Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 406 16V 1,8 1997 - nie działa (?) pompa paliwa

RED007 14 Lip 2009 11:09 9565 10
  • #1 14 Lip 2009 11:09
    RED007
    Poziom 9  

    Witam.
    Czy ktoś może mi pomóc w sprawie złącza pompy paliwa. Nie wiem (i nie mogę znaleźć na którym styku powinno być napięcie a gdzie masa).

    U mnie wygląda to tak (badając jedynie próbnikiem z żarówką).
    Na 1. się świeci, na 2 świeci się ciemniej, 3 - pusty, 4 - świeci się, 5 nic.
    Myślałem, że 5 to masa, ale nie działa.

    Silnik nie dostaje benzyny, a ja nie wiem czy pompa działa czy nie, słuchowo milczy, ale czy mam poprawne prądy na stykach?

    0 10
  • #4 14 Lip 2009 11:32
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 14 Lip 2009 11:48
    RED007
    Poziom 9  

    Cytat:
    PS. Nie zauwazylem "16V". Wiec silnik LFY. Jaki system wtrysku? W przypadku MP7.3 zasilanie pompy przechodzi przez przekaznik podwojny.


    LFY (to mogę sprawdzić w dowodzie) a jak sprawdzić system wtrysku?

    Teraz dodatkowo świeci mi pomarańczowa autodiagnostyka silnika.

    Na złączu zasilania nie mam nic.
    Na drugiej parze złącza mam około 4V (to chyba od wskaźnika poziomu paliwa).

    Cytat:
    +APC przez wylacznik wstrzasowy

    Gdzie go znajdę?

    0
  • #6 14 Lip 2009 12:11
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 14 Lip 2009 12:20
    RED007
    Poziom 9  

    georgesgr napisał:
    Wylacznik wstrzasowy jest przy lewym zawieszeniu (czerwiny przycisk za BM34). +APC, to plus po stacyjce. Sprawdz, czy pojawia sie na bezpieczniku F25.
    System wtrysku znajdziesz na etykitce na kalkulatorze.


    Wybacz, ale na prawdę przyznaje, że jestem lamerem i po
    1. przy lewym od kierowcy czy patrząc od frontu auta?
    2. Co to BM34 ?
    3. Bezpiecznik może sam znajdę.

    Wracając do tematu odpaliłem go wlewając benzynę do kolektora ssącego i przełączyłem na gaz (mam system tylko przy 2000 obrotów) po tym:
    kontrolka silnika zgasła i pojawiło się napięcie na pompie (złączu) i prąd i masa.

    -1
  • #8 14 Lip 2009 23:54
    WBART
    Poziom 18  

    w 406 prąd na pompę idzie dopiero z rozrusznikiem

    0
  • #9 15 Lip 2009 09:18
    RED007
    Poziom 9  

    Wyjąłem pompę i była cała stopnia (części plastikowe).

    0
  • #10 15 Lip 2009 11:36
    mczapski
    Poziom 38  

    I to mi się podoba. Typowy przykład oszczędności przy jeździe na gazie. Najlepiej gdyby zwracał paliwo do zbiornika. I żadne sugestie o potrzebie napełniania zbiornika nie pomagają. A skutki z grubsza takie.

    0
  • #11 15 Lip 2009 12:26
    emeryt2
    Poziom 42  

    Swieta prowda. Pryjechal gość , panie jeżdże trzy lata na gazie , od trzech miesi,ecy nie chce odpalać na benzynie , przeczyść pan filtr , to pewnie nic wielkiegi , bo jadę na wczasy. Sprawdziłem pompa leży. Mówię , naprawa 300 zł, nie nie mam pieniędzy , wydałem na wczasy, i tak poojechał.

    0
  Szukaj w 5mln produktów