Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thomson 29DX400S ETC210 - przestawione Us2 i Focus

MaG_ 12 Jul 2009 16:50 1791 10
    MaG_
    Level 19  
    Trafil do mnie z liniami powrotu i ledwie widocznym obrazem w tle.
    Pomyslalem kineskop. Sprawdzilem emisje i... 100%
    Ustawilem S2 i obraz OK, ale troche bez ostrosci. Ustawilem ostrosc i wszystko OK.
    Zastanawia mnie co moze byc powodem ze S2 i ostrosc sie przestawilo. Tak to wyglada jakby wszystkie napiecia z trafa troszke sie zmienily, ale nie wiem w ktora strone.
    Zasilanie 137V czyli zgodnie z serwisowka.
    Przelutowalem plyte (chociaz nie bylo zadnych zimnych lutow)
    Wymienilem elki w zasilaczu, bez zmian.
    Zadnych sladow wygrzania, pomiary CL031 OK. zadnych zimnych lutow.
    Moze ktos ma pomysl, co moglo byc powodem przestawienia sie tego.

Trafo Pulse (chyba wymieniane jeszcze na gwarancji), ale dawno.
    rafalrms
    Level 18  
    może ktoś po prostu pokręcił przed tobą
    amar2303
    Level 17  
    Witam. Sprawdź czy nie zamałe napięcie 180V na PK.
    bogred
    Moderator of TV
    Może jednak powodem było pewne osłabienie emisji katod kineskopu i TV wyszedł poza zakres działania pętli sprzężenia zwrotnego wzmacniaczy wizyjnych. Jeśli oczywiście nie jest winny sam zespół potencjometrów na trafie.
    Pozdrawiam
    MaG_
    Level 19  
    Napiecie na PK 177V
    Gdyby kineskop stracil emiske (sprawdzalem aktywatorem i emisja 100%) to nir przestawila by sie ostrosc.
    Krecenie raczej malo prwadopodobne bo bardzo niewiele trzeba bylo ruszyc scren.
    Mysle ze albo cos sie z trafem podzialo, albo jakis element w odchylaniu zmienil parametry tak ze zmienily sie troche napiecia wyjsciowe z trafa.
    Ale to tylko moje domysly.
    bogred
    Moderator of TV
    Poza trafem nie ma mozliwości, żeby któryś z elementów w odchylaniu spowodował taki odjazd UG2 i ostrosci, zwłaszcza przy zachowaniu nie zmienionej geometrii. A jeśli chodzi o emisję, to po kilku latach pracy mogła się zmniejszyć. To co pokazuje aktywator niekoniecznie musi być dokładne. Ja używam aktywatora ponad 20 lat i często jego wskazania były mało wiarygodne.

Dodano po 1 [minuty]:

A ostrość też może trochę odjechać. Ja praktycznie przy każdej naprawie koryguję UG2 i ostrość.
    MaG_
    Level 19  
    Czyli sprawe z powodzeniem mozna uznac za zamknieta i z czystym sumieniem oddac klientowi??
    bogred
    Moderator of TV
    Myślę, że tak. Dopiero teraz doczytałem, że trafo było kiedys wymieniane. Mogło byc i tak, że UG2 było ustawione niezbyt dokładnie, gdzieś na skraju zakresu działania sprzężenia zwrotnego i po jakimś czasie kineskop wyszedł poza zakres.
    MaG_
    Level 19  
    Tylko jesli by tak bylo jak piszesz to nie spowodowalo by to znacznego pogorszenia ostrosci.
    oze zmienil pojemnosc nieznacznie kondensator przy BU, ale to by spowodowalo zmiane geometri. Moze spowodowalo, ale tak niewielka ze nie wymago to zadnej korekcji.
    Mirek Z.
    Moderator
    Pomiar emisji aktywatorem jest dość dobry tylko w jednym - w porównaniu emisji dział. Na pewno nie w stwierdzeniu wielkości emisji. Np. emisja w (starszych) Nokiach przeraźliwie zamulonych - 100% czy nawet lepiej, po oczyszczeniu katod - rzędu 70-80%, za to obraz "żyleta".
    Mam na myśli Nokie przywożone dość dawno temu - monoplus, stereoplus itp.

Kolego - nie zapominaj, że to Thomson!
    pożeracz kartofli
    Level 26  
    Mirek Z. wrote:

Kolego - nie zapominaj, że to Thomson!

Ano właśnie nie ma co tu doprawiać teorii, ale te kineskopy głownie te płaskie znane są ze słabnącej w oczach ostrości na początku w rogach ekranu postępującej do środka, a póżniej emisji.
    Wprawne oko zaraz wykryje w czym problem i nie jest potrzebny do tego aktywator.