bardozpl wrote: ... poprowadzicie mnie jak mam posprawdzac mase czym jakie urządzenia ...
Do sprawdzania wszelkich połączeń (przejść, zwarć, przelotów i rozwarć) służy miernik pod tytułem Omomierz.
W każdym mierniku cyfrowym (za 5zł./sztuka do 40zł./sztuka) taki omomierz JEST.
Quote: jak to robić
Wykręć antenę z jej podstawy oraz wtyk antenowy z radia Alan 100 i zmierz omomierzem, tak :
zwarcie w kablu koncentrycznym - podłącz jeden z przewodów miernika do oplotu (nakrętki) wtyku antenowego a drugi do jego bolca. Włącz miernik i ustaw na omomierz np. 200om (200Ω).
Jeżeli na mierniku nic się nie zmieni to znaczy, że zwarcia NIE ma. [prawidłowo]
przejście żyły środkowej w kablu koncentrycznym - podłącz jeden z przewodów miernika do środkowego bolca wtyku antenowego ( UC-1 tego od radia) a drugi do środka główki anteny, z której wykręciłeś antenę. Włącz miernik i ustaw na omomierz np. 200om (200Ω).
Jeżeli na mierniku pokażą się cyferki poniżej 005Ω to znaczy, że jest zwarcie czyli przejście sygnału w żyle środkowej. [prawidłowo]
przejście masy na kablu - postępuj identycznie jak wyżej , tylko jeden kabel miernika do oplotu (nakrętki UC-1) a drugi do karoserii lub -minusa zasilania np. przy radiu.
Jeżeli na mierniku pokażą się cyferki poniżej 005Ω to znaczy, że jest zwarcie czyli przejście masy na kablu. [prawidłowo]
Pozdrawiam.