logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [INT]Sygnalizacja zbyt długo otwartych drzwi w manipulatorze

Krzysiek_Gd 12 Lip 2009 12:35 8468 18
  • #1 6768787
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Czy ktoś z was ma rozwiązanie jak aktywować sygnalizację zbyt długo otwartych drzwi w manipulatorze INTEGRA 64 ? z moich poszukiwań wynika że jest to możliwe tylko w ekspanderach kontroli dostępu. może jest jeszcze inna metoda ( bez użycia dodatkowego sygnalizatora )?
  • #2 6769641
    pepe33
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jest taka opcja max.czas nar. tu sobie ustaw jaki ma byc czas ,ale jak to jest sygnalizowane nie wiem
  • #3 6769896
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Opcja o której piszesz jest po przekroczeniu danego czasu sygnalizowana jako awaria czujki ....
  • #4 6769927
    pepe33
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    No to sobie wyjscie do tego przypisz i coś podłącz.
    Innej opcji chyba nie wymyślisz
  • #5 6770883
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Jak chcesz aby wywoływało to np. alarm na manipulatorze to można zrobić to tak.
    Jedno z wejść jako 57. Techniczna - kontrola drzwi
    Jedno z wyjść np Out 64 jako 34. Awaria wejścia sterowane tym wejściem

Następnie jedno z wejść jako np. 88. 24h włamaniowa --TYP LINI wg wyjścia OUT 64

I dalej już chyba wiesz """do wyboru do koloru""

Pozdrawiam
  • #6 6770924
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Rozwiązanie to ma przypominać użytkownikom o konieczności domykania drzwi, widać że na tą funkcjonalność Integry będzie trzeba jeszcze trochę poczekać ...
  • #7 6771019
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Krzysiek_Gd napisał:
    Rozwiązanie to ma przypominać użytkownikom

Witam
    To napisz w jaki sposób ma to przypominać głosowo ? akustycznie ?
    tekstowo ?,SMS ?, komunikatem telef ? itp

Pozdrawiam
  • #8 6771818
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Tak jak w temacie - sygnalizacja akustyczna zbyt długo otwartych drzwi - rozwiązanie bardzo często spotykane przy wszelkiego rodzaju "kontrolach dostępu"...
  • #9 6798839
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam!

Ja widzę to tak. / zakładam manipulator w pobliżu/

1. Wyjście xy - Wskaźnik zbyt długo otwartych drzwi (pulsujący)
    2. Wejście xyz - wejście wg wyjścia (wirtualne)
    3. Gong w manipulatorze sygnalizujący naruszenie wejścia xyz.

Nie wiem tylko czy gong będzie powtarzany przez wyjscie pulsujące. Tak to jest w integrze, że logika bierze stan aktywności wyjścia/wejścia, a nie poziom "elektryczny" wynikający z ustawionej przez nas polaryzacji wyjść.

Przpomnę jescze o: sumie, iloczynie, timerach, na których w integrze można zrobić funkjonalne sterowania, powiadamiania, zraszania i czego jeszcze inwestor zapragnie...
  • #10 6802216
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Witam, niestety nie jest tak prosto jak piszesz - ten typ wyjścia potrzebuje ekspandera kontroli dostępu, a to już inwestycja w kolejne urządzenie. timerami też niezbyt wiele tu zdziałasz bo niemożna ich wyzwolić (np przez naruszenie kontaktronu w drzwiach).
  • Pomocny post
    #11 6804566
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Wydzielona strefa
    kontaktron w drzwiach jako:
    1. linia uzb/ rozb ( NC)
    2. linia wejścia/ wyjścia z czasem na wyjście 0 ( a może tylko linia wejściowa)
    3.linia kasowania alarmu ( NO)
    Z chila otwarcia drzwi strefa uzbroi się i ruszy czas na wejście a z chwilą
    zamknięcia system znowu się rozbroi, jak nie zdązy to oczywiście alarm. zamknięcie drzwi po alarme i skasuje alarm ( więc nic nie bedzie migało.
    Nie testowałem tego......

A może mały bzyczek ( 3 złote) pod klawiaturą lub w drzwiach i POC Dantoma ( 15zł)

Pozdrawiam
  • #12 6807934
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Dziękuję za podpowiedzi, Rozwiązanie z POC jest chyba najlepszym pomysłem (szkoda tylko że Integra sama w sobie nie potrafi takich sztuczek) swoją drogą zastanawiam sie nad założeniem tematu z niedociągnięciami central INTEGRA, gdyby tak je zebrać wszystkie razem i wysłać do producenta ... może w kolejnych wersjach oprogramowania zostaną zawarte poprawki. Z tego co mi wiadomo Satel jest otwarty na tego typu sugestie. Co wy na to ?
  • #13 6818524
    domanm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, do tej pory przeważnie jedynie korzystałem z wiedzy zawartej na tym forum.

Jeżeli długie otwarcie drzwi ma być syganalizowane w manipulatorze to powyższy problem można rozwiązać w następujący sposób:
    1. kontrakton w drzwiach jako wejście typu 1 - NC
    2. utworzyć dodatkowe wirtualne wyjście typu "24 -Przełącznik MONO", a w nim:
    - ustawić dopuszczalny czas otwarcia drzwi
    - zmienić polaryzacje "+" na nieaktywną
    - wejście z punku 1 wskazać jako wejście sterujące wyjściem (pozostałe wejścia odznaczyć)
    - odznaczyć wszystkie tajmery tak aby nie zakłócały pracy wyjścia
    3. utworzyć dodatkowe wirtualne wyjście typu "8 - Według wyjścia". Wejscie to ustawic tak aby jego naruszenie było sygnalizowane gongiem w manipulatorze.
  • Pomocny post
    #14 6956431
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam, po urlopie!

Ja zrobiłem to w wolnej chwili na CA-64, niestety nie mam Integry do zabawy :cry:.

1. Kontaktron w drzwiach jako zwykła linia alarmowa.
    2. w opcjach linii jest taki fajny parametr jak: Maksymalny Czas Naruszenia - ustawiamy tam czas jaki nas interesuje.
    3. Dowolne wyjście ustawiamy jako wskaźnik awarii, i zaznaczamy nr interesującej nas linii (można ustawić jako pulsacyjne).
    4. Dla CA-64: Bierzemy przekaźnik i z wyjścia (pkt.3) pobudzamy inne wejście. Dla Integry: Bierzemy wejście wg wyjścia.
    5. Dla wejścia z pkt. 4 ustawiamy gong i opisujemy je np: "Zamknij Drzwi"

W CA-64 wygląda to tak, że po upływie nastawionego czasu w manipulatorze pojawia się gong i napis: Zamknij Drzwi. Niestety CA-64 nie reaguje na pulsujące pobudzenie nawet jak czułość ustawi się na 20ms. Efektem tego jest pojedynczy gong.
    Nie wiem jak to będzie wyglądać w Integrze, może gong będzie się powtarzał.
  • #15 6956743
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki, wpisałem na szybko tą konfigurację do Integry i działa bez zarzutu, wyjście z pkt. 3 ustawione jako pulsujące zapętla gong i wszystko działa tak jak powinno. Temat zamknięty.
  • #16 16309811
    Bartolemi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

= INT 64 dom + 64PP w garażu =

Wszystko się zgadza gdy interesuje nas czas poniżej 255sek :( niestety z tego co widzę Integra niema opcji wydłużenia czasu bądź zmiany z sekund na minuty w tym przypadku.
    Ja obecnie zastanawiam się nad powiadomieniem o naruszeniu w formie awarii lub innej po czasie dłuższym niż 2godz.
    Mianowicie sprawa dotyczy bram garażowych, dzieciaki zostawiają mi otwarte bramy pod koniec dnia.

ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów już się z tym tematem siłował?
  • #17 16395645
    baxxterhp
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    W Integrze spróbuj zrobić coś takiego

[INT]Sygnalizacja zbyt długo otwartych drzwi w manipulatorze
  • #18 16448610
    wiking121
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam,
    spróbowałem metody baxxterhp i jest chyba najlepsza. Poprzednie zostawiały na manipulatorze migającą pomarańczową diodę usterki.
    Szukam jeszcze rozwiązania w którym sygnalizacja będzie się powtarzać cyklicznie co zadany okres czasu.
    Chcę to zastosować do bramy garażowej, która może być otwarta przed długi czas ale w końcu należy ją zamknąć. Chcę zaprogramować przypominanie co 0,5h za pomocą pojedynczego gongu manipulatora. Jeśli ustawię takie przypomnienie to piknięcia co 0,5h nikogo nie przyprawią o rozstrój nerwowy a pójść spać też się nie da.

Przysiadłem do tematu i wymyśliłem rozwiązanie które wygląda na to działa w 100%.
    Pochwalę się tutaj, że o wyjściach i wejściach wirtualnych, pętlach i wyjściach warunkowych w centrali Inregra przeczytałem dzisiaj pierwszy raz w życiu...
    1. Kontrakton w garażu działa jako zwyczajna czujka (5 ZWYKŁA) przy czym jej otwarcie daje ciągły sygnał naruszenia.
    2. Jego zadziałanie wyzwala wyjście 17 GOTOWY z brakiem polaryzacji - daje to ciągły monitoring czy wejście jest naruszone. Zamknięcie drzwi zamyka później działanie pętli.
    3. Założone wirtualne wejście według wyjścia bez reakcji alarmowej i wyzwalane z wyjścia z pkt 6.
    4. Kolejne wyjście to przełącznik 24 MONO ustawiony np na 30 minut ale jest aktywowany z wejścia kontraktonu i wejścia z pkt 3
    5. Kolejne wyjście to 83 KONIEC SYGNALIZACJI WYJŚĆ z czasem 5s aktywowane z wyjścia z pkt. 4
    6. I ostatnie wyjście 46 ILOCZYN LOGICZNY wyjść z pkt. 2 i 5 sterujace wejsciem z pkt. 3 i zamykające pętlę.
    7. W opcjach manipulatora zaznaczyłem gong z wejścia z pkt. 3.

Manipulator daje co 0,5h krótki gong. Zamknięcie bramy powoduje przerwanie działania całej pętli.

Pozdrawiam
  • #19 16721540
    comin
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Metoda baxxterhp jest super ale nie robi pętli, Twoja natomiast działa u mnie na integrze nawet bez pkt. 5 ale ma wadę, że sygnalizuje gongiem zaraz po otwarciu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości aktywacji sygnalizacji zbyt długo otwartych drzwi w manipulatorze systemu alarmowego INTEGRA 64 bez użycia dodatkowych sygnalizatorów. Uczestnicy wskazują, że standardowo funkcja ta jest dostępna w ekspanderach kontroli dostępu, a w samej Integrze wymaga zastosowania kombinacji linii alarmowych, wyjść i wejść wirtualnych oraz timerów. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie parametru "maksymalny czas naruszenia" na linii kontaktronu, przypisanie wyjścia jako wskaźnika awarii (pulsującego), a następnie powiązanie go z wejściem sterowanym wyjściem, co umożliwia wywołanie gongu w manipulatorze. Metody te pozwalają na sygnalizację akustyczną i tekstową przypominającą o konieczności zamknięcia drzwi. Wskazano również ograniczenia systemu, takie jak brak możliwości wydłużenia czasu sygnalizacji powyżej 255 sekund czy konieczność stosowania dodatkowych urządzeń (np. bzyczka POC Dantoma) dla prostszej sygnalizacji. Użytkownicy dzielą się praktycznymi konfiguracjami, które działają w Integrze, w tym rozwiązaniem umożliwiającym cykliczne przypominanie co określony czas (np. co 0,5 godziny) za pomocą pojedynczego gongu. Podkreślono, że system INTEGRA wymaga kreatywnego wykorzystania funkcji wirtualnych wyjść i wejść oraz timerów, aby osiągnąć pożądaną funkcjonalność sygnalizacji zbyt długo otwartych drzwi bez dodatkowych modułów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA