Witam Szanownych Forumowiczów
Niedawno zakończyłem prace nad urządzeniem, które nazwałem GPS Tracker. Urządzenie to służy do raportowania pozycji samochodów ciężarowych lub osobowych, z wykorzystaniem pozycji z GPS, przesyłanej przez sieć GSM. Wykonanie zostało zlecone przez indywidualnego klienta.
Urządzenie wykorzystuje moduł SIM300D do wysyłania danych przez GPRS. Sam moduł jest rozwiązaniem dedykowanym zarówno do transmisji danych z wykorzystaniem wspomnianego GPRS jak również do transmisji głosu. Komunikacja z modułem odbywa się przy wykorzystaniu RS232 w pełnej 9-sygnałowej wersji. Umożliwia to sprawowanie kontroli nad szybkością transmisji. Do modułu podłączono złącze karty SIM z wyrzutnikiem. Antena jest przyłączona za pomocą gniazda SMA. Moduł został zakupiony w TME.
W roli uC zastosowałem AT91SAM7S64, gdyż takowy zalegał u mnie w warsztacie. Firmware został napisany z wykorzystaniem przerwań i timerów (i innych fajnych rzeczy..), tak aby uniknąć stosowania wielu procedur blokujących. Taka metoda pisana firmware w ostateczności przyczynia się do zmniejszenia awaryjności całego urządzenia, co jest szczególnie istotne w przypadku urządzenia do którego dostęp będzie później utrudniony.
Wykorzystany moduł GPS to FGPMMOSL1 zakupiony z Maritexu. Wybór został podyktowany tylko i wyłącznie ceną (: jednak zapewniam, iż moduł spisuje się bardzo dobrze, wraz z aktywną anteną można obierać sygnał z satelity w kamienicy (5m od okna), w której mieszkam. Moduł jest gotowy do pracy po ok. 30 sekundach od włączenia zasilania. Prędkość transmisji wynosi 9800 baud, jest więc dwukrotnie większa od standardowej prędkości protokołu NMEA. Z racji tego, że zastosowany AT91SAM7 dysponuje tylko dwoma USARTami, z czego jeden (USART1) jest podłączony do modułu GSM to linia TXD została wykorzystana do wysyłania komunikatów debugujących podczas gdy RXD jest podłączona do GPS. Takie współdzielenie linii jednego USART powoduje to, że debug pracuje z taką samą prędkością co GPS, zatem większa prędkość GPS oznacza w ostateczności przyspieszenie transmisji debugu.
Urządzenie zostało również wyposażone w złącze USB, które umożliwia konfigurację parametrów pracy całości. Firmware zapewnia obsługę urządzenia klasy CDC będącego, tym przypadku, zwykłym portem szeregowym. Warto zaznaczyć, że nie posiłkowałem się biblioteką Atmela dla USB, lecz klasę CDC napisałem całkowicie samodzielnie. (Nie jest to jedyna rzecz jaką implementowałem samodzielnie, nawet printf do debugu jest mój, co prawda nieco zubożony, ale taki właśnie miał być (: ).
(Na zdjęciu widać brak 2x SMA oraz złącza SIM, a i step-down jest polutowany częściowo. Niestety nie dysponuję zdjęciem, które obrazowałoby całość, jak takie zdobędę to wrzucę! Zapewniam jednak, że zmontowane urządzenie działa (: )
Po więcej informacji odsyłam na mojego bloga: Link
Pozdrawiam!
(Na zakończenie chciałbym podziękować wszystkim, ewentualnym komentującym brak obudowy, kolor złącz czy soldermaski... moje oczy mają automatyczny filtr na takie posty, więc nie obraźcie się, ale mogę nie odpisać..)

Cool? Ranking DIY