Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wieża Pioneer ms-z7 gramofon

szynszyl505 12 Lip 2009 15:20 1319 13
  • #1 12 Lip 2009 15:20
    szynszyl505
    Poziom 11  

    Witam
    Nosze się ostatnio z nieco dziwnym pomysłem. Posiadam wieże firmy Pioneer model ms- z7. zajmuje mi ona dość sporo miejsca a korzystanie z niej ograniczam tylko i wyłącznie do używania gramofonu. zauważyłem że sekcja gramofonu bardzo ładnie się wyciąga i bardzo dobrze wygląda "sama" wymagało by to jednak troszkę zabudowy z czym nie powinno być większego problemu. Po zdjęciu owej sekcji pojawia się kostka do której trzeba doprowadzić +12V zasilania, masę i oczywiście 3 przewody sygnału wyjściowego kanał lewy, prawy, zero. Po podłączeniu "na krótko" zasilania z zasilacza płyta bardzo ładnie startuje wszystkie funkcje gramofonu działają, jednak po podaniu sygnału wyjściowego na wzmacniacz nie słychać prawie nic gra tylko jeden głośnik słychać potworne szumy a jako taki dźwięk słyszymy dopiero po podkręceniu wzmacniacza na maksa, nie jest to jednak efekt jakiego by się oczekiwało. Moje pytanie brzmi czy do tego co posiadam potrzebny jest jakiś filtr lub cokolwiek by to wszystko grało dobrze??? Proszę o jakąkolwiek pomoc. Dodam że jako wzmacniacz używam amplitunera Unitra TOSCA 303.

  • #2 12 Lip 2009 20:19
    398216
    Usunięty  
  • #3 12 Lip 2009 21:06
    szynszyl505
    Poziom 11  

    A jak ma wyglądać taki przewód ??? Bo z tego co oglądałem w internecie to bardzo ciężko będzie tego typu przewód wlutować w 5 pinowy DIN ???

  • #4 12 Lip 2009 22:58
    398216
    Usunięty  
  • #5 13 Lip 2009 19:50
    szynszyl505
    Poziom 11  

    Przewód z ekranem zamontowany szumy ustały wszystko jest nawet OK. Tylko cały czas nie gra mi prawy głośnik. wygląda to tak że jak przekieruje sygnał tylko na prawy głośnik jest zupełna cisza dopiero po podkręceniu wzmaka na maksa coś tam daje się usłyszeć. DIN wydaje mi się polutowałem dobrze, jaka może być tego przyczyna???

  • #6 13 Lip 2009 20:36
    owocowy89
    Poziom 20  

    Chodzi Ci o to, że jak podkręcisz gałkę głosu na maxa, to dopiero cośtam ledwo słychać? Wydaje Ci się, że dobrze polutowałeś DIN.. Według mnie, to wzmacniacz nie dostaje sygnału do tego prawego kanału. Upewnij się, czy na kablu na pewno obydwa kanały działają(może być przerwa w kablu czasem też). Podłącz sobie słuchawki do tego DINa i zobacz, czy obydwa kanały działają. Wtedy będziesz miał pewność że kabel jest ok.

  • #7 13 Lip 2009 21:06
    szynszyl505
    Poziom 11  

    Przewód przedzwoniłem miernikiem wszystko z nim jest OK.
    Jednak znalazłem dziwny objaw mojej Tosce bo na gnieździe gdzie podłączam ten gramofon ( wejście gramofonowe) występuje dziwne zwarcie tak jakby właśnie ten prawy kanał był zwarty z masa ??? To chyba nie zbyt "normalne" ?

  • #8 13 Lip 2009 21:36
    owocowy89
    Poziom 20  

    Czyli wychodzi na to, że sygnał się gdzieś we wzmacniaczu gubi. A jak podłączysz inne źródło, niż gramofon, to działają obydwa kanały? W środku się porozglądaj, czy sygnał dochodzi,gdzie ewentualnie ginie.. No wydaje mi się, że ginie gdzieś jak tak jest.. U mnie przyczyną był przerwany kabel, a efekt akurat taki sam. Szukaj a znajdziesz;)

  • #9 14 Lip 2009 14:10
    szynszyl505
    Poziom 11  

    A ma ktoś może schemat do tej wieży??? chyba całego neta przetrząsnąłem i nic..

  • #10 15 Lip 2009 19:01
    szynszyl505
    Poziom 11  

    chyba rozwiązałem problem. nie wiem czy tak właśnie powinno być ale jak puszczę muzykę z gramofonu a na Tosce wcisnę przycisk MONO to wtedy gra bardzo dobrze. Czyli chyba wszystko OK ?

  • #11 15 Lip 2009 19:28
    artis666
    Poziom 26  

    Nie, nie jest ok. Wtedy z tego 1 kanału co Ci działa, sygnał rozdziela się na 2 kanały wzmacniacza ( bo prawy zostaje zwarty z lewym). Jeśli dźwięk mono Ci wystarcza, ok, nie ma problemu. Ale jak już chcesz zwierać, to rozkręć Tosce, i zewrzyj styki kanału lewego i prawego ze sobą przy gnieździe, żeby wykluczyć kabel. Ale na moje oko, coś masz przekombinowane z tym kablem, lub uszkodziłeś wkładkę przy tych kombinacjach.

    Gramofon posiada przedwzmacniacz, czy tylko druciki biegnące do ramienia ?

  • #12 15 Lip 2009 23:26
    szynszyl505
    Poziom 11  

    gramofon raczej nic nie posiada jak opisywałem to jest "goły" gramofon wyjęty z tej wieży jest tam tylko maleńka płytka do której przylutowana jest kostka z tymi przewodami nic poza tym tam nie widze na tej płytce też nie ma żadnego elementu.
    To w takim razie jak powinien dokładnie wyglądać ten kabel może ktoś wrzucić konkretny rysunek albo link ??? bo czytałem troche o tym DINie ale tego jest tyle że ciężko się w tym połapać ...

  • #14 25 Lip 2009 19:04
    szynszyl505
    Poziom 11  

    czyli mnie jak rozumiem obowiązuje z tej tabelki wariant 2 od góry jak dobrze rozumiem ???

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo