Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Schneider TV17 problem z VIDEO IN

iGLO 23 May 2004 20:42 1218 4
  • #1
    iGLO
    Level 12  
    Po podłączeniu karty graficznej (Radeon 9200) do telewizora (SCART 1)obraz byl bardzo slabej jakosci. Słabe kolory, czasami skakał obraz, czasami obraz był przesuniety o 1/3 obrazu w dół. Po podłączeniu do SCART2 obraz przez pewien czas był dobry a po 1-2 min znowu sie popsuł i nie wrócił do prawidłowego stanu(te same objawy co SCART1).

    Przy podłączaniu karty graficznej do TV można bylo poczuć przez chwile napięcie.

    Napięcie ok 100 V ktore pojawiło się na obudowie komp. wynikało z słabej jakości zasilacza komputera i tego że komp. był podłaczony do gniazdka bez uziemienia.



    Po "uziemieniu komputera" obraz na TV nadal był zły.
    Uszkodzone zostało wejście VIDEO w TV, karta graf jest OK.

    W pliku z elektrody: Shneider TV17.pdf mamy kawałek schematu ale nic konkretnego z niego nie moge odczytać co może być uszkodzone.
    Początkowo myślalem że może być uszkodzony przełącznik wyboru wejść VIDEO (STV6401) i chciałem go wymienić na nowy ale nigdzie nie moge go kupic ani nawet ściagnac info (pdf) o nim. (sprawdzalem na www.st.com - nic nie ma ).

    Możlwe że te kondensatory 33 pF (C718 C721) i te dalsze elementy są uszkodzone ??
    Czy one by powodowały takie zniekształcenia ??? (Skakanie obrazu, przesunięcie w pionie o 1/3 obrazu (podajac sygnal z kart graf, maksymalizujemy okienko w windzie to przesuniecie to zmienia sie na 1/8 przesuniecia w doł)).

    Co może być uszkodzone ??? Co mam sprawdzić ???
    POMOCY !!!
  • #2
    iGLO
    Level 12  
    Nikt nie ma zadnych pomysłów ???

    Co może być uszkodzone ?? POMÓŻCIE !!!!
  • #3
    lolek1
    Level 15  
    Dzisiaj walczyłem z tv17 który miał bardzo blade OSD,prawie go nie było widać,brak fonii przez AV i z tunera, sygnał video podany na AV był zniekształcany i na ekranie wyglądał jak sygnał z anteny we francuskim secam.Po chwili jednak okran robił się czarny. Z anteny sygnał video ok.
    Nie miłem już koncepcji bo wydawało mi się że sprawdziłem wszystko.
    Wszedłem w serwis i poprostu zresetowałem pamięć jest taka opcja
    RESET NVM i po ponownym włączeniu wyłącznikiem sieciowym dane zostały zapisane do pamięci i wszelkie dolegliwości ustały.
    Powodem usterki było podłaczenie do wejsć euro sygnałów z komputera.
    Ale o tym powiedział mi pózniej kolega który tv dostarczył.
  • #4
    iGLO
    Level 12  
    Jak wogole wejsc w tryb serwisowy TV17.1 ??

    Czy po RESET NVM bede musiał coś ustawiać ???
    (Nie bawilem sie jeszcze z trybem serwisowym schneiderow)
  • #5
    iGLO
    Level 12  
    Da rade wejsc w tryb serwisowy nie oryginalnym pilotem.
    (Mam jakis uniwersalny z taiwanu :( )