Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Spawarka SELCO GENESIS 240 TLH - zasilanie...

yapspl 08 Jul 2009 12:44 3452 3
    yapspl
    Level 10  
    Witam serdecznie,
    Jestem posiadaczem spawarki SELCO GENESIS 240 TLH.
    Jest zasilana prądem 400 V.
    Z uwagi na brak możliwości podłączenia "siły" w moim garażu mam pytanie: czy jest możliwość aby przystosować to urządzenie do zasilania prądem 240 V?
    Spawarka na standardowym zasilaniu sprawuje się wyśmienicie, elektrody o średnicy 5mm nie stanowią problemu. Nie miałem możliwości użycia opcji TIG.
    Dla moich potrzeb nie są potrzebne skrajne, maksymalne osiągi, więc gdyby istniała możliwość zastosowania napięcia 240V kosztem obniżenia maksymalnych parametrów byłbym wdzięczny za pomoc.

P.S. Idealnym rozwiązaniem byłoby zastosowanie przełącznika 240V/400V...
  • Helpful post
    filipski
    Level 17  
    Niestety ale to się nie uda , Mimo że to prosta maszyna ale posiada kontrolę napięcia zasilania już wyprostowanego - 560V .
    Nawet gdyby to ominąć to zasilanie z niższego napięcia spowoduje większy pobór prądu z sieci .
    Andy
    yapspl
    Level 10  
    " Niestety ale to się nie uda..."

Dziękuję za info Andy.
    Nie bardzo znam się na tego typu zagadnieniach, ale podczas jednego z kontraktów w Niemczech, używałem Genesis 2700 TLH, które są w dwu wersjach - z zasilaniem 3x230V lub 3x400V...
    Skoro moja spawarka nie trawi potencjalnej przeróbki, to proszę o jeszcze jedną informację: Czy jest możliwe zastosowanie jakiejś przetwornicy napięcia z 240V na 400V???

Pozdrawiam, Piotrek.
    yapspl
    Level 10  
    Witam.

Jedynym, słusznym rozwiązaniem okazało się zbycie SELCO i zakup spawarki na 230V...

Temat do zamkniecia.

Pozdrawiam, Piotr.