Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obraz na monitorze rusza się.

TOLKIEN1 11 Jul 2009 20:03 3763 4
    TOLKIEN1
    Level 10  
    Witam!
    Mam kartę Palit 9600GT (wersja referencyjna), jej temperatury, jak na obudowę no name są świetne (40 idle, i 65 w stresie).

Problem jest taki, że w grach 3D, gdy temperatura kart będzie wyższa niż 55st. C ekran na monitorze zaczyna się ruszać. Każda linia poziomo ułożonych pikseli rusza się na przemian, jedna linia w prawo o 2-3 piks., druga linia wyżej o 2-3 piks. w lewo. ,,Zjawisko" obejmuje cały ekran, niezależnie od gry, sterowników (sprawdzałem już kilka wersji), używałem Driver Cleaner'a, sprzęt nie podkręcony.

Używam przejściówki D-Sub->DVI, bo mam model LCD z 2005r (dokładnie Hyundai L72S). Początkowo myślałem, że to szumy przez jej zastosowanie, ale drgania obrazu byłyby cały czas, a są tylko gdy GPU się nagrzeje.

Sprzęt jest oparty na Gigabyte 965P-DS3 rev.3.3 z biosem F14, płyta posiada PCI-E 1.0 a grafika 2.0, czy to mogą być jakieś ograniczenia z jej strony?

Zasilacz odrzucam. E2160+GA965P-DS3+2Gb Corsair+500Gb Samsung F1+ 9600Gt = nie bierze dużo Watów. Zasilacz SeaSonic S12 650W ;)

I teraz najprawdopodobniejszy scenariusz, że karta wymaga dogrzania na maszynie BGA.

Karta nie ma gwarancji. Proszę by ktoś napisał co jest przyczyną ruchów obrazu :)

Pozdrawiam!
    Pytong
    Level 32  
    Cieżko byłoby stwierdzić jednoznaczną przyczyne do momentu sprawdzenia grafiki na innym komputerze.
    pipinet

Level 18  
    1 Daj fotke na któej pokazany jest ten problem.
    2. sprawdź karte na innym komputerze
    TOLKIEN1
    Level 10  
    Zdjęcia nie mogę zrobić bo aparat nie uchwyca tego :( Wierzcie mi, że takie ruchy są w grach. Nie zawracałbym Wam i sobie gitary, i to w wakacje ;)

Kartę będę miał okazję sprawdzić na innym komputerze jutro. Napiszę co z tego wyszło.
    TOLKIEN1
    Level 10  
    Oł jea :D Udało się, obraz jest taki jak powinien być ;) Przyczyna banalna- wysłużony/wadliwy kabel D-sub=D-sub. Wymieniłem go na nowy za 30zł., z różnymi filtrami ;)

Do zamknięcia.