Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 306 silnik przerywa

pulsedriver3 13 Jul 2009 21:35 7709 9
  • #1
    pulsedriver3
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z Peugeotem 306+Lpg (sekwencyjny) silnik 1600 z 1993r (silnik tu5)
    silnik bardzo nierówno pracuje na benzynie słychać tak jakby przerywał jeden cylinder. przy zimnym silniku odpala bez problemu potem zgasnie dopiero za 2 razem zaczyna chodzić (ale cały czas przeywając) silnik ma straszna dziurę w gazie i niechętnie się wkręca na obroty, nie zauważyłem ubytku mocy bo w miare ładnie ciągnie ale jest zero dynamiki jakiegokolwiek zrywu przy dodawaniu gazu na lpg jest zdecydowanie lepiej silnik dobrze się wkręca na obroty i w miarę dobrze przyspiesza.



    wymieniłem w nim świece zapłonowe założone są ngk bkr6ek oraz przewody zapłonowe na sentech nic nie pomogło więc idąc dalej wymieniłem jeszcze cewkę zapłonową i również zero efektu.

    teraz nie mam pojęcia po jakiej stronie leży przyczyna czy elekytrka czy mechanika nawala.
    w sobote rozłaczyłem na chwile sondę lambda to było tak jakby jeden cylinder wogóle nie pracował.
    Mam taki prosty interfejs diagnostyczny euroscan i w ecu nie ma żadnych błędów poza błędem sondy lamba (ale sądze ze ten błąd zawsze się będzie pojawiał jesli silnik odpala na benzynie troche pochodzi i dopiero przechodzi na gaz)
    stosowałem również polepszacze do paliwa ale to również nic nie zmieniło
    dziś zrobiłem mu taki myk że rozłączyłem wszystkie wtyczki od silnika znaczy( MAP,TPS,czujnik temp. powietrza, temp silnika itd) zostawiłem tylko czujnik położenia wału korbowego auto odpaliło z wielkimi trudami ale dało rade. i co mnie zadziwiło gdy go podłaczłem ECU pod euroscana nie było żadnych błędów.

    Pomóżcie co może być przyczyną ??? czy ECU się wykłada czy coś innego?? może ktoś miał podobne objawy w aucie. mnie już do tego Peugeota po prostu brak słów
  • #2
    balonika3
    Level 37  
    Skoro na gazie chodzi dobrze, to szukaj przy benzynie. Pompa, filtr itd.
  • #3
    pulsedriver3
    Level 11  
    takie pierdoły już sprawdziłem filtr paliwa wymieniłem pompa jest ok :)
  • #4
    emeryt2
    Level 42  
    To napisz jaki to błąd sondy i czy na benzynie czy na gazie tak samo. W czasie pracy na gazie masz emulator sondy , na bezynie pracuje sama sonda.
  • #5
    pulsedriver3
    Level 11  
    w czasie pracy na lpg też pracuje sonda bo to jest sekwencyjny lpg nie ma emulatora. błąd to O2 loop status (euroscan)
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    pulsedriver3
    Level 11  
    to też już sprawdzałem wszystkie węże i sam kolektor
  • #8
    pjoteer
    Level 1  
    Witam. Najprościej jest odkręcić korek wlewu paliwa i autko będzie śmigać.
    Sprawdz czy po kilku kilometrach po otwarciu korka nie masz podciśnienia w baku. U mnie było to samo, silnik na benzynce nie dawał rady, a na lpg wszystko było oki.
    Pompka nie dawała rady podawać paliwa bo było podciśnienie w baku. Teraz zrobiłem mały otworek w korku i problemu nie ma :) Silniczek na benzynie pracuje aż miło
  • #9
    igorek279
    Level 2  
    Witam. Kolego sprawdź obudowę filtra powietrza. Miałem ten sam problem. Obudowę skleiłem i ok.