Czy ktoś z was ma rozwiązanie jak aktywować sygnalizację zbyt długo otwartych drzwi w manipulatorze INTEGRA 64 ? z moich poszukiwań wynika że jest to możliwe tylko w ekspanderach kontroli dostępu. może jest jeszcze inna metoda ( bez użycia dodatkowego sygnalizatora )?
Witam.
Jak chcesz aby wywoływało to np. alarm na manipulatorze to można zrobić to tak.
Jedno z wejść jako 57. Techniczna - kontrola drzwi
Jedno z wyjść np Out 64 jako 34. Awaria wejścia sterowane tym wejściem
Następnie jedno z wejść jako np. 88. 24h włamaniowa --TYP LINI wg wyjścia OUT 64
Rozwiązanie to ma przypominać użytkownikom o konieczności domykania drzwi, widać że na tą funkcjonalność Integry będzie trzeba jeszcze trochę poczekać ...
Tak jak w temacie - sygnalizacja akustyczna zbyt długo otwartych drzwi - rozwiązanie bardzo często spotykane przy wszelkiego rodzaju "kontrolach dostępu"...
Ja widzę to tak. / zakładam manipulator w pobliżu/
1. Wyjście xy - Wskaźnik zbyt długo otwartych drzwi (pulsujący)
2. Wejście xyz - wejście wg wyjścia (wirtualne)
3. Gong w manipulatorze sygnalizujący naruszenie wejścia xyz.
Nie wiem tylko czy gong będzie powtarzany przez wyjscie pulsujące. Tak to jest w integrze, że logika bierze stan aktywności wyjścia/wejścia, a nie poziom "elektryczny" wynikający z ustawionej przez nas polaryzacji wyjść.
Przpomnę jescze o: sumie, iloczynie, timerach, na których w integrze można zrobić funkjonalne sterowania, powiadamiania, zraszania i czego jeszcze inwestor zapragnie...
Witam, niestety nie jest tak prosto jak piszesz - ten typ wyjścia potrzebuje ekspandera kontroli dostępu, a to już inwestycja w kolejne urządzenie. timerami też niezbyt wiele tu zdziałasz bo niemożna ich wyzwolić (np przez naruszenie kontaktronu w drzwiach).
Wydzielona strefa
kontaktron w drzwiach jako:
1. linia uzb/ rozb ( NC)
2. linia wejścia/ wyjścia z czasem na wyjście 0 ( a może tylko linia wejściowa)
3.linia kasowania alarmu ( NO)
Z chila otwarcia drzwi strefa uzbroi się i ruszy czas na wejście a z chwilą
zamknięcia system znowu się rozbroi, jak nie zdązy to oczywiście alarm. zamknięcie drzwi po alarme i skasuje alarm ( więc nic nie bedzie migało.
Nie testowałem tego......
A może mały bzyczek ( 3 złote) pod klawiaturą lub w drzwiach i POC Dantoma ( 15zł)
Dziękuję za podpowiedzi, Rozwiązanie z POC jest chyba najlepszym pomysłem (szkoda tylko że Integra sama w sobie nie potrafi takich sztuczek) swoją drogą zastanawiam sie nad założeniem tematu z niedociągnięciami central INTEGRA, gdyby tak je zebrać wszystkie razem i wysłać do producenta ... może w kolejnych wersjach oprogramowania zostaną zawarte poprawki. Z tego co mi wiadomo Satel jest otwarty na tego typu sugestie. Co wy na to ?
Witam wszystkich, do tej pory przeważnie jedynie korzystałem z wiedzy zawartej na tym forum.
Jeżeli długie otwarcie drzwi ma być syganalizowane w manipulatorze to powyższy problem można rozwiązać w następujący sposób:
1. kontrakton w drzwiach jako wejście typu 1 - NC
2. utworzyć dodatkowe wirtualne wyjście typu "24 -Przełącznik MONO", a w nim:
- ustawić dopuszczalny czas otwarcia drzwi
- zmienić polaryzacje "+" na nieaktywną
- wejście z punku 1 wskazać jako wejście sterujące wyjściem (pozostałe wejścia odznaczyć)
- odznaczyć wszystkie tajmery tak aby nie zakłócały pracy wyjścia
3. utworzyć dodatkowe wirtualne wyjście typu "8 - Według wyjścia". Wejscie to ustawic tak aby jego naruszenie było sygnalizowane gongiem w manipulatorze.
Ja zrobiłem to w wolnej chwili na CA-64, niestety nie mam Integry do zabawy .
1. Kontaktron w drzwiach jako zwykła linia alarmowa.
2. w opcjach linii jest taki fajny parametr jak: Maksymalny Czas Naruszenia - ustawiamy tam czas jaki nas interesuje.
3. Dowolne wyjście ustawiamy jako wskaźnik awarii, i zaznaczamy nr interesującej nas linii (można ustawić jako pulsacyjne).
4. Dla CA-64: Bierzemy przekaźnik i z wyjścia (pkt.3) pobudzamy inne wejście. Dla Integry: Bierzemy wejście wg wyjścia.
5. Dla wejścia z pkt. 4 ustawiamy gong i opisujemy je np: "Zamknij Drzwi"
W CA-64 wygląda to tak, że po upływie nastawionego czasu w manipulatorze pojawia się gong i napis: Zamknij Drzwi. Niestety CA-64 nie reaguje na pulsujące pobudzenie nawet jak czułość ustawi się na 20ms. Efektem tego jest pojedynczy gong.
Nie wiem jak to będzie wyglądać w Integrze, może gong będzie się powtarzał.
Wielkie dzięki, wpisałem na szybko tą konfigurację do Integry i działa bez zarzutu, wyjście z pkt. 3 ustawione jako pulsujące zapętla gong i wszystko działa tak jak powinno. Temat zamknięty.
Wszystko się zgadza gdy interesuje nas czas poniżej 255sek niestety z tego co widzę Integra niema opcji wydłużenia czasu bądź zmiany z sekund na minuty w tym przypadku.
Ja obecnie zastanawiam się nad powiadomieniem o naruszeniu w formie awarii lub innej po czasie dłuższym niż 2godz.
Mianowicie sprawa dotyczy bram garażowych, dzieciaki zostawiają mi otwarte bramy pod koniec dnia.
ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów już się z tym tematem siłował?
Witam,
spróbowałem metody baxxterhp i jest chyba najlepsza. Poprzednie zostawiały na manipulatorze migającą pomarańczową diodę usterki.
Szukam jeszcze rozwiązania w którym sygnalizacja będzie się powtarzać cyklicznie co zadany okres czasu.
Chcę to zastosować do bramy garażowej, która może być otwarta przed długi czas ale w końcu należy ją zamknąć. Chcę zaprogramować przypominanie co 0,5h za pomocą pojedynczego gongu manipulatora. Jeśli ustawię takie przypomnienie to piknięcia co 0,5h nikogo nie przyprawią o rozstrój nerwowy a pójść spać też się nie da.
Przysiadłem do tematu i wymyśliłem rozwiązanie które wygląda na to działa w 100%.
Pochwalę się tutaj, że o wyjściach i wejściach wirtualnych, pętlach i wyjściach warunkowych w centrali Inregra przeczytałem dzisiaj pierwszy raz w życiu...
1. Kontrakton w garażu działa jako zwyczajna czujka (5 ZWYKŁA) przy czym jej otwarcie daje ciągły sygnał naruszenia.
2. Jego zadziałanie wyzwala wyjście 17 GOTOWY z brakiem polaryzacji - daje to ciągły monitoring czy wejście jest naruszone. Zamknięcie drzwi zamyka później działanie pętli.
3. Założone wirtualne wejście według wyjścia bez reakcji alarmowej i wyzwalane z wyjścia z pkt 6.
4. Kolejne wyjście to przełącznik 24 MONO ustawiony np na 30 minut ale jest aktywowany z wejścia kontraktonu i wejścia z pkt 3
5. Kolejne wyjście to 83 KONIEC SYGNALIZACJI WYJŚĆ z czasem 5s aktywowane z wyjścia z pkt. 4
6. I ostatnie wyjście 46 ILOCZYN LOGICZNY wyjść z pkt. 2 i 5 sterujace wejsciem z pkt. 3 i zamykające pętlę.
7. W opcjach manipulatora zaznaczyłem gong z wejścia z pkt. 3.
Manipulator daje co 0,5h krótki gong. Zamknięcie bramy powoduje przerwanie działania całej pętli.
Metoda baxxterhp jest super ale nie robi pętli, Twoja natomiast działa u mnie na integrze nawet bez pkt. 5 ale ma wadę, że sygnalizuje gongiem zaraz po otwarciu.