logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka ACER nie czyta płyt po błędzie czyszczenia w Nero na Windows XP

ping_win 25 Maj 2004 16:44 1185 8
REKLAMA
  • #1 659379
    ping_win
    Poziom 11  
    Witam :(
    Nagrywarka do dzis pracowala bez najmniejszego problemu - odtwarzala plytki CDR jak i CDRW nagrywala plytki CDR. Problem pojawil sie w momencie gdy sprobowalem przygotowac plytke CDRW w Nero do wypalania. Czyszczenie rozpoczelo sie normalnie jednak przed zakonczeniem wywalilo blad. Cala akcja czyszczenia zakonczyla sie restartem kompa (tak mi sie wydawalo).
    Niestety po restarcie nagrywarka zupelnie odmawia posluszenstwa - System (WidnaXP) widzi go jak wczesniej jako Standardowa nagrywarke CDR/RW (dziala wysuwanie tacki przez komputer) Po wlozeniu do niej plyty nagrywarka nie reaguje 8O . Nie czyta ani plyt CDR ani CDRW o nagrywaniu nie ma nawet mowy. Myslalem, ze problem tkwi w systemie - niestety podczas proby odpalenia Boot z CDRoma nagrywarka reaguje zupelnie jak pod XP czyli jednym slowem :x ...
    Nie napisalem co to za nagrywarka bo szczerze mowiac sam nie wiem co to za wynalazek najprawdopodobniej jest to jakis ACER bo caly komp jest firmowo skladany z podzespolow ACER-a. Predkosci nagrywarki to bodajze 52x24x52 - na czolowej plytce nagrywarki niestety wiecej informacji nie ma.
    Czy jest mozliwe, padl flash od proby czyszczenia ??? Wszelkie koncepcje mile widziane...
  • REKLAMA
  • #2 659731
    yiabol
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Bardzo Ciekawe :!: Wiesz wydaje mi sie ze upgrade Biosu nagrywarki powinien załatwić sprawe. Nie wiem dokładnie ale wydaje mi sie ze na stronie Acera powinny byc aktualizowane wersje Biosów do nagrywarek w postaci łatwych do wgrania programików. (Coś typu flashowania) POZDRO!
  • #3 659809
    mirekpop
    Poziom 2  
    W ramach oprogramowania Nero dostarczany jest program NeroTools. Sprawdzisz nim czy nagrywarka wogóle zwraca jakies informacje ze swojego firmwaru, sądze, że powinna. Wtedy poszukaj na stronie producenta nagrywarki firmwaru do tego typu sprzętu i zastosuj sie do instrukcji update. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 660037
    ping_win
    Poziom 11  
    hmmmm
    Z upgradem jej biosu sprawa troche ryzykowna bo te amerykanskie wynalazki to tylko naklejki i obudowy maja fajne a w srodku shit gorszy niz z Tajwanu. Skoro nagrywarka umarla podczas czyszczenia plytki to co moze zrobic w trakcie flasha biosu ? :?

Faktycznie o tym NeroTool to nie pomyslalem....

Jutro wrzuce wiecej szczegolow bo procz sprawdzenia nieboszczki za pomoca NeroTool jest plan coby nagrywarke wymontowac i przyjrzec sie jej z bliska.

Ewentualnie pare szybkich flashow o sciane moze cos sie ruszy :wink:

Poklony za rady dotychczasowe i do jutra...
    Jutro bede ciut madrzejszy :D
  • REKLAMA
  • #5 660741
    papieju
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    powiniem nowy bios pomoc, ja mialm kiedys z lg x8 tak, ze zaczela ni stan ni zowad nagrywac wszystko x4, wywalalo nero komunikat ze cd niprzystosowany do zapisu x8. po wgraniu nowego czary prysly i do dzis hula jak wsciekla
  • REKLAMA
  • #6 661085
    ping_win
    Poziom 11  
    Nero Info Tool rzeczywiscie troche mi pomoglo:
    52x24x52 CD-RW i ze Firmware Version to 1.05, bufory, daty produkcji, serial number te sprawy zadnej nazwy firmy producenta. Mysle sobie naklejka na obudowie nagrywarki mi cos podpowie...

Po otwarciu kompa okazalo sie ze nagrywarka nie ma na zadnej z naklejek nazwy producenta 8O. To zakrawa o "chinski chuyt martetindody" bo jedyne co znalazlem to napis Made In China, kod paskowy.

I caly misterny plan w p..... bo chyba nie znajde biosu do nagrywarki nieznanej firmy :? :?:

Zreszta nie chcem krakac, ale nagrywarka zachowuje sie tak jakby nie miala sily zakrecic plyty. Normalnie nawet jesli plyta jest dla CD-ROMu nieczytelna to chociaz slychac, ze sprzet probuje cokolwiek odczytac. A tutaj jedyna reakcja na wlozenie plytki jest migajaca dioda odczytu - niestety nie chce swiecic ciaglym swiatlem jak powinna podczas czytania.
  • #7 661447
    EcHoNiK
    Poziom 2  
    A jest moze na obudowie numer FCC? Na podstawie tego nr mozna okreslic producenta.
  • #8 661727
    ping_win
    Poziom 11  
    Doszedlem po numerze P/N z naklejki z kodem paskowym, iz najprawdopodobniej jest to model udajacy Aopen CRW 5224 znalazlem ze trzy nowsze wersje flashow. Jutro bede blyskal :wink: Jak nie wyda to tez bede swiecil, ale oczami :roll:
  • #9 662305
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Jeżeli napęd jest widoczny to pół biedy na 99% pomoże nowy firmware i powinno działać !!!

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam z powodu wygaśnięcia dyskusji ponad dwa lata temu

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka ACER, działająca pod Windows XP, przestała czytać płyty CDR i CDRW po nieudanym procesie czyszczenia płyty CDRW w programie Nero, który zakończył się błędem i restartem komputera. System rozpoznaje napęd jako standardową nagrywarkę CDR/RW, jednak urządzenie nie reaguje na włożenie płyty, nie odczytuje jej ani nie nagrywa. Próba uruchomienia bootowania z płyty również nie przynosi efektu. Sugerowano aktualizację firmware (BIOS) nagrywarki, co często rozwiązuje podobne problemy, jednak brak jest informacji o producencie i modelu urządzenia, co utrudnia znalezienie odpowiedniego oprogramowania. Nero Info Tool wykazał wersję firmware 1.05, brak nazwy producenta, a naklejki na napędzie nie zawierają danych identyfikacyjnych poza oznaczeniem "Made in China". Po analizie numeru P/N z kodu kreskowego istnieje podejrzenie, że napęd to model udający Aopen CRW 5224, dla którego znaleziono kilka wersji firmware. Wymiana firmware jest planowana jako potencjalne rozwiązanie problemu. Wskazano, że jeśli napęd jest widoczny w systemie, to aktualizacja firmware jest najprawdopodobniej skutecznym sposobem na przywrócenie funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA