Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

licznik 0-9

coolbizon 24 Maj 2004 16:40 15720 30
  • #1 24 Maj 2004 16:40
    coolbizon
    Poziom 15  

    Siema. Muszę zrobić na układy cyfrowe jakiś licznik żeby liczył do 9 i się kasował sam i od nowa żeby liczył do 9 i tak cały czas... Nie umiem tego znaleźć nigdzie - a wyświetlacz na którym to będzie wyświetlone to taki normalny nie wiem jak to się nazywa ale nie kwarcowy :)

  • #2 24 Maj 2004 16:48
    lipek86
    Poziom 20  

    Jak chcesz się sam nauczyć projektowąc to może powinieneś zajrzeć do jakiejś książeczki, np "Układy Cyfrowe" pana Wojciecha Głockiego;-)

  • #3 24 Maj 2004 16:53
    coolbizon
    Poziom 15  

    prosze o pomoc tak jak w temacie :)

  • #4 24 Maj 2004 16:55
    ksiks
    Poziom 18  

    prosty licznik na kostce TTL 7490 jest to licznik dziesiętny a dekoder do tego 7447 jesli ma sterować wyświetlaczem LEDowym lub 7442 jeśli wyświetlacz będzie lampowy. Pozdrawiam

  • #5 24 Maj 2004 17:03
    Czesiek
    Poziom 28  

    Można zastosować 4026 i wskaźźnik LED 7 segm. + jakiś wolnozmienny generator sterujący i cyferki już migają. Nie trzeba nawet rezystorów ograniczających prąd segmentów!

  • #6 24 Maj 2004 18:59
    coolbizon
    Poziom 15  

    to jakis moze schemacik?

  • #7 25 Maj 2004 22:42
    piórko
    Poziom 30  

    Najprościej TTL np. SN 7490 ale połączony tak żeby liczył do 9. Normalnie liczy do 10.

  • #8 26 Maj 2004 10:15
    mateo19851
    Poziom 16  

    A oto i schemat na układzie 7490 . Jest to licznik asynchroniczny modulo 10. Liczy od 0 - 9

    Załącznik usunąłem. Był pusty.
    ankuch.

  • #9 26 Maj 2004 11:56
    coolbizon
    Poziom 15  

    Spoko, dzięki za ten schemacik... Ale teraz to gdzie podpiąć ten wyświetlacz?

  • #10 26 Maj 2004 13:45
    Panda02
    Poziom 32  

    Wyświetlacz razem z dekoderem BCD/7SEGM np SN7447 dołączasz odpowiednio do QA,QB,QC i QD 7490

  • #11 26 Maj 2004 13:48
    adi-niunio
    Poziom 22  

    Tylko żadne 12V na zasilaniu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to jest układ ttl i potrzebuje stabilizowanego napięcia 5V !!!!!!!!!


    ściągnij z elenoty dokumentacje dekodera 7447 jest to dekoder Bcd na 7-segmentowyt wyświetlacz ze wspólną anodą
    między dekodery a wyświetlacz oporniki 100 omów na każdy segment


    pozdrowienia

    a najwyżej pisz na gg, jak czegoś nie rozumiesz

  • #13 29 Maj 2004 12:59
    coolbizon
    Poziom 15  

    qrczak nigdzi enie moge dostac uklady ani 7490, ani 7447, czy mozna je zastapic bo nie wiem czy je zdobede...

  • #14 29 Maj 2004 13:08
    Tremolo
    Poziom 43  

    7447 mam kilka w domku co do reszty bardzo ciekawy bedzie dekoder BCD/1 z 10 na cięzkich do zdobycia 74141 - można nim wysterowywać lampki NIXIE .
    można je zastapić odpowiednimi układami w serii CMOS, mozna to zrobić na procesorze, a nawet bardziej archaicznie - mechaniczny przełącznik kołowy, sterowany silnikiem.

    Wejdź na elenote link dostaniesz na głównej stronie www.elektroda.pl wpisz szukając DECADE counter

    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/search.p...yscy--&ile=50&start=0&szukaj.x=36&szukaj.y=11

    do drugiego układu:

    74HC/HCT4511, szukaj decodera z bcd na 7-segment

    zawsze można gdzies się wybrać po te układy, ewentualnie zamówić przez internet.

  • #15 29 Maj 2004 20:13
    mateo19851
    Poziom 16  

    Układ 7490 bardzo łatwo zastąpić choćby odpowiednio zmodyfikowanymi aplikacjami układów 7492, 7493 lub 74192 lub 74193 (poprawcie mnie jak sie pomyliłem)

    Pozdrawiam

  • #16 29 Maj 2004 21:26
    adi-niunio
    Poziom 22  

    tylko że 7492 nie liczy w kodzie bcd więc nie zdziw się gdy wtedy po wyświetleniu 5 będą inne stany wyświetlane, choć licznik będzie pracował prawidłowo.

  • #17 29 Maj 2004 21:33
    mateo19851
    Poziom 16  

    Więc właśnie wtedy jeśli chcesz miec lux licznik liczący w BCD to musisz zastosować reset przy kombinacji 1010 (bin) . Robi sie to na brambach nand lub and w zależności od stanu aktywnego na wejściu CLR (lub reset)

  • #18 29 Maj 2004 21:49
    adi-niunio
    Poziom 22  

    mateo19851 napisał:
    Więc właśnie wtedy jeśli chcesz miec lux licznik liczący w BCD to musisz zastosować reset przy kombinacji 1010 (bin) . Robi się to na brambach nand lub and w zależności od stanu aktywnego na wejściu CLR (lub reset)


    czuje że nawiązujesz do mojej poprzedniej wypowiedzi. Więc to co piszesz nie ma nic wspólneg o z moim postem. No może troche w tym winy mojej bo bardziej właściwe byłoby określenie nkd a nie bcd.

    Oczywiście że aby mieć licznik 0-9 to trzeba tamte zerować gdy się pojawi 10 (binarnie 1010).

    Zobacz sobie w katalogu 7492 i jakie kolejne stany się pojawiają gdy Qa podepniemy pod WejB.

    Bo pan Sasal pisze że 7492 to licznik modulo 12 a kolejne stany które się będą pojawiały w takiej konfiguracji to dziesiętnie 0,1,2,3,4,5,8,9,10,11,12,13

    pozdrowienia

  • #19 29 Maj 2004 23:29
    Panda02
    Poziom 32  

    To może jak są trudności z TTL-ami to zrobić to na CMOS-ach. Licznik na 4518, a dekoder wyświetlacza na 4511. Te układy będą dostępne bez problemu. Wyświetlacz powinien być ze wspólną katodą. Proponuję lekturę książki Gajewskiego i Turczyńskiego "Cyfrowe układy scalone CMOS"
    I jeszcze jedno przy zastosowaniu układów CMOS napiecie zasilania może być od 4 do 15V.

  • #20 30 Maj 2004 02:46
    Tremolo
    Poziom 43  

    7447 można zastąpić matrycą diodowa. Jak pokazuje Dieter Nuhrman z książki Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz. Gorzej z pierwszym licznikiem.

  • #21 05 Cze 2004 02:05
    blackrage
    Poziom 14  

    Witam

    Tak jak jeden z przedmówców Ci zaproponował kostki CMOS seri 4xxx - takze i ja będę Ci je polecał, jak dla mnie najlepsze, najtansze i wybór firm nieporównywalny.
    Jakby jakies wątpliwości to zapraszam na gg 1721999.

  • #22 25 Lut 2005 09:34
    Usunięty
  • #23 26 Lut 2005 00:43
    Tremolo
    Poziom 43  

    Opiszę Ci to - Łączysz 4 przerzutniki JK tak aby działały jak licznik. (zobaczysz np. w zeszycie albo książce) Nadajesz sygnał taktujacy na wejście taktujące. Wyjścia poszczególnych przerzutników (odpowiadających za 1,2,4,8) łączysz z bramkami nand tak aby podczas pojawienia się sekwencji 0,1,0,1 czyli 2+8=10 wyzerowaly wszystkie przerzutniki

    licznik 0-9

    reszte masz tutaj: http://pmfox75.webpark.pl/elektro/p11.htm

  • #24 26 Lut 2005 11:27
    marcinj12
    Poziom 40  

    Jak ktoś potrzebuje najprostszy licznik do 9 z wyświetlaniem na wyświetlaczu LED to niech poszuka dokumentacji układu 40110 - w jednym układzie są dwa wejścia zliczające (w górę i w dół), wyjścia przeniesienia umożliwiające połączenie kaskadowe kilku takich układów, i - co najlepsze - wbudowany dekoder na kod wyświetlacza z zatrzaskami. Można na nim zrobić całkiem fajne i proste układy.

  • #25 30 Paź 2005 00:51
    #Tomek#
    Poziom 17  

    Wiec ma ktoś tu dokładny schemat takiego licznika?? najlepiej na cemosach:) i żeby był w miare dookładny, zeby dojsc w miare szybko do tego:)

  • #26 14 Lis 2006 11:14
    Sebastian.R
    Poziom 20  

    ja zrobiłem licznik na 10 cyfr na układzie 40110 . Chodzi nieźle. Ale się walłem w jednym.... kupiłem wyświetlacze o wspólnej anodzie a układ potrzebował o wspólnej katodzie... i musiałem dać tranzystory i oporniki. Na Baze 47K a na Colektor 680Ω-1K ,tranzystory pnp. Aha! Do tych wyświetlaczy (do tej ilości) potrzeba niezłego zasilacza :) . Ja dałem od halogenów + mostek + LM7809. Nieco się grzeje więc radiator potrzebny.

  • #28 16 Lis 2006 00:06
    Sebastian.R
    Poziom 20  

    A! Jeszcze ważna rzecz. Pamiętajcie by dawać na wejścia opornik ok. 1KΩ do zasilania i kondensator do masy (jakieś 10nF) inaczej układ może się strupić. Ja tak mam z jednym z dziesięciu 40110. Zamiast "dwójki" pokazjue odwróconą "6" . Teraz muszę to poprawić. Tak to zlicza pierwszorzędnie.
    P.S.
    Jest już w porządku, dobrze wyświetla , co widać. Niebawem dam pełny schemat.
    P.S.
    Zasilacz może być 8.5V (11V w jałowym) byleby dawał ok 500mA bo jak podłączyłem 350mA to źle liczył , głupiał itp.

    Post był raportowany. [hefid]

  • #29 18 Lut 2007 20:35
    asfalt000
    Poziom 10  

    Podłączyłem układ 40110 i działa, ale nie umiem zrobić układu, który będzie nim sterował. Co mam podać na nóżki 7 i 9 ???
    Proszę o pomoc, jakiś konkretny schemacik...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME