Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy PC i komplikacje z instalacją sterowników k. graficznej

georgr88 13 Lip 2009 20:54 1551 13
  • #1 13 Lip 2009 20:54
    georgr88
    Poziom 9  

    kupiłem ostatnio nowy komputer - procek: Intel Dual Core E5300 2,6 GHz, płyta główna Gigabyte GA-EP43-DS3, Grafika Gigabyte 9600 GT 512 MB i mam straszne problemy z zainstalowaniem na nim sterowników grafiki. Tzn mój problem polega na ty ze raz te sterowniki wogóle ne chcą się instalować, a innym razem przy ich instalacji komp się wiesza... Zaznaczę jeszcze ze monitor jest starszy LG Flatron 17``. jak myślicie jaka może być tego przyczyna? kiedy już mi się udało zainstalować te sterowniki to komputer strasznie się zacina i wiesza... Proszę o radę

    0 13
  • #2 13 Lip 2009 21:08
    tronic1
    Spec od komputerów

    Podaj pełną konfigurację z danymi zasilacza włącznie.

    0
  • #3 13 Lip 2009 21:09
    Dj Haker
    Poziom 35  

    Witaj. Powiedz nam czy sterowniki, które instalowałeś były pobierane z internetu czy też dostarczone wraz z kartą graficzną ? Jakiej firmy jest karta graficzna ( Palit, Asus, Gainward, itp ) oraz podaj jakieś informacje o swoim systemie i zainstalowaną aktualizacją ( Service Pack )


    Edit moja konfiguracja jest identyczna - Pł. gł, oraz karta graficzna. Wrzucę potem moje sterowniki to je przetestujesz :)

    0
  • #4 14 Lip 2009 06:29
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Do tego zadałby się jeszcze ilość oraz paramatry pracy RAM-u i ustawienia BIOS-u (a może i - o ile jest - jego upgrade) w okolicach czegoś co zwie się memory remap.

    Poza tym gdybyś przybliżył czym objawia się konkretnie to, że

    Cytat:
    te sterowniki wogóle ne chcą się instalować

    0
  • #5 14 Lip 2009 19:18
    Kamiloboy
    Poziom 10  

    zainstaluj sterowniki podpisane cyfrowo, wersje oficjalną a nie beta, w certyfikatem whql, jesli dalej będą problemy , może to oznaczać ze masz uszkodzoną karte graficzną

    0
  • #6 14 Lip 2009 21:49
    georgr88
    Poziom 9  

    zasilacz to modecom 400 W, RAM DDR2 2x1GB Patriot 800MHz, system to Windows XP SP2. To że sterowniki nie chcą się instalować polega na tym że podczas ich instalacji wiesza się komputer i trzeba go resetować lub instalacja przebiega bardzo szybko (2-3 sekundy) pojawia się komunikat że należy uruchomić ponownie komputer a po restarcie wogóle tych sterowników nie ma. Dodam jeszcze że kiedy monitor był podłączony przez przejściówkę do wyjścia DVI to się nie zainstalowały stery a kiedy do D-SUB to się udało no ale komputer strasznie się zacina czasem podczas ładowania systemu a czasem np podczas uruchamiania gry

    0
  • #7 14 Lip 2009 23:09
    tronic1
    Spec od komputerów

    Pożycz mocniejszy zasilacz i sprawdź.

    0
  • #8 15 Lip 2009 11:55
    Takaszi
    Poziom 14  

    georgr88 napisał:
    RAM DDR2 2x1GB Patriot 800MHz,


    Miałem podobnie z tymi pamięciami na płycie innego producenta oki, Reszta bebechów jak u ciebie. Wymieniłem na kingstony i jest oki.

    0
  • #9 15 Lip 2009 15:01
    georgr88
    Poziom 9  

    Takaszi a jak się zorientowałeś że to była wina RAM-u? Ja podejrzewam grafikę raczej, bo po formacie i instalacji Windowsa wszystko chodziło normalnie do momentu kiedy zacząłem instalować sterowniki do grafiki. Ale dzięki za radę jak sprawdzę to dam znać co i jak

    0
  • #10 15 Lip 2009 21:41
    Takaszi
    Poziom 14  

    georgr88 napisał:
    Takaszi a jak się zorientowałeś że to była wina RAM-u? J


    To było dość dziwne, system instalował się poprawnie, wgrałem sterowniki od płyty głównej, sieciówka już się długo instalowała, ale to różnie bywa, więc się nie przejąłem, a na sterach od grafy zonk.

    Kolejna instalacja systemu, inna kolejność instalacji sterowników i to samo. Podmiana grafiki na inną nie pomogła więc kości poszły jako następne i jak ręką odjął.

    Ale to mógł być ten konkretny przypadek, jak to bywa z kompami. Te kości na innej płycie działają poprawnie ale nie rewelacyjnie.

    0
  • #11 15 Lip 2009 21:51
    georgr88
    Poziom 9  

    No na to wygląda że to był konkretny przypadek bo niestety przetestowałem inne kości pamięci i objawy identyczne. Wydaje mi się że trzeba będzie teraz sprawdzić grafikę w ten sam sposób

    0
  • #12 16 Lip 2009 06:05
    Takaszi
    Poziom 14  

    No to masz szczęście i nieszczęście jednocześnie. Może to tylko grafa, jak nie to płyta. I chyba koniec możliwości. O ile z zasilaczem jest wszystko oki.

    0
  • #13 23 Lip 2009 16:42
    georgr88
    Poziom 9  

    właśnie sprawdziłem grafikę. wsadziłem 8600GT tez Gigabyte i wszystko jest ok. z czego wynika że grafika jest padnięta. Postanowiłem dla formalności sprawdzić tą "padniętą" grafikę wsadziłem ja do innego kompa ale o dziwo sterowniki się zainstalowały bez komplikacji i komputer śmiga bezproblemowo. Zaznaczę ze w drugim kompie zasilacz jest też 400W-owy tyle że Mustanga. Co myślicie?

    0
  • #14 23 Lip 2009 18:33
    Takaszi
    Poziom 14  

    georgr88 napisał:
    właśnie sprawdziłem grafikę. wsadziłem 8600GT tez Gigabyte i wszystko jest ok. z czego wynika że grafika jest padnięta. Postanowiłem dla formalności sprawdzić tą "padniętą" grafikę wsadziłem ja do innego kompa ale o dziwo sterowniki się zainstalowały bez komplikacji i komputer śmiga bezproblemowo. Zaznaczę ze w drugim kompie zasilacz jest też 400W-owy tyle że Mustanga. Co myślicie?


    Farciarz z ciebie :D , Zadziałało prawo Marfiego. A tak serio to bywa, że producenci płyt wybierając podzespoły do ich budowy, źle określają tolerancje na odchyłkę zasilania i twoja płyta nie działa poprawnie z grafiką.
    Powodem jest najczęściej zasilacz, za mało "papu" dla płyty i grafiki. A one są żarłoczne.

    Może gdybyś miał możliwość podnieść napięcie na tym slocie, (w wersjach płyt dla lubiących kręcić procki najczęściej takie ustawienie w biosie jest) to karta by zadziałała.
    Częściej takie przypadki można spotkać z kośćmi pamięci. Na jednej płycie nie pójdzie a na drugim egzemplarzu takim samym zadziała.

    Spróbuj wsadzić "dla testów" markowy zasilacz moc 450W powinna starczyć, i podnieś napięcia dla grafiki.

    Moderowany przez Mery84:

    Czyje prawo zadziałało? Jak już odwołujesz się do takich terminów i określeń to choć pisz je jak należy, a nie kalecz. Prawa Murphy`ego jak już...

    0