Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak dostępu do dysku ?

12 Lip 2009 15:15 1675 12
  • Poziom 13  
    Mam Windows 7 i pojawił się problem z dostępem do dysku. Na komputerze jest tylko jedno konto, po zalogowaniu mogę normalnie korzystać ze wszystkich programów, lecz gdy chcę coś zainstalować lub skopiować wyskakuje odmowa dostępu (czasem jakiś inny błąd). Gdy wchodzę do Mojego Komputera widnieje tam ikonka dysku C , ale nie mogę do niego się dostać (odmowa dostępu) we właściwościach pokazuje mi że dysk ma pojemność 0 . Odnoszę wrażenie jakbym był na koncie z ograniczeniami a nie jako administrator.
    Proszę o pomoc

    Przepraszam jeżeli powieliłem istniejący już temat.
  • Poziom 43  
    Pomijając inne przyczyny i możliwości - jesteś na koncie "z ograniczeniami". Prawa administratora w wypadku Visty/w7 są - przy domyślnych ustawieniach - pełne tylko dla konta wbudowanego.
    Pewnie bym zaczął od sprawdzenia jak to będzie na koncie wbudowanym z dostępem, ew. sprawdził z wyłączonym UAC.
    Dopiero gdyby i w tych wypadkach problem występował nadal zacząłbym się rozglądać za innymi przyczynami czy to z robactwem, czy może jakąś "niepewną co do źródła" wersję systemu związanymi.
  • Poziom 13  
    Niestety to nic nie pomogło, nadaj jest tak samo :(
  • Poziom 43  
    Czy naprawdę mam pisać "po żołniersku", bo subtelne aluzje typu tych z ostatniego zdania nie wystarczą, by zmusić Cię do podania kompletu informacji?
    Build, źródło systemu, sprzęt - włącznie z organizacją dysku i cała reszta informacji, z tymi oprogramowania chroniącego dotyczącymi to te najbardziej podstawowe braki.
  • Poziom 13  
    Wybacz, jakoś mi umknęło .
    Windows build 7100 , ściągnięty od Microsoftu. Antywirus AVG free (Ostatnio skanowany również Norton Internet Security 2010 Beta, tak więc opcja wirusów raczej nie) . Bios oznaczony numerem A08 . Dokładnych informacji o sprzęcie nie jestem w stanie podać bo nie pamiętam, a teraz już się nawet nie chce uruchomić. Komputer zasadniczo nie jest mój tylko brata , który próbował bawić się wierszem poleceń (diskpart) i ustawił za aktywną jakąś inną partycję i teraz przy próbie uruchomienia systemu pojawia się komunikat o poszukiwaniu BOOTMGR . Już nie mam zielonego pojęcia co zrobić, zostanie chyba tylko format. Myślałem o przywracaniu systemu pod Linuxem o ile taka opcja istnieje. Lub jakoś aktywować ponownie tamtą partycję tylko nie wiem już jak.
  • Poziom 43  
    Spróbuj dwie rzeczy - obie w tym samym trybie - uruchomienia z płyty instalacyjnej.
    Po wyborze języka jest możliwość uruchomienia opcji naprawy - i loadera (to może być mało) i użycia cmd - taki odpowiednik konsoli odzyskiwania z w2k/xp znanej - i z tego poziomu odkręcenie kwestii aktywnej partycji.

    Przepraszam, że tka trochę po łebkach piszę, ale nie mam w7 pod ręką, a dawno nie patrzyłem na te opcje rozruchowe (ratunkowe).
  • Poziom 13  
    Właśnie też o tym pomyślałem i już się system uruchamia (strasznie długo mu to idzie )
  • Poziom 43  
    To teraz tylko - z poziomu zarządzania dyskami czy diskparta - sprawdź jak to jest z tą aktywnością partycji i pewnie sam ustalisz przyczynę.
  • Poziom 13  
    Nadal coś jest nie tak, niby się uruchamia już mnie elegancko wita ale dalej ani rusz.
  • Poziom 43  
    Mam wątpliwość czy to jednak nie jakieś ścierwo się zalęgło.
    Pewnie bym rozważył próbę "upgrede'u" - tą samą wersją, by zobaczyć czy taka nakładka nie rozwiąże sprawy, bo - jeżeli to nie robactwo - to zostaje sprawa błędu w samym systemie. Za krótko z nim do czynienia miałem by diagnozować gdzie szukać ( usługi, poprawka, rejestr czy jakaś aplikacja dołożona, a "tak sobie" zgodna).


    PS.
    Upewnię się jeszcze UAC jest wyłączony?
  • Poziom 13  
    Tak był wyłączony. Oprogramowanie raczej nie bo już dawno tam nic się nie instalowało. Poprawki windowsa też nie bo na tym komputerze z którego piszę mam dokładnie tą samą wersję. Jeżeli się w najbliższym czasie nie uruchomi to właśnie chyba zrobię nakładkę systemu.

    A co do samego windowsa mam go od samego początku jak tylko go wydali , poza takimi drobnymi błędami które w wersji RC zostały naprawione i błędami w polskiej wersji nic nie napotkałem. Czuję że to jednak brat coś zmajstrował i sam nie wie kiedy i gdzie ....
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Ja też go używałem - testowałem - bez specjalnych kłopotów. Dużo lepiej mi z nim szło niż z Vistą, ale - jak dobrze wiesz - co sprzęt to inne objawy być mogą.

    Przywiąż brata do krzesła i niech zeznaje.
  • Poziom 13  
    Udało mi się uruchomić system, było trochę zabawy, ale już działa. Zostaje nadal problem dysku.
    Bez przywiązywania do krzesła powiedział że bawił się grupą domową , ale nie mam pewności czy to może mieć jakiś związek, choć fakt koło ikony dysku jest też ikonka że dysk jest "udostępniony w sieci"


    Eureka ! Ten typ (brat) :) usunął uprawnienia dla dysku C dla wszystkich dlatego nie było dostępu do niego :). Już wszystko jest ok,

    Dzięki za pomoc :)