w lewej kolumnie.
Sprzęt
Posiadam wewnętrzną kartę dźwiękową SoundBlaster Audigy 2 ZS podłączoną kablem mini jack/DIN do radiowzmacniacza Tosca 303. Tosca jest stareńka ale dzielna. Jest pierwszego typu i ma z tyłu jedynie wejście magnetofonowe i gramofonowe.
Niestety nie znam tych danych:
Parametry sygnału gniazda line-out karty SB Audigy 2 ZS: ???
Paramatry dla gniazda magnetofonowego w Tosce: ???
Paramatry dla gniazda gramofonowego w Tosce: ???
Objawy — dokładniej
Po pierwsze — CICHO:
Dla wejścia magnetofonowego wręcz ekstremalnie cicho. Dla gramofonowego — ciut lepiej, może Tosca sobie sygnał z tego gniazda nieco wzmacnia?
Po drugie — ZAKŁÓCENIA:
Szumi. Dla wejścia magnetofonowego ledwie słyszalnie, bo ledwie słyszalna jest sama muzyka. Dla wejścia gramofonowego — mocniej, bo muzyka jest też nieco głośniejsza. Zapewne odległość między szumem a poziomem muzyki i tu i tu jest podobna.
Szumu nie słychać przy sygnale puszczonym z radia, więc to nie wzmacniacz w Tosce szumi. Ale chyba i nie karta Audigy, bo na słuchawki daje sygnał przyzwoity. Poza tym, w komputerze mam też kolejny układ dźwiękowy — wbudowanego Realtec'a AC97. Puściłem dźwięk z niego na wzmacniacz i szumiało i bulgotało i było cicho, zaś na słuchawki — było dobrze.
W końcu, tym samym kablem podłączyłem odtwarzacz iRiver T10, czyli coś, co jak na zabawkę brzmi na prawdę ładnie. Efekt — identyczny, czyli cicho, szumi i bulgocze.
Potem wyjąłem kabel z karty, tak, że zwisał swobodnie z gniazda Tosci i szumiało nadal. Wyjąłem więc kabel także z Tosci i wciąż szumiało, wciąż bulgotało.
Zacząłem już myśleć, że to komputer stojący blisko radiowzmacniacza negatywnie wpływa na jego pracę. Wyłączyłem go. Szumiało nadal.
Po trzecie — ZNIEKSZTAŁCENIA:
Dla wejścia magnetofonowego basy i część środka są nie przenoszone, ewentualnie wysokie tony nadmiernie podbite. Raczej — to pierwsze.
Dla wejścia gramofonowego sygnał jest równomierny.
Identycznie zachowywały się oba komputerowe układy dźwiękowe oraz odtwarzacz iRiver T10.
Być może taka jest charakterystyka wejść magnetofonowych, że im się obcina "dół" — nie wiem — gdybam.
Uwagi
Przed laty, do dokładnie tego samego amplitunera miałem podłączoną kartę SoundBlaster AWE 64 Gold z wyjściami chinch’owymi i sygnał był nieco mocniejszy i nie szumiał tak szpetnie. Wiem, że ta karta (AWE 64) nie miała wbudowanego wzmocnienia sygnału wyjściowego, tym bardziej dziwię się, że była jednak głośniejsza i czystsza.
Sam radiowzmacniacz był rok temu na przeglądzie w serwisie, dlatego zakładam, że działa dobrze.
Próbki
Na wszelki wypadek pozwoliłem sobie zamieścić próbki, tego, co wydobywa się z moich głośników. A zatem: brak sygnału zewnętrznego, Tosca ustawiona na odbiór z gramofonu, wzmocnienie do końca skali i
Szumiący i bulgoczący kanał lewy (mikrofon 30cm od głośnika): ściągnij: kanał lewy — MP3
i szumiący kanał prawy (mikrofon 20 cm od głośnika): ściągnij: kanał prawy — MP3
Gubię się w rozwiązaniach
Jak tu wzmocnić sygnał? Kupić przedwzmacniacz? Ale jaki? Na drogi i nowy mnie nie stać. A może będzie pasowała któraś z tych miniaturek słuchawkowych za 35-80 zł, choćby:
zobacz: drobny kawałek plastiku na bateryjkę
Albo gramofonowy:
zobacz: przedwzmacniacz gramofonowy na zasilacz
A może przedwzmacniacz mikrofonowy lecz stereo też będzie się nadawał?
zobacz: to samo, ale na mikrofon stereo
Inna droga? Coś takiego:
zobacz: płytkę
zobacz: inną płytkę
A szum? Skąd się bierze? Jak go zlikwidować. Może powinienem coś uziemić? Jeśli nawet, to co?
I jeszcze "bulgotanie"? Jak się go pozbyć? To sprawa uziemienia, a może coś w Tosce padło?
Pytający
Wybaczcie mi państwo jeśli cokolwiek pokręciłem lub podałem jakąś niezwiązaną ze sprawą informację — nie znam się na elektronice.
A może jest coś zasilanego z USB, albo Molexa lub PCI?
_____
/ \
| 1 3 |
| 4 5 |
\__2__/