Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GPS Tracker - urządzenie do śledzenia floty samochodów

vontas 09 Jul 2009 13:52 25556 44
Renex
  • GPS Tracker - urządzenie do śledzenia floty samochodów

Witam Szanownych Forumowiczów

Niedawno zakończyłem prace nad urządzeniem, które nazwałem GPS Tracker. Urządzenie to służy do raportowania pozycji samochodów ciężarowych lub osobowych, z wykorzystaniem pozycji z GPS, przesyłanej przez sieć GSM. Wykonanie zostało zlecone przez indywidualnego klienta.

Urządzenie wykorzystuje moduł SIM300D do wysyłania danych przez GPRS. Sam moduł jest rozwiązaniem dedykowanym zarówno do transmisji danych z wykorzystaniem wspomnianego GPRS jak również do transmisji głosu. Komunikacja z modułem odbywa się przy wykorzystaniu RS232 w pełnej 9-sygnałowej wersji. Umożliwia to sprawowanie kontroli nad szybkością transmisji. Do modułu podłączono złącze karty SIM z wyrzutnikiem. Antena jest przyłączona za pomocą gniazda SMA. Moduł został zakupiony w TME.

W roli uC zastosowałem AT91SAM7S64, gdyż takowy zalegał u mnie w warsztacie. Firmware został napisany z wykorzystaniem przerwań i timerów (i innych fajnych rzeczy..), tak aby uniknąć stosowania wielu procedur blokujących. Taka metoda pisana firmware w ostateczności przyczynia się do zmniejszenia awaryjności całego urządzenia, co jest szczególnie istotne w przypadku urządzenia do którego dostęp będzie później utrudniony.

Wykorzystany moduł GPS to FGPMMOSL1 zakupiony z Maritexu. Wybór został podyktowany tylko i wyłącznie ceną (: jednak zapewniam, iż moduł spisuje się bardzo dobrze, wraz z aktywną anteną można obierać sygnał z satelity w kamienicy (5m od okna), w której mieszkam. Moduł jest gotowy do pracy po ok. 30 sekundach od włączenia zasilania. Prędkość transmisji wynosi 9800 baud, jest więc dwukrotnie większa od standardowej prędkości protokołu NMEA. Z racji tego, że zastosowany AT91SAM7 dysponuje tylko dwoma USARTami, z czego jeden (USART1) jest podłączony do modułu GSM to linia TXD została wykorzystana do wysyłania komunikatów debugujących podczas gdy RXD jest podłączona do GPS. Takie współdzielenie linii jednego USART powoduje to, że debug pracuje z taką samą prędkością co GPS, zatem większa prędkość GPS oznacza w ostateczności przyspieszenie transmisji debugu.

Urządzenie zostało również wyposażone w złącze USB, które umożliwia konfigurację parametrów pracy całości. Firmware zapewnia obsługę urządzenia klasy CDC będącego, tym przypadku, zwykłym portem szeregowym. Warto zaznaczyć, że nie posiłkowałem się biblioteką Atmela dla USB, lecz klasę CDC napisałem całkowicie samodzielnie. (Nie jest to jedyna rzecz jaką implementowałem samodzielnie, nawet printf do debugu jest mój, co prawda nieco zubożony, ale taki właśnie miał być (: ).

(Na zdjęciu widać brak 2x SMA oraz złącza SIM, a i step-down jest polutowany częściowo. Niestety nie dysponuję zdjęciem, które obrazowałoby całość, jak takie zdobędę to wrzucę! Zapewniam jednak, że zmontowane urządzenie działa (: )

Po więcej informacji odsyłam na mojego bloga: Link

Pozdrawiam!

(Na zakończenie chciałbym podziękować wszystkim, ewentualnym komentującym brak obudowy, kolor złącz czy soldermaski... moje oczy mają automatyczny filtr na takie posty, więc nie obraźcie się, ale mogę nie odpisać..)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    vontas
    Level 11  
    Has specialization in: uc/dsp/fpga
    vontas wrote 29 posts with. Live in city Bydgoszcz/Poznań. Been with us since 2009 year.
  • Renex
    Loker
    Level 39  
    Czasami współpracuje przy projektowaniu podobnych modułów, więc dwie podpowiedzi ;)
    1. Przydałoby się dorzucić jakąś pamięć - najlepiej karta SD (najtańsza). Tak na wypadek, gdyby moduł był zbyt długo poza zasięgiem GPRS, co w Polsce nie jest zjawiskiem niespotykanym ;)
    2. Koniecznie jakieś filtry na wejściu zasilania - instalacja samochodowa potrafi pięknie "siać".
    vontas
    Level 11  
    Ad 1. Proponowałem klientowi, nie chciał :) użyty AT91 ma 16kB ramu więc można trochę pobuforować, a jak utrata zasięgu jest dłuższa to buforować co drugi, albo jakoś tak..

Ad 2. Bardzo możliwe że sieć sieje, ja dałem tylko kondensator 100uF, to może za mało, ale jeszcze się nie zdarzyło żeby urządzenie nawaliło przez zasilanie, a przejechało wieele km testowych w różnych samochodach (tych porządnych i jednym cinquecento w stanie... ehem.. wiadomo ;]) Nie wiem, może najgorsze przede mną ;]

Dzięki za rady, uwzględnię w przyszłości jak będę dłubał coś do samochodów.

Pozdrawiam
    enigma
    Level 13  
    Jak wygląda sprawa odbioru tych danych? Jak całość jest zbierana i analizowana. Wszystko spięte do PC'a? Nanoszone na jakieś mapy?
    master_pablo
    Level 16  
    vontas wrote:
    Warto zaznaczyć, że nie posiłkowałem się biblioteką Atmela dla USB, lecz klasę CDC napisałem całkowicie samodzielnie.

Co z nia nie tak? :)

Tak z ciekawosci - ile Ci to zajelo czasu od przyjecia zlecenia do oddania gotowego urzadzenia?
  • Renex
    J_Bravo
    Level 27  
    W jakim programie projektowałeś płytki? Jeśli w eagle to czy podrzucił byś biblioteki do SIM300C i do złącza sim
    vontas
    Level 11  
    Quote:
    Jak wygląda sprawa odbioru tych danych? Jak całość jest zbierana i analizowana. Wszystko spięte do PC'a? Nanoszone na jakieś mapy?

Wygląda tak, że po GPRS wszystko leci do serwera z publicznym IP i tam jest obrabiane i wędruje do bazy, dalej jest aplikacja webowa dla użytkownika wyświetlająca trasę na google maps.

Quote:
    jaka jest wielkość urządzenia??
    i za pomocą czego się sprawdza połorzenie samochodu??

Nie wiem co to jest 'połorzenie', ale wiem co to jest 'położenie' i sprawdza się je za pomocą GPS. Tak jak napisałem... proszę przeczytać dokładnie, a nie omiatać wzrokiem. Wielkość urządzenia to: 64×50 [mm]. Po szczegóły odsyłam na mojego bloga.

Quote:
    Co z nia nie tak?

A nic, nie podobały mi się duże litery w nazwach funkcji :) No i chciałem się nauczyć czegoś o USB, powstał przy tym całkiem fajny framework.

Quote:
    Tak z ciekawosci - ile Ci to zajelo czasu od przyjecia zlecenia do oddania gotowego urzadzenia?

Prototyp powstał w niecały tydzień i był zadowalający. Zmianie uległ sposób zasilania i jakieś inne, mniej istotne sprawy.

Quote:
    W jakim programie projektowałeś płytki? Jeśli w eagle to czy podrzucił byś biblioteki do SIM300C i do złącza sim

Projekt wykonałem w Eagle. Nie ma sprawy, zamieścić bibliotekę mogę (:

Pozdrawiam
    Attachments:
    PiotrekD
    Level 13  
    Hej

Troche przykombinowales z tym printf, nie prosciel bylo nadpisac funkcje fputc... i w ciele tej metody umiescic obsluge wysylania pojedynczego znaku przez UART, w dodatku mozesz rozroznic strumienie i wyslac np. tym samym printf na CDC dodac sobie poziomy DBG itp np...

int fputc(int ch, FILE *f)
    {
      if( f== stdout)
      {
       while (!AT91F_US_TxReady((AT91PS_USART)AT91C_BASE_DBGU));
       AT91F_US_PutChar((AT91PS_USART)AT91C_BASE_DBGU, (char)ch);
       return ch;
       }

if( f== stdmem){
             ......................
      }

return EOF;
    }

i analogicznie z fgetc....

Jezeli CDC opanowales na przerwaniach wykorzystales DMA , zrobiles solidne fifo a na PCB poprowadziles poprawnie pare roznicowa trzymajac impedancjec to szacunek...

Przydalby sie akcelerometr, wybudzanie urzadzenia jesli pojazd rusza z postoju - generalnie zarzadzanie poborem energii

Jezeli brak GSM - logujesz pozycje ale tez nie na karte SD/MMC bo z tym roznie bywa tylko na zew. pamiec flash....

Urzadzenie mozna by rozbudowac, o funkcje zbierania informacji o pojezdzie, ilosc zuzytego paliwa itp...
    vontas
    Level 11  
    PiotrekD wrote:
    Hej

Troche przykombinowales z tym printf, nie prosciel bylo nadpisac funkcje fputc... i w ciele tej metody umiescic obsluge wysylania pojedynczego znaku przez UART, w dodatku mozesz rozroznic strumienie i wyslac np. tym samym printf na CDC dodac sobie poziomy DBG itp np...

Nie za bardzo wiem co przekombinowałem. Printf daje mi możliwość użycia ciągów znaków formatowanych, fputc nie. Dzięki temu wysyłam sobie automatycznie np. nazwę funkcji czy numer linii pliku przed każdym stringiem debugującym i już wiem z którego miejsca pochodzi wiadomość (makra: __FUNCTION__, __LINE__). Dorobiłem sobie również swojego prostego scanf'a i mogę z łatwością parsować komendy AT. To duże ułatwienie, a moje implementacje zabierają bardzo mało flash'a.

Nie liczyłem żadnych impedancji, co kompletnie nie zmienia faktu że USB gra i buczy (:.

Co do akcelerometrów i pamięci flash, to nie było zapotrzebowania ze strony klienta. Urządzenie ma 'bombać' dane 24h na dobę (dziwne życzenie, ale co mnie to.. ja jestem tylko prostym elektronikiem (: ). To co jest na płytce spełnia wymagania klienta w 100%, kazdy dodatkowy bajer tylko wpłynąłby na cenę całości.
    PiotrekD
    Level 13  
    vontas wrote:
    PiotrekD wrote:
    Hej

Nie za bardzo wiem co przekombinowałem. Printf daje mi możliwość użycia ciągów znaków formatowanych, fputc nie. Dzięki temu wysyłam sobie automatycznie np. nazwę funkcji czy numer linii pliku przed każdym stringiem debugującym i już wiem z którego miejsca pochodzi wiadomość (makra: __FUNCTION__, __LINE__). Dorobiłem sobie również swojego prostego scanf'a i mogę z łatwością parsować komendy AT. To duże ułatwienie, a moje implementacje zabierają bardzo mało flash'a.

Nie liczyłem żadnych impedancji, co kompletnie nie zmienia faktu że USB gra i buczy (:.

Co do akcelerometrów i pamięci flash, to nie było zapotrzebowania ze strony klienta. Urządzenie ma 'bombać' dane 24h na dobę (dziwne życzenie, ale co mnie to.. ja jestem tylko prostym elektronikiem (: ). To co jest na płytce spełnia wymagania klienta w 100%, kazdy dodatkowy bajer tylko wpłynąłby na cenę całości.

Mam wrazenie ze odbierasz to jako atak, to tylko sugestia, urzadzenie ktore posiada wiecej funkcji jest atrakcyjniejsze. Wystrczy ze na PCB, majac troche miejsca postawisz "bude" od akcelerometru a w docelowym rozwiazaniu nie musisz go montowac czy wykorzystywac, , moze w przyslosci sie przyda w innym, nie podnosisz tym ceny. Miales takie a nie inne wymagania klienta wiec tak zrobiles i jest ok.

Funkcja printf korzysta z fputc wiec wystarczyla ja nadpisac tak jak podalem w przykladzie i niczego nie tracisz, tak samo jest ze scanf. To chcialem Ci przekazac.

Z USB jest roznie, nie trzymajac sie pewnych zasad podczas prowadzenia pary roznicowej, moze sie okazac ze z innym hostem nie bedzie prawidlowo funkcjonowac, z czym sie juz spotkalem !
    Genos182
    Level 13  
    Witam:)

Zrobiłem niedawno podobne urządzenie na pracę magisterską:) Tylko nazwałem je GPSTracking:P Użyłem modułu SIM300C a jako GPS FGPMMOPA2 z anteną wewnętrzną, jedno i drugie z maritexu. Jako mikrokontrolera użyłem dokładnie tego samego, bo akurat chciałem się zaznajomić z ARMami 7:) jako środowiska programistycznego użyłem Yagarto a JTAG Turtelizera 2:) Także widzę, poszliśmy dość podobną drogą. Też jestem zaskoczony jakościa modułów GSM oraz GPS, choć u mnie antena wewnętrzna powoduje, że w moim pokoju w ramce NMEA poprawnie odbieram tylko czas, bo pozycja już nie jest tak dokładna ale w zastosowaniach samochodowych działa super.
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    gratulacja za piękne wykonanie ja mam tez opracowany i wdrożony w firmie, opracowałem na SIM300D, GPS poczatkowo na fasttrax'sie obecnie na fgpmmosl3 malenki moduł mały pobór, ale powiedz jak rozwiazaleś zasilanie, mi juz kilka sztuk umarło przez włsnie stabilizacje, SIM300D potrafi przy słabym zasiegu brać 2,7A i tu sa problemy z grzaniem sie uklady, na wejsciu mam kondensator 1000uF, zakłócenia raczej nie przeszkadzają w aucie jedyny problem to własnie zasilanie
    jakie masz zaszczepione funkcje?
    marbal89
    Level 13  
    Witam
    A ja mam pytanie jak mniej więcej cenowo wyszło takie urządzenie??

Ogólnie projekt świetlny zastanawiałem się kiedyś nad takim czymś ale na razie brak aż tak dużej wiedzy w pisaniu programów.
    a i mam jeszcze takie pytanie w sumie poza projektem, Sami uczycie się tak programowania czy kończyliście studia jakieś kierunkowe?, widzę również że jesteś z Bydgoszczy i no właśnie nie kończyłeś przypadkiem tam studiów na eit?
    pozdrawiam
    Marbal89
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    nie wiem ile kosztowalo autora tematu jego urzadzenie ale moje jako jednostkowe kosztuje 230 netto w tym aluminiowa obudowa. Zamawiam po 10szt wiec nie mam duzych upustów. zresztą ostnio znacząco spadlo zainteresowanie lokalizatorami to i mniej zamawiam podzespołów co tez podnosi cene koncową.
    J_Bravo
    Level 27  
    Jeszcze jedno. Czy masz może log z komunikacji procesora z SIM300D ? Ciekaw jestem jak to się wszystko odbywa. Wprowadzanie PIN, Nawiązanie połączenia i obsługa połączenia GPRS. Niby wszystko jest opisane w datasheecie ... ale log by chyba wszystkim się przydał.
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    Jaki log potrzebujesz?
    do jakiego procesora?
    J_Bravo
    Level 27  
    Log z komunikacji pomiędzy procesorem (w tym wypadku AT91SAM7S64) a modułem SIM300D. Coby zobaczyć jak to działa w praktyce.
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    J_Bravo wrote:
    Log z komunikacji pomiędzy procesorem (w tym wypadku AT91SAM7S64) a modułem SIM300D. Coby zobaczyć jak to działa w praktyce.

to pytanie do autora nie domie
    ja mam swoj lokalizator na atmedze8LSMD, robiłem z myślą o niskich kosztach, nie będę tu wklejac bo to nie na temat, jeśli chcesz jakiś przykladowy kod bo chyba o to Tobie chodzi to na priv, proponuje przejść
    markosik20
    Level 33  
    vontas wrote:
    Warto zaznaczyć, że nie posiłkowałem się biblioteką Atmela dla USB, lecz klasę CDC napisałem całkowicie samodzielnie.

Sterowniki obsługi urządzenia USB do Windows'a też sam pisałeś? Jeżeli tak to w jakim środowisku?
    Zamieść chociaż więcej zdjęć swojego urządzenia...gdyż post łamie prawie wszystkie punkty regulaminu dt. zamieszczania projektów w DIY :wink:.
    Projekt od razu kojarzy się z reklamą :wink:.
    irutkows
    Level 13  
    markosik20 wrote:
    Sterowniki obsługi urządzenia USB do Windows'a też sam pisałeś?

CDC nie potrzebują sterowników.
    vontas
    Level 11  
    Jeśli chodzi o kolejność komunikatów między modułem a uC to u mnie wygląda to następująco:

1. Wysyłam 3x "AT" i czekam aż moduł odpowie mi "OK". Jest to krok niezbędny do tego aby moduł ustalił z jaką prędkością ma skonfigurować sobie USART (tzw. autobauding).

2. Wysyłam "AT+CPIN?" żeby sprawdzić czy włożona karta jest zapinowana.
    Jeśli otrzymam "+CPIN: READY" to karta nie jest zapinowana i można przejść do kroku 3. Jeżeli otrzymam "+CPIN: SIM PIN" to wysyłam komendę "AT+CPIN="numer_pin", gdzie numer_pin, to .. numer pin ;] i czekam na "OK". Jeśli po wpisaniu pinu nastąpi error, to sygnalizuje to miganiem diodki i blokuję urządzenie. Nie chcę wielokrotnie wpisywać błędnego pinu, bo może to przyczynić się do zablokowania karty.

3. Wysyłam "AT+CREG=1". Ten krok nie jest obowiązkowy, ale dzięki tej komendzie mamy powiadomienia na wypadek utraty zasięgu oraz połączenia do sieci gsm. Niektórzy czekają na komunikat "Call Ready" ze strony modułu po czym próbują nawiązywać połączenia gprs, przepychać dane.. wg mnie to nie jest do końca poprawne. Niejednokrotnie zdarzała się sytuacja kiedy otrzymywałem "Call Ready" a dioda sygnalizująca połączenie ewidentnie wskazywała na to że połączenia jeszcze nie ma. Także polecam nie omijać tego kroku.

4. Jeśli mamy już połączenie z GSM można rozpocząć połączenie GPRS. Na początku konfigurujemy nazwę punktu dostępowego (apn), login i hasło. Wszystko za pomocą jednego polecenia AT: "AT+CSTT="apn","login","haslo", dla Plusgsm apn = "www.plusgsm.pl" login = "", hasło = "". Dla Orange: apn="internet", login="internet", hasło="internet". Czekamy aż moduł odpowie "OK". Przechodzimy do kroku 5.

5. Uruchamiamy połączenie via GPRS. Najpierw wysyłamy komendę "AT+CIICR" (bez żadnych parametrów) i czekamy na OK. Następnie należy pobrać z sieci nasz adres IP. Robimy to za pomocą "AT+CIFSR" (bez żadnych parametrów) i po jakimś czasie (może być 1s, a czasem nawet dużo dłużej, to zależy jak śmiga GPRS) dostajemy stringa z naszym IP. Teraz możemy już ustanowić gniazdo UDP lub TCP.

6. Gniazdo ustanawiamy za pomocą komendy "AT+CIPSTART="protokół","ip","port", gdzi protokół to "UDP", lub "TCP", reszta wiadomo. Jak dostaniemy OK, to znak że wszystko gra i można wysyłać dane, o czym więcej w kroku 7.

7. Dane (tekstowe) wysyłamy w sposób następujący: "AT+CIPSEND" po czym lecą same dane a zaraz za nimi znak końca o kodzie "\032" (notacja ósemkowa - ten znak co nic innego jak CTRL+Z).

To tyle jeśli chodzi o komunikację z modułem.

Zdaję sobie sprawę z tego, że łamię punkty dot. zdjęć, lecz zapewniam że nie jest to jakaś reklama (po tym zdjęciu można raczej wnieść o antyreklamie...) staram się, w miarę możliwości, odpowiadać na pytania Forumowiczów. Reklamodawcy zwykle tego nie robią. Postaram się jak najszybciej dorwać jakiś aparat i porobić foty. Przepraszam za naruszenie regulaminu. Mea Maxima Culpa.

Nie pisałem sterowników do Windowsa, bo ... go nie mam ;] Pracuję na Ubuntu Linux. Polecam wszystkim żołnierzom hardkoru ;]

Pozdrawiam!
    J_Bravo
    Level 27  
    A czy jest możliwość połączenia się z serwerem na standardowym porcie 80 i wrzucać dane poprzez np. www.mojastrona.pl/index.php?parametr1=100¶metr2=200¶metr3=300 itd itd ??
    vontas
    Level 11  
    Skoro jest protokół TCP to można sobie wysyłać różne rzeczy np. po HTTP na porcie 80. Tylko że nie wiem czy to ma sens. O wiele łatwiej zaimplementować przetwarzanie po stronie serwera niż urządzenia. A o ilości danych jakie trzeba by było każdorazowo wysłać (dochodzi np. Header HTTP) to nawet nie wspomnę. Szkoda pieniędzy, czasu, dzieciństwa, zdrowia.. ;]
    Tommy82
    Level 41  
    Jeśli by to zrobić np metoda GET po http to odbiór był by prosty bo np skrypt PHP by odebrane dane ładował bezpośrednio np do bazy ale tak jak pisze kolega to jest rozwiązanie do zrobienia ale z bezsensownie dużym narzutem na samą transmisje.

Pomyśl o pomiarze paliwa starczy co jakiś czas jak w pól godziny zniknie 50 litrów a auto stało to cos jest nie halo. Taka funkcjonalność była by pewnie bardzo pożądania przez firmy transportowe. Dalej ciekawym rozwiązaniem mogło by być tez dołożenie wejść na jakieś dodatkowe czujniki np sygnalizacje otwarcia lub zamknięcia naczepy (pozostaje problem technicznej realizacji samego czujnika), lub tez monitorowanie temperatury w czasie rzeczywistym na chłodni (nie zależnie od rejestratora). Dodatkowo pożądane mogło by być jakieś sygnalizowanie alarmowe powiedzmy dodatkowy przycisk i w firmie wiedzieli by ze coś jest nie tak (żeby to działało w miarę serwer musiał by np SMS wysłać do kogoś ale to co najmniej nie porblem) ale tak mi jeszcze przychodzi do głowy ze taki przycisk można by również wykorzystać do optymalizacji kosztów telefonów. Kierowca wciska przycisk i ktoś do niego oddzwania z firmy.

Mam takie pytanko ile danych (orientacyjnie) objętościowo to wysyła przez siec GSM na dobę bo zastanawiam się nad kosztem pracy tego urządzenia w Polsce i zagranicą.
    grocom
    Level 13  
    Witam, robię podobne urządzenie ale zasilane bateryjnie - "lokalizator osobisty" też na sim300D ale na innym Procesorze - PIC Microchipa oraz z innym modułem GPS FGPMMOPA6 też z oferty Maritexu. Urządzenie ma być maksymalnie małe.
    Mam pytanie: Czy może zasilałeś kiedyś moduł sim300d bateryjnie i jeżeli tak, to jak rozwiązałeś problemem z detekcją załączenia i wyłączenia urządzenia podczas ładowania baterii. Oraz czy zdarzył Ci się problem z detekcją podłączenia baterii (AT+CBC wskazuje naładowanie baterii 0%).

Jeszcze jedno czy testowałeś sieć Play na tym urządzeniu. Mam niemiłe wrażenia do do zasięgu, czasu logowania do sieci, z kosmosu naliczanych opłat.

pozdrawiam

Sebastian
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    mam podłączony akumulator od telefonu daje on max 4,2 V nominalnie ma miec 3,7v. niestety ładuje go po za lokalizatorem, ponieważ SIM300D wyłacza się przy 5,5v jakim daje ładowarka dla aku. trzeba by nieco zmodyfikowac uklad zasilania i ruszy na pewno. w data shit masz napisane ze sim300D w piku pobiera 4A, ja mierzyłem i max mialem 2,7A na antenie 8cm ze złączem SMA, GPS mam FGPMMOSL3 jest najmniejszy z tej rodziny i oszczędny mniej niz 40mA przy fix'e
    sim średnio polyka 150mA wiec nie jest to oszczędne rozwiazanie. do tego nie ma programowego startu, trzeba to wymuszac sprzetowo, a tu potrzeba kolejne elementy. szczerze mowiac sim300 jako lokalizator osobisty to nie najlepszy pomysł, czas pracy bedzie niezadawalający. wymiary mojego urzadzenia to 42x42x9mm
    grocom
    Level 13  
    PiotrEtenM500 wrote:
    mam podłączony akumulator od telefonu daje on max 4,2 V nominalnie ma miec 3,7v. niestety ładuje go po za lokalizatorem, ponieważ SIM300D wyłacza się przy 5,5v jakim daje ładowarka dla aku. trzeba by nieco zmodyfikowac uklad zasilania i ruszy na pewno.

Ja wykorzystuje moduł ładowania SIM300D tak więc do ładowania wystarczy mi zasilacz o napięciu 5-5.5V i wydajności 0,8A.
    PiotrEtenM500 wrote:
    w data shit masz napisane ze sim300D w piku pobiera 4A, ja mierzyłem i max mialem 2,7A na antenie 8cm ze złączem SMA, GPS mam FGPMMOSL3 jest najmniejszy z tej rodziny i oszczędny mniej niz 40mA przy fix'e

Masz rację do do wymiarów ale mój GPS pobiera nawet mniej energii z podłączoną anteną, poza tym jest trochę czulszy. A jak podłączyłeś antenę - masz ją gdzieś na zewnątrz czy tuż obok odbiornika?
    No i jak się zachowuje w pomieszczeniu z dala od okna.

PiotrEtenM500 wrote:

sim średnio polyka 150mA wiec nie jest to oszczędne rozwiazanie. do tego nie ma programowego startu, trzeba to wymuszac sprzetowo, a tu potrzeba kolejne elementy. szczerze mowiac sim300 jako lokalizator osobisty to nie najlepszy pomysł, czas pracy bedzie niezadawalający. wymiary mojego urzadzenia to 42x42x9mm

Racja połyka tyle ale są to prądy chwilowe podczas nadawania i odbierania danych. jeżeli jest w stanie czuwania pobiera 2,5mA a niektóre źródła podają 1,5mA ( nie mierzyłem osobiście).
    Na razie nie używałem oszczędzania energii i na baterii LI-ion 750mA z wysyłaniem danych co 30sek.. wytrzymuje około 8 godz.

Napisz proszę jaki wykorzystujesz moduł GSM jestem jeszcze w fazie testów więc nie wykluczone że jeszcze zmienię moduł GSM i GPS.
    PiotrEtenM500
    Level 19  
    Quote:

Napisz proszę jaki wykorzystujesz moduł GSM jestem jeszcze w fazie testów więc nie wykluczone że jeszcze zmienię moduł GSM i GPS.

Mam sim300DZ, mam zastosowany w samochodach jak skladowa alarmu i lokalizator w jednym. Sterownik pieca CO. Systemu "Cyfrowy dom" - Alarm, CO, brama, rolety, oswietlenie, gniazda sieciowe, system nawadniania ogrodu. Probuje zrobic lokalizator osobisty maleńki akumulatorowy ale mam obiekcje czy SIM300D nadaje sie do tego, ma zaduzy apetyt na prąd, nawet stosujac pewne sztuczki programowe. Obecnie są mniejsze moduły GSM, ale narazie nikt ich nie ściaga do Polski, zresztą przeanalizuj czy oplaci sie budowac własny lokalizator skoro na Allibaba.com mozesz kupic gotowca za mniejsze pieniądze niz częsci potrzebne do budowy. Jedyny argument to mozliwosc tworzenia własnych funkcji , ale taka opcja niesie za sobą spore koszty co moze byc nie doprzyjęcia dla rynku, poza tym to forum DIY, a nie rozmów o komercji wiec jak masz chec prowadzenia dialogu o rynkowych aspektach polecam priv