Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TopSwitch-II arkusz do obliczeń

krzkomar 13 Jul 2009 18:38 2579 8
    krzkomar
    Level 25  
    Witam

Ma ktoś może arkusz do obliczeń przetwornicy na TopSwitch-II ? Wspominają o tym w nocie AN-17, ale na stronie producenta (na którą prowadzą linki z googla) tego pliku już nie ma. Z kolei aplikacja do projektowania PIexpert obsługuje tylko nowsze wersje układu taktowane 66/132kHz (seria HX i GX).
    -RoMan-
    Level 42  
    Ale PIXls Designer 7 jeszcze powinien obsłużyć TopSwitch-II. Wchodzi w skład pakietu.
    krzkomar
    Level 25  
    Mam wersję 7.1 i nie ma serii TOPSwitch-II
    Są:
    DPA
    Hiper PLC
    LinkSwitch(CV,II,HF,LP,TN,XT,CV)
    PeakSwitch
    TinySwitch (II,III,PK)
    TOP-GX,HX
    -RoMan-
    Level 42  
    Niedawno zaktualizowałem do 7.1 i faktycznie nie ma :( Kiedyś Feryster miał poprzednie wersje na swojej stronie ale teraz nie mogę znaleźć...
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    to dla jakiego TopSwitch-II chcesz zrobić obliczenia (parametry na wyjściu)? Będzie mi łatwiej poszukać stosowne oprogramowanie - mam tego zbyt wiele, by szukać nie bardzo wiedząc czego.
    O ile pamiętam to arkusz kalkulacyjny opisany w AN-17 był zamieszczony chyba w PI Expert™ Version 2.5 - powinienem mieć gdzieś instalkę tego, ale tak "od ręki" nie mogę znaleźć.
    Płytkę CD z tym softem zostawiłem w mojej byłej Firmie - jak nic nie znajdziesz to daj znać, a przy najbliższej bytności tam zrobię jej Image.

Pozdrawiam

P.S. Przegląd typów masz TAM
    krzkomar
    Level 25  
    Dla TOP224, wyjście to:

-12V/3A główne,
    -2x15V/0.3A
    -15V/1A
    -15V dla transoptora od strony gorącej (0.03A ? )

Rdzeń ETD34/17/11

Znaleźć mi się nic nie udało, wszystko jak wspomniałem wcześniej odnosi się już niestety do nowszej wersji softu 7.1 w której tych scalaków brak.

Pozdrawiam
    -RoMan-
    Level 42  
    Ponieważ nie da się nic nowego w temacie już napisać - zamykam go. Jeśli ktoś posiada starszą wersję PI - proszę o kontakt z autorem wątku poprzez PW.
    Ze swojej strony sprawdzę w Ferysterze, czy gdzieś się nie zachowała starsza wersja.
    Quarz
    Level 43  
    krzkomar wrote:
    Dla TOP224, wyjście to:

-12V/3A główne,
    -2x15V/0.3A
    -15V/1A
    -15V dla transoptora od strony gorącej (0.03A ? )

Rdzeń ETD34/17/11

Znaleźć mi się nic nie udało, wszystko jak wspomniałem wcześniej odnosi się już niestety do nowszej wersji softu 7.1 w której tych scalaków brak.
    Uściślij te dane o polaryzację napięć wyjściowych, ponieważ od tego zależy projekt (kierunki nawijania) uzwojeń wtórnych.
    Jeszcze jest ważne; czy napięcia wyjściowe mają wspólny GND, czy też któreś jest izolowane.
    Poza tym, to jest to typowy projekt i da się coś poszukać (w licznych AN, lub DN) już zaprojektowanego przez inżynierów z PI.

Pozdrawiam
    krzkomar
    Level 25  
    GND są odseparowane
    +12V/3A to główne uzwojenie, z którego jest brana stabilizacja, reszta to pomocnicze i im masy "wiszą". Tak, wiem że kierunki uzwojeń są istotne. Nawet policzyłem go sobie na piechotę i wykonałem, ale nie działa jak należy (spore oscylacje na drenie którego DCR nie potrafi zgasić) i nie chcę tego tak zostawić. Problem w tym że płytkę już zrobiłem pod TOPSwitch-II (którego miałem w "szufladzie", a który jest tani i łatwo dostępny) nie sprawdzając na stronie producenta, że nie ma pod niego już żadnego wsparcia, Wycieli niemal wszystko dotyczące starszej rodziny scalaków.